Hvem eier pyramide-anklagede «Be»?

En komplisert selskapsstruktur leder til en ukjent kvinne, den irske landsbygda og skatteparadiset Belize.

Et av Be’s selskaper er registrert i dette bygget i skatteparadiset Belize. Be vil ikke oppgi hvem som eier selskapet og sier det er konfidensielt.
Publisert:

Nettverksselskapet «Better Experience» (Be) frister norske ungdommer med eksotiske reiser, et liv i luksus og mulighet til å tjene store penger på kort tid.

Den siste tiden har selskapet arrangert eventer flere steder i Norge, og forsøkt å verve medlemmer og kunder. Samtidig advarer myndighetene mot Be og mener det har likhetstrekk med ulovlig pyramidespill.

Selskapet avviser anklagene. De hevder medlemmenes inntekter utelukkende kommer fra salg av Be’s produkter – ikke fra verving av nye medlemmer.

Også Finanstilsynet advarer mot Be, fordi selskapet ikke har godkjenning til å tilby investeringstjenester i Norge. Be avviser at de tilbyr investeringstjenester eller driver med finansiell rådgivning, og sier de vil klargjøre dette for myndighetene.

Les også

Flere Be-topper med bakgrunn fra gigantsvindel

Be selger blant annet apper som gir opplæring i valutaspekulasjon og krypto. Ifølge en video fra selskapet, er det mulig å tjene en halv million kroner i måneden i bonus, ved å verve nye kunder.

E24 har snakket med unge helt ned i 16-årsalderen som har brukt mellom 15.000 og 20.000 kroner på Be.

Men hvor går pengene? Og hvem eier Be?

Skatteparadis og hemmelige eiere

E24 kan knytte Be og personene bak til selskaper i England, Italia, Litauen, Irland, og skatteparadisene Dubai og Belize.

Utad er det grunnleggerne Moyn, Monir og Eshaan Islam som fronter selskapet, men ingen av Islam-brødrene er oppført som eiere i selskapsdokumentene E24 har sett.

Dubai og Belize deler minimalt med informasjon om selskaper. E24 har ikke funnet dokumenter som gjør det mulig å slå fast hvem som eier Be.

Be vil ikke svare E24 på hvem som eier selskapene, og sier det er konfidensiell informasjon de ikke kan dele.

Men E24s undersøkelser viser at én person går igjen i selskapene: Shahena Yasmin, en ukjent 36 år gammel kvinne fra Storbritannia med adresse i Dubai.

Be har en kompleks selskapsstruktur som ender i Irland, Belize og Dubai

– Familiebedrift

E24 har ikke funnet spor av Yasmin i videoer eller annet materiell Be har publisert, men hun er knyttet til Islam-brødrene gjennom et nedlagt IT-selskap i London.

Hun er også registrert som eier av en leilighet i en forstad utenfor London. Der delte hun tidligere adresse med de tre grunnleggerne av Be.

Be vil ikke si hvilken relasjon Yasmin har til Islam-brødrene. I en uttalelse skriver selskapet at det holdes konfidensielt for å beskytte personvernet og «sensitiv informasjon».

Forrige uke møtte E24 to av Be-grunnleggerne på gaten i Oslo. Be-sjefen Moyn Islam bekreftet da at Yasmin er søsteren hans, og sa at Be er en «familiebedrift».

«Konfidensiell informasjon»

E24 har lagt fram informasjonen i denne artikkelen for Be, og stilt en rekke spørsmål om selskapenes organisering, økonomi, personene bak og hvem som eier dem.

I en uttalelse skriver Be at noen av spørsmålene krever at selskapet «oppgir konfidensiell informasjon og personopplysninger om aksjonærer og tredjeparter, noe våre juridiske rådgivere fraråder».

Selskapet understreker at de følger «alle relevante juridiske og regulatoriske rammer».

«Be’s forpliktelse til åpenhet, integritet og overholdelse av lovverket forsterker vår dedikasjon til å tilby førsteklasses tjenester til våre verdsatte kunder», heter det i uttalelsen.

Be’s Dubai-selskaper

To av Be-selskapene er registrert i Dubai. De heter Better Experience og Index Standard, og har adresse i «Platinum Tower».

Better Experience er «hovedkvarteret», ifølge Be’s nettsider. Det andre Dubai-selskapet – Index Standard – sto som leietager for det avlyste kjempearrangementet Be planla hos Oslofjord Convention Center utenfor Sandefjord.

Ifølge Be er selskapets hovedkontor i Platinum Tower i Dubai.

E24 har ikke funnet regnskapstall eller informasjon om hvem som eier de to Be-selskapene.

Be skriver til E24 at disse opplysningene er konfidensielle.

I dokumenter fra myndighetene i Dubai er det oppgitt to personer med tilknytning til selskapene. Det ene er Moyn Islam, toppsjef og medgrunnlegger av Be, den andre er Shahena Yasmin.

«Shahena har en viktig rolle som direktør for utvalgte Be-selskaper, og håndterer drift og administrasjon, og pålagte oppgaver opp mot lokale myndigheter. Hennes engasjement sikrer jevn drift og tilslutning til lokale lover og regler», skriver Be til E24.

Millionær på ett år, fra britisk strandby

Ifølge det britiske selskapsregisteret er Yasmin direktør og eneste aksjonær i «iLearn London Limited», et utdanningsselskap registrert i strandbyen Eastbourne på den engelske kanalkysten.

Selskapets forretningsadresse er i «Platinum Tower» i Dubai, der Be har hovedkontor.

Ifølge Apples «App store», har iLearn London rettighetene til Be’s reiseplattform «Quest». Be omtaler «Quest» som en eksklusiv reiseplattform for medlemmer, og hevder prisene er opp til 75 prosent billigere enn hos Booking.com.

Videoen er fra Klingenberg kino i Oslo, fra et Be-arrangement i februar 2023

iLearn London ble opprettet i slutten av 2019 og hadde én ansatt. Det første året rant pengene inn. Ved utgangen av 2020 satt selskapet igjen med over seks millioner kroner på konto, og nesten ingen gjeld, viser regnskapet.

Et år senere var bare en brøkdel av pengene igjen i selskapet. Det går ikke frem av regnskapstallene om selskapet tapte pengene i 2021, eller om Yasmin tok pengene ut.

Be skriver til E24 at iLearn London er et uavhengig selskap som samarbeider med dem i å utvikle og drive enkelte apper. Be skriver videre at det vil være «upassende» å kommentere detaljer om driften og økonomien i iLearn London, men at selskapet har vært en «verdifull partner».

E24 har henvendt seg til Yasmin gjennom Be. I en uttalelse Be har oversendt står det at de på grunn av konfidensialitet, ikke kan dele mer informasjon enn det selskapet har oppgitt i offentlige dokumenter.

Les også

Be-«partnere» avviser samarbeid: – Vi undersøker bruken av vår merkevare

Et rekkehus på den irske landsbygda

Innerst i en fjordarm, helt nordvest i Irland, ligger den vesle landsbyen Rathmelton. Byen har i overkant av 1000 innbyggere, kirke, et par puber og en dagligvarebutikk.

Her, i en leilighet i et toetasjes rekkehus, ble selskapet «Be Empowered Limited» registrert i juni 2020.

Shahena Yasmin er oppført som direktør og eneste aksjonær. Det siste tilgjengelige årsregnskapet viser ingen tegn til aktivitet mellom juni 2020 og juni 2021.

Landsbygda: Fra Castle Street i sentrum av Rathmelton. Be’s irske selskap ble registrert i en leilighet like i nærheten.

Ifølge Be brukes det irske selskapet til å leie inn frilansere, for å sikre at de har kompetente folk til å støtte opp om «ulike deler av virksomheten».

«Denne tilnærmingen gjør det mulig å opprettholde fleksibilitet og smidighet i driften, ettersom [det irske selskapet] ikke er involvert i direktesalg», skriver Be i en uttalelse til E24.

Direktesalg betyr at enkeltpersoner selger produkter til andre personer, i motsetning til at kundene kjøper produkter fra selskapet som lager dem. Det er dette som er Be’s forretningsmodell.

Be har ikke svart på E24s spørsmål om hvorfor selskapet var registrert i et rekkehus på den irske landsbygda.

I 2022 flyttet selskapet adresse til Dublin.

Fra Litauen til Belize

I underkant av 8000 kilometer sørvest for Rathmelton ligger det karibiske skatteparadiset Belize. Yasmin er også nøkkelpersonen i en del av Be’s selskapsstruktur som ender her, i et anonymt murbygg ved en trafikkert vei, på motsatt side av gaten fra en bildekkforhandler.

Veien fra Be’s glamorøse eventer og jublende medlemmer til Belize City, går via to selskaper i Europa: «Be Italia» og «Be European Group» i Litauen.

Be skriver til E24 at begge selskapene driver med direktesalg. Selskapet i Litauen gir også «teknisk støtte» til Be’s virksomhet, og sørger for «sterk tilstedeværelse i det europeiske markedet, og sikrer at våre produkter og tjenester møter de varierte behovene fra kundene i regionen», ifølge Be.

Selskapet som eier to av Be’s selskaper i Europa er registrert i bygget i midten av bildet, langs en trafikkert vei i Belize City. Be vil ikke svare på hvem som eier selskapet, men ifølge Litauiske dokumenter er det eid av Be-grunnleggernes søster, Shahena Yasmin.

Det offentlige regnskapet for 2021 viser at selskapet i Litauen hadde rundt 1.500 kroner i inntekter og omtrent 300.000 kroner i egenkapital. Be sier de ikke kan dele regnskapstall for det italienske selskapet, fordi det er konfidensielt.

Både Be Italia og selskapet i Litauen er eid av Be holding corporation i Belize.

Belize gir ikke ut informasjon om hvem som eier selskaper, men i Europa krever flere land at du må oppgi hvem som faktisk eier et selskap.

Litauen er et av disse landene. Ifølge et dokument fra landets selskapsregister er Shahena Yasmin den endelige eieren av Be’s selskap i Litauen, og dermed den som eier Be Holding Corporation i Belize.

– Personvern og konfidensialitet

E24 har spurt Be om hvem som eier selskapet i Belize, hva det gjør, om det har flere datterselskap og om de har kontor og ansatte i det karibiske skatteparadiset.

Be sier de ikke kan svare på spørsmålene.

«Som en ansvarlig organisasjon er vi forpliktet til å beskytte personvernet og konfidensialiteten til våre aksjonærer, interessenter og forretningspartnere», skriver Be i en uttalelse.

Be skriver videre at hvor de registrerer et selskap er en «strategisk beslutning basert på ulike faktorer, inkludert det juridiske og regulatoriske miljøet, enkelhet i å gjøre forretninger, og den overordnede forretningsstrategien», og at virksomheten er i samsvar med alle lover og forskrifter.

«Mens vi forstår deres interesse for å få mer informasjon, står vi ikke fritt til å avsløre spesifikke opplysninger om reelle eiere, eierstruktur, datterselskaper eller Be Holding Corporations fysiske tilstedeværelse i Belize», skriver Be.

Reklamevideo for Be

Advarer «nysgjerrige katter»

I promomateriale for Be poserer grunnleggerne Moyn og Monir Islam med dyre sportsbiler, båter og en livsstil typisk for rike mennesker.

E24 har spurt Be om hvor mye penger grunnleggerne har tjent på selskapet, og hvor de har plassert pengene.

Be skriver til E24 at det er viktig å respektere personvernet og konfidensialiteten overfor enkeltpersoner, «spesielt når det gjelder deres økonomiske forhold». Å svare på E24s spørsmål vil krenke grunnleggernes personvern, og har ingen direkte relevans eller nytte for offentligheten, skriver Be.

«Som organisasjon prioriterer vi åpenhet og etisk praksis i vår forretningsdrift. Det å skulle avsløre personlig finansiell informasjon om bedriftseierne eller andre personer tilknyttet selskapet er ikke i tråd med disse verdiene. Vi ber dere vennligst respektere personvernet til enkeltpersoner involvert og fokusere på de bredere aspektene ved vår organisasjon og dens bidrag til våre kunder og vårt fellesskap».

Be avslutter uttalelsen med å vise til det engelske uttrykket «curiosity killed the cat», som brukes for å advare noen mot å stille for mange spørsmål.

«Husk, noen ganger tar nysgjerrighet livet av katten, men respekt for personvernet kan bringe den tilbake», skriver Be.

Publisert:

Her kan du lese mer om