Rumensk diktatorfly solgt for 1,2 millioner kroner

Den tidligere rumenske kommunistdiktatoren Ceauşescus brukte flyet til offisielle reiser på 80-tallet. Den rumenske stat fikk langt mer for etterfølgerens fly av samme type.

KOMMUNISTFLY: Rombac 1–11-flyet som Nicolae Ceauşescu brukte på slutten av 80-tallet.
 • Harald Hoff
Publisert:

Torsdag kveld gikk flyet til Romanias Nicolae Ceauşescu under hammeren hos det romanske auksjonshuset ArtMark med en startpris på 25.000 euro.

Etter rundt et kvarters budrunde gikk flyet til slutt for 120.000 euro. Noe som tilsvarer omtrent 1,22 millioner kroner.

Ceauşescu var Romanias leder fra 1965 til han ble styrtet og henrettet i 1989.

Det er foreløpig ukjent hvem som har kjøpt flyet. Eieren, uansett hvem det måtte være, får med seg et stykke rumensk historie hjem.

Rombac 1–11 var det første passasjerflyet produsert i Romania, skriver CNN. Det gjorde Romania til det andre kommunistiske landet som produserte fly, etter Sovjetunionen i sin tid.

Les på E24+

Tok beslag i mynter rett før auksjon. Ble likevel «den råeste auksjonen» noensinne.

Solgte to fly

Diktatorflyet var det første av ni fly som ble produsert mellom 1963–1982 av British Aircraft Corporation. De hadde 119 seter for å sete passasjerene sine, og to Rolls-Roys Sprey-motorer som bærer det gjennom luften.

Samme dag ble også en annen utgave av flymodellen auksjonert bort. Dette flyet var eid av Ceauşescus’ etterkommer, Ion Iliescu, som var med å dømme diktatoren til døde.

Iliescus fly skal være det siste av de ni flyene som ble bygget, ifølge auksjonshuset Artmark som sto for salget.

I den mange timer lange auksjonsrunden var Iliescus fly blant de siste objektene som ble solgt. Da runden var over hadde prisen kommet opp i hele 165.000 euro, tilsvarende 1,67 millioner kroner.

Nasjonalskatter

Auksjonshuset hevder flyene betraktes som «en juvel av den lokale flyindustrien».

Begge flyene regnes som nasjonalskatter i nasjonens kulturarv og potensielle kjøpere forplikter seg til å vedlikeholde dem og beholde dem i Romania.

Les også

Ceauşescus fly auksjoneres bort

Torsdag ettermiddag var det også en lang rekke andre varer som gikk under hammeren hos det rumenske auksjonshuset. Blant annet flere klokker og en limousin også eid av Nicolae Ceauşescu. Limousinen var en gave til diktatoren som en del av hans bilsamling fra Mohammad Reza Pahlavi, den siste Shaen av Iran.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Auksjon
 2. Romania
 3. Fly

Flere artikler

 1. Ceauşescus fly auksjoneres bort

 2. Auksjonsrekord for da Vinci-skisse stor som Post It-lapp

 3. Makulert Banksy-bilde solgt for 215 millioner kroner

 4. Gigant-dinosaur solgt for 54 millioner kroner

 5. Betalt innhold

  Disse 50- og 60-åringene fra USA hjelper nå ukrainerne i krigen