Folketelling i Kina: Laveste vekst på nesten 70 år

Den syvende folketellingen i Kina viser at befolkningen økte med 72 millioner mennesker fra 2010 til 2020. Med flere eldre og færre i arbeidsdyktig alder, kan det få store konsekvenser for økonomien.

Publisert:

Natt til tirsdag slapp kinesiske myndigheter resultatene av den nasjonale folketellingen, som landet har gjennomført hvert tiår siden 1953.

Folketellingen utføres av flere tusen funksjonærer, og arbeidet startet opp i november i fjor.

Resultatet viste at per 1. november 2020 var det totalt 1,41 milliarder mennesker i den kinesiske befolkningen, skriver Wall Street Journal.

Dette indikerer en årlig befolkningsvekst på 0,53 prosent mellom 2010 og 2020, en lavere vekst enn det som var registrert ved forrige folketelling i 2010.

Da ble det registrert drøye 1,3 milliarder personer i landet, en årlig vekst på 0,57 prosent siden folketellingen i 2000.

Les på E24+

Alt du bør vite om å investere i Kina

Lavere enn målet

Folketellingen viser at antall kinesere over 60 år tar opp 18,7 prosent av befolkningen, opp fra 13,3 prosent i 2010.

Antall arbeidsdyktige i landet har derimot bremset kraftig siden forrige folketelling.

Kinas omstridte ettbarnspolitikk har lenge sørget for å kontrollere befolkningsveksten i landet.

Nå med en aldrende populasjon, og færre unge til å støtte opp om samfunnet og kostnadene forbundet med skjevheten, er utfordringen motsatt. Det fødes for få, og arbeidsstyrken vil krympe.

Kinesiske myndigheter hadde derfor satt som mål i 2016 å ha en befolkning på 1,42 milliarder mennesker i løpet av 2020, og forlot den strenge ettbarnspolitikken samme år.

Nattens tallslipp kan derfor indikere at det vil være et økt press på landet til å innføre flere lettelser på fødselspolitikken.

Les også

Xi varsler viktig tale på Bidens klimamøte

Kan gå hardt utover økonomien

Den aldrende befolkningen er ventet å tære på landets sparepenger, skriver Wall Street Journal.

Forbruk har akkurat begynt å bli en vekstdriver i landet, men eldre som er bekymret for pensjonsutbetalingene, og bare ett barn som kan bistå, kan føre til at de blir mer sparsommelige.

– Vi må innse at utdanning og teknologi ikke kan kompensere for den synkende populasjonen, skrev den kinesiske sentralbanken i mars, som da etterlyste sterkere grep fra kinesiske myndigheter.

Landet har i dag verdens største økonomi, men økonomer advarer nå at det vil være usannsynlig at de vil klare å holde denne plassen dersom dagens utvikling fortsetter.

I motsetning til USA, belager ikke Kina seg på utenlands arbeidsstyrke.

Kina har forsøkt å bøte på de demografiske endringene ved hjelp at automatisering og effektivisering for å holde produksjonen oppe. Det har imidlertid ikke vært nok.

Les på E24+

Derfor skjelver verden før Kinas folketellingstall

Publisert:

Her kan du lese mer om