Folketelling i Kina: Laveste vekst på nesten 70 år
Den syvende folketellingen i Kina viser at befolkningen økte med 72 millioner mennesker fra 2010 til 2020. Med flere eldre og færre i arbeidsdyktig alder, kan det få store konsekvenser for økonomien.
Natt til tirsdag slapp kinesiske myndigheter resultatene av den nasjonale folketellingen, som landet har gjennomført hvert tiår siden 1953.
Folketellingen utføres av flere tusen funksjonærer, og arbeidet startet opp i november i fjor.
Resultatet viste at per 1. november 2020 var det totalt 1,41 milliarder mennesker i den kinesiske befolkningen, skriver Wall Street Journal.
Dette indikerer en årlig befolkningsvekst på 0,53 prosent mellom 2010 og 2020, en lavere vekst enn det som var registrert ved forrige folketelling i 2010.
Da ble det registrert drøye 1,3 milliarder personer i landet, en årlig vekst på 0,57 prosent siden folketellingen i 2000.
Alt du bør vite om å investere i Kina
Lavere enn målet
Folketellingen viser at antall kinesere over 60 år tar opp 18,7 prosent av befolkningen, opp fra 13,3 prosent i 2010.
Antall arbeidsdyktige i landet har derimot bremset kraftig siden forrige folketelling.
Kinas omstridte ettbarnspolitikk har lenge sørget for å kontrollere befolkningsveksten i landet.
Nå med en aldrende populasjon, og færre unge til å støtte opp om samfunnet og kostnadene forbundet med skjevheten, er utfordringen motsatt. Det fødes for få, og arbeidsstyrken vil krympe.
Kinesiske myndigheter hadde derfor satt som mål i 2016 å ha en befolkning på 1,42 milliarder mennesker i løpet av 2020, og forlot den strenge ettbarnspolitikken samme år.
Nattens tallslipp kan derfor indikere at det vil være et økt press på landet til å innføre flere lettelser på fødselspolitikken.
Xi varsler viktig tale på Bidens klimamøte
Kan gå hardt utover økonomien
Den aldrende befolkningen er ventet å tære på landets sparepenger, skriver Wall Street Journal.
Forbruk har akkurat begynt å bli en vekstdriver i landet, men eldre som er bekymret for pensjonsutbetalingene, og bare ett barn som kan bistå, kan føre til at de blir mer sparsommelige.
– Vi må innse at utdanning og teknologi ikke kan kompensere for den synkende populasjonen, skrev den kinesiske sentralbanken i mars, som da etterlyste sterkere grep fra kinesiske myndigheter.
Landet har i dag verdens største økonomi, men økonomer advarer nå at det vil være usannsynlig at de vil klare å holde denne plassen dersom dagens utvikling fortsetter.
I motsetning til USA, belager ikke Kina seg på utenlands arbeidsstyrke.
Kina har forsøkt å bøte på de demografiske endringene ved hjelp at automatisering og effektivisering for å holde produksjonen oppe. Det har imidlertid ikke vært nok.