Dette skjer denne uken: – Må huske at markedene er på dop

Denne uken vil Handelsbankens Kari Due-Andresen først og fremst følge med på bedriftsundersøkelser fra USA og Europa. Det kan se ut som at det kanskje er litt rusk i maskineriet, mener sjeføkonomen.

FØLGER MED: Handelsbankens Kari Due-Andresen vil følge med på PMI-tall for å se etter tegn på at aktiviteten ikke tar seg opp like fort som ønsket.
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

I det som er en tynn uke hva gjelder nye, norske nøkkeltall, kommer øynene til sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til å være rettet mot USA og Eurosonen.

Begge økonomiene kommer til å legge frem PMI-oppdateringer, det vil si tall på hvor stor eller liten optimismen er blant bedriftsledere.

Due-Andresen sier hun kommer til å se etter om tallene vil vise tegn på videre forbedring i økonomien eller om det rett og slett bremser opp litt.

– Det har vært veldig forventet at aktiviteten skal gå opp i takt med at man åpner samfunnet igjen, men den siste tiden har det kommet noe informasjon som kanskje kan tyde på at det er litt rusk i maskineriet.

Les på E24+

Fest setebeltet. Nå ser langt flere aksjer fallklare ut

Eksempelvis kom det litt svakere arbeidsmarkedstall fra USA tidligere denne måneden, noe som kan tyde på at enkelte bransjer sliter med å få tak i folk, sier hun.

I tillegg var landets ferskeste oppdatering av detaljomsetningen vesentlig svakere enn ventet.

Kari Due-Andresen påpeker at de sterke tallene fra måneden før var dratt opp av at amerikanerne da hadde fått utdelt engangssjekker. Spørsmålet nå er derfor hvor sterk den underliggende veksten i USAs økonomi faktisk er.

Lettskremte investorer

Forrige uke var av det turbulente slaget for Wall Street.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea påpekte to hovedårsaker:

 • At markedene er sårbare for negative nyheter som følge av positive forventninger.
 • At i overkant høy prisvekst kan endre den amerikanske sentralbankens pengepolitikk på en måte som gjør det mindre fristende å eie aksjer.

Kari Due-Andresen tror at makroøkonomiske tall som ikke er helt som forventet vil fortsette å gi utslag også i tiden som kommer.

– Det man må huske på er at markedene er på dop som følge av de betydelige stimulansene fra sentralbankene. Så det skal ikke så mye til før investorer blir nervøse. Derfor kan enkelttall gi bevegelser.

Sjeføkonomen sier det blir spennende å se hvordan sentralbanksjefene innretter pengepolitikken fremover. Jerome Powell i USA har uttalt at de planlegger å fortsette med stimulusen en god stund til, men alle tall som kan bidra til at Federal Reserve gjør nye vurderinger er noe markedene «hopper på», ifølge Due-Andresen.

På onsdag vil vi kanskje få et innblikk i Feds interne diskusjoner. Da slippes referatet fra forrige rentemøte i den amerikanske sentralbanken.

Les på E24+

Prishopp i USA lokker frem et gammelt spøkelse. For nordmenn kan det bli en god ånd i lampen.

Kan komme Oslo-lettelser

Her til lands ventes altså ingen nøkkeltall av større betydning denne uken.

Fredag er det imidlertid pressekonferanse med Oslo-byrådet om gjenåpning av byen. Det er ifølge NTB ventet flere lettelser i trinn to av gjenåpningsplanen.

Før det er det ventet at New York og Østerrike fortsetter gjenåpningene de er i gang med. I «The Big Apple» åpner flere butikker onsdag, og T-banen gjenopptar døgndrift. Samtidig åpner Østerrike restauranter og hoteller.

På onsdag kommer også EU-domstolen kommer med en kjennelse om krisepakker til flyselskaper.

Ryanair har inngått et tosifret antall søksmål med påstand om at støtten som flere lands myndigheter har gitt til krisetruede flyselskaper, er konkurransevridende. SAS er blant flyselskapene som har fått denne statsstøtten. Ryanairs tidligere forsøk har imidlertid ikke fått medhold i EU-domstolen.

På Oslo Børs var handelen stengt mandag, mens det norske folk for andre år på rad feiret nasjonaldagen med restriksjoner. Gjennom de øvrige handelsdagene kommer kvartalsrapporter fra 15 ulike selskaper. Hvilke kan du se her.

Les på E24+

Fredag festet 3500 nederlendere på konsert. Norsk dings gjorde det mulig.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Kari Due-Andresen
 3. Federal Reserve
 4. USA
 5. EU
 6. Handelsbanken

Flere artikler

 1. Høyere prisvekst enn ventet i USA

 2. Glohet inflasjon i vente når USA legger frem tallet «alle» frykter

 3. Rentefasit i Norge og USA denne uken: – Støvet har ikke lagt seg

 4. Boligmarkedet i verdens største økonomi bremser

 5. Økonomer ser tegn til boligprisbrems før mars-fasit