Kina innstiller økonomisk avtale med Australia

Australia uttrykker skuffelse etter Kinas beslutning om å innstille en økonomisk avtale mellom de to landene. Det bilaterale forholdet blir stadig dårligere.

Australias ambassade i Beijing.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Australia har tidligere kalt avtalen – China-Australia Strategic Economic Dialogue – en av de viktigste bilaterale avtalene med Kina. Den har som mål å øke handelen og investeringene mellom de to landene.

Alle aktiviteter knyttet til avtalen er innstilt på ubestemt tid, lyder meldingen fra Beijing.

Forholdet mellom de to landene har brutt sammen etter at Australia ba om en uavhengig gransking av hvordan coronaviruset oppsto i Kina og utelukket Huawei fra 5G-nettverket i Australia.

I forrige måned suspenderte statsminister Scott Morrison en avtale mellom Kina og delstaten Victoria som var ledd i Kinas massive Belt & Road-plan for infrastruktur. Han har også truet med å skrote en avtale om å la et kinesisk selskap leie havna i Darwin.

Australias handelsminister Dan Tehan sier han er skuffet etter torsdagens beskjed fra Beijing, men fastholder at regjeringen fortsatt ønsker dialog med Kina.

Kina, som er Australias største handelspartner, har allerede innført toll på en rekke australske varer, deriblant vin, kull og bygg, noe som har ført til en kraftig nedgang i landets eksport til Kina.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. Australia

Flere artikler

  1. Frankrike kaller hjem sine ambassadører fra Australia og USA

  2. Frankrike: Kan ikke stole på Australia i handelsforhandlinger

  3. Storbritannia og Australia er enige om frihandelsavtale

  4. Knekk for shippingaksjer etter tilspisset handelskonflikt

  5. Handelssamtaler mellom Kina og USA