Den europeiske sentralbanken sitter stille i båten

Sentralbanken gjentar at tempoet i støttekjøpene kan bli litt lavere enn i de to foregående kvartalene.

Sentralbanksjef Christine Lagarde i Den europeiske sentralbanken (ESB). Her under pressekonferansen i forbindelse med forrige rentemøte i september.
Publisert:

Den europeiske sentralbanken (ESB) holder renten uendret på minus 0,5 prosent, som ventet.

Det kommer frem i en pressemelding fra banken torsdag.

Referatet fra det forrige møtet viste at ESB hadde omtalt usikkerheten rundt inflasjonen. Siden den gang har prisveksten tiltatt i takt med gjenåpning, forsyningskrise og en europeisk gassmangel som har presset opp energiprisene.

I september var også den såkalte kjerneinflasjonen i eurosonen på 1,9 prosent. Overordnet inflasjon var på 3,4 prosent, som er det høyeste siden finanskriseåret 2008.

– Inflasjon, inflasjon, inflasjon

Den europeiske sentralbanken har i likhet med Norges Bank hatt et inflasjonsmål på to prosent over tid.

Sentralbanksjef Christine Lagarde fortalte på torsdagens pressekonferanse at diskusjonene på rentemøtet hadde vært dominert av «inflasjon, inflasjon, inflasjon», ifølge Financial Times.

– Inflasjonen øker, hovedsakelig på grunn av stigende energipriser, men også fordi innhentingen av etterspørsel får fortere enn det begrensede tilbudet, sier Lagarde, og legger til at sentralbanken venter videre inflasjonsøkning på kort sikt, men at dette vil bremse opp i løpet av neste år.

I markedet har aktørene særlig vært opptatt av signaler om nedtrapping i ESBs støttekjøp.

Sentralbanken kjøper gjeldspapirer gjennom coronakriseprogrammet PEPP (pandemic emergency purchase programme). Rammen blir værende på 1.850 milliarder euro, med varighet minst til mars 2022, eller i hvert fall til sentralbanken vurderer at coronakrisen er over.

Ingen renteheving neste år

Som ved forrige korsvei sier banken at tempoet for støttekjøpene kan bli litt lavere enn i de to foregående kvartalene. Frem til forrige måned kjøpte banken verdipapirer for 80 milliarder euro i måneden.

ESB gjentar også at rammen ikke nødvendigvis vil brukes fullt ut, men også at den kan justeres opp om nødvendig.

I tillegg fortsetter banken støttekjøp på 20 milliarder euro via et eldre program kalt APP (asset purchase program).

Dette rentemøtet er et såkalt mellommøte. Det betyr at Den europeiske sentralbanken ikke kommer med noen økonomiske prognoser i denne omgang.

Det gjør de imidlertid på neste rentemøte i desember. Det er noe av grunnen til at økonomer på forhånd mente at sentralbanksjef Christine Lagarde vil vente til den tid før hun innfører eventuelle grep.

Lagarde sa også at ESB ikke støtter markedets forventing om en renteheving i løpet av 2022.

Les også:

Les på E24+

Tre eksperter: Disse aksjene satser vi på nå

Publisert:
Gå til e24.no