Siste nytt om krigen i Ukraina

Publisert:
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
 • NTB
  05. oktober 202211:02

  EU-landene enige om ny sanksjonspakke mot Russland

  EU-landene skal være enige om en ny pakke med sanksjoner mot Russland som følge av landets annektering av flere ukrainske regioner.

  Det bekrefter det tsjekkiske formannskapet i EU på Twitter onsdag.

  De nye sanksjonene innebærer blant annet pristak på russisk olje, forbud mot sjøtransport av russisk olje til tredjeland over pristaket, samt forbud mot relaterte tjenester.

  I tillegg forlenges importforbud av en rekke russiske varer, som blant annet stålprodukter, tremasse, papir, maskiner og apparater, kjemikalier, plast, sigaretter.

 • NTB
  11. september 202208:20

  Ukraina: Den siste reaktoren ved atomkraftverket Zaporizjzja er stengt

  Den siste reaktoren ved kjernekraftverket Zaporizjzja er stengt, melder ukrainske myndigheter.

  Situasjonen ved anlegget har i lang tid vært ustabil på grunn av krigføring i området.

  Den statlige operatøren av kraftverket Energoatom, opplyser søndag at den siste reaktoren er koblet fra strømnettet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

  Kjernekraftverket Zaporizjzja er det største i Europa. Anlegget er kontrollert av russiske styrker, men driftes fortsatt av ukrainske ansatte.

 • Kjetil Malkenes Hovland
  23. august 202208:02

  Ukrainas president taler til oljemesse i Stavanger

  Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj skal holde en videosendt tale under åpningen av olje- og energimessen ONS (Offshore Northern Seas) i Stavanger den 29. august.

  I en melding peker arrangørene på at Russlands invasjon av Ukraina har utfordret Europas energisikkerhet og avdekket sårbarheter. Det har bidratt til høye priser på gass, strøm og drivstoff.

  – Vi ser frem til å vise støtte til Ukraina og folket der, vise solidaritet og støtte også på lang sikt. Som en samlet energibransje er det et sentralt og viktig budskap å sende, samtidig som vi får den ukrainske regjeringssjefens innspill for endringer i energisystemet direkte, sier ONS-sjef Leif Johan Sevland.

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal introdusere den ukrainske presidenten. Etter planen skal også Tesla-sjef Elon Musk besøke ONS. Det skal også toppsjefene i oljeselskapene Equinor, Shell og TotalEnergies.

 • Ada Lea
  12. august 202218:19

  Russlands økonomi krympet 4 prosent på tre måneder

  President Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

  Ferske tall viser at Russlands invasjon av Ukraina har satt landet fire år tilbake, ifølge Bloomberg.

  Landets brutto nasjonalprodukt krympet fire prosent i kvartalet, sammenlignet med samme periode i fjor. Dermed er Russlands BNP det samme som i 2018.

  Likevel har økonomien krympet mindre enn fryktet.

 • Ada Lea
  11. august 202218:58

  McDonalds gjenåpner i Ukraina etter seks måneder

  McDonalds stengte alle sine serveringssteder i Ukraina da krigen brøt ut. Foto: PASCAL GUYOT / AFP

  McDonalds vil gjenåpne serveringssteder i Kyiv og vest i Ukraina, melder selskapet torsdag.

  Hurtigmatkjeden skriver at de gjenåpner etter et sterkt ønske fra de ansatte om å komme tilbake på jobb.

  Visepresident i McDonalds, Paul Pomroy, sier at de kun vil gjenåpne serveringssteder der det er trygt og ansvarlig å gjøre det.

  Da Russland invaderte Ukraina i februar stengte McDonalds alle sine 109 serveringssteder i landet.

  Men i løpet av de seks månedene siden krigens utbrudd har kampene flyttet seg hovedsaklig til øst og sør i landet, og tusener av ukrainere har returnert til hjemmene sine, skriver Nytimes.

 • NTB
  11. august 202218:22

  Nye angrep mot atomkraftverk i Ukraina

  En russisk soldat utenfor atomkraftverket Zaporizhzhia Foto: AP

  Begge sider i krigen i Ukraina beskylder hverandre igjen for angripe kjernekraftverket ved Zaporizjzja og området rundt med artilleri og raketter.

  Både Russland og Ukraina sier torsdag at fem raketter slo ned nær et lager for radioaktivt materiale nær kraftverket.

  – Zelenskyjs militante har nok en gang slått til mot atomkraftverket i Zaporizjzja og området nær kraftverket, skriver Vladimir Rogov på meldingstjenesten Telegram. Han jobber for den lokale administrasjonen som er innsatt av den russiske okkupasjonsmakten.

  Samtidig sier det ukrainske atomenergibyrået Energoatom at «Russland har igjen utsatt atomkraftverket ved Zaporizjzja for artilleriild».

  En tjenestemann fra de russiskstøttede separatistene sier det ikke er målt unormal stråling ved kraftverket.

  – Ingen forurensning er målt ved verket, strålingsnivået er normalt, skriver Jevhen Balytskyj, som leder det regionstyret russerne har satt inn, på Telegram. Til statlig russisk fjernsyn sier Balytskyj at det oppbevares «tusenvis av tonn med radioaktivt avfall» ved kraftverket og at en ulykke vil gjøre området ubeboelig.

  Energoatom sier på sin side at det nye angrepet traff nær en av de seks reaktorene i Zaporizjzja og at det kommer mye røyk derfra. Byrået legger til at flere av strålingssensorene ved anlegget er skadd.

 • NTB-AFP
  04. august 202220:14

  Tre skip med korn forlater Ukraina fredag

  Tre skip med korn skal forlate Ukraina fredag, det bekrefter forsvarsministeren i Tyrkia torsdag.

  Onsdag denne uken kunne det første skipet lastet med ukrainsk korn seile videre fra Tyrkia til Tripoli i Libanon. Samtidig har 17 reiseklare skip med korn stått i ukrainske havner de to siste døgnene, uten at noen har klart å forklare årsaken til forsinkelsen.

  Nå er det planlagt at ytterligere tre skip med korn skal forlate Ukraina fredag.

  Det er Tyrkia som har meklet fram avtalen mellom Ukraina og Russland om utskiping av ukrainsk mais og andre kornsorter.

  Kornavtalen slår fast at lasteskip med korn fra ukrainske havner får fri passasje gjennom en avtalt korridor i Svartehavet mot at en gruppe med representanter fra Ukraina, Russland, Tyrkia og FN får inspisere lasten før de seiler ut gjennom Bosporosstredet.

 • NTB-AFP
  03. august 202219:55

  Sveits forbyr import av russisk gull

  Sveits slutter seg til EU-sanksjoner og forbyr import av gull fra Russland, opplyser regjeringen i Bern.

  Sveits er en viktig aktør innen foredling og produksjon av gullbarrer. Onsdag føyde regjeringen forbud mot gullimport på lista over sanksjoner mot Russland som følge av invasjonen av Ukraina.

  Forbudet trådte i kraft onsdag kveld. Dermed blir det forbudt å «kjøpe, importere eller transportere gull og gullprodukter fra Russland», opplyser regjeringen.

  – Tjenester i tilknytning til disse varene er også forbudt, tilføyer regjeringen.

  Sveits er tradisjonelt et nøytralt land, men brøt med sin linje i dagene etter invasjonen i februar og sluttet seg til EUs økonomiske straffetiltak mot Russland.

 • NTB-AFP
  03. august 202219:55

  Gazprom sier sanksjoner får følger for gassleveransen til Europa

  Sanksjoner gjør det umulig for Gazprom å få levert en turbin som trengs for å opprettholde gassleveransene til Europa via Nord Stream 1, ifølge selskapet.

  Russiske Gazprom viser onsdag til at en turbin som har vært til vedlikehold i Canada, blir holdt tilbake av landet som følge av sanksjonene som er innført etter den russiske invasjonen av Ukraina.

  – Sanksjonsregimet i Canada, EU og Storbritannia, samt inkonsekvensene i den nåværende situasjonen angående kontraktsforpliktelsene til turbinprodusenten Siemens, gjør leveransen umulig, heter det i en uttalelse fra den russiske energigiganten.

 • NTB-AFP
  02. august 202219:37

  Skip med ukrainsk korn framme i Tyrkia

  Lasteskipet Razoni seilte inn i tyrkisk farvann tirsdag kveld. Foto: AP Photo/Michael Shtekel

  Den første skipslasten med korn fra Ukraina ankom tirsdag kveld tyrkisk farvann nær inngangen til Bosporosstredet.

  Lasteskipet Razoni, som er registrert i Sierra Leone, har 26.000 tonn mais i lasten.

  Skipet forlot den ukrainske havnebyen Odesa mandag, etter at FN og Tyrkia i forrige måned lyktes med å få Ukraina og Russland med på en avtale.

  Lasten skal nå i henhold til avtalen inspiseres før skipet fortsetter til sitt endelige bestemmelsessted, som er Tripoli i Libanon.

  teaser
  1. august 2022
  Korneksporten fra Ukraina gjenopptatt: – Et viktig første skritt for å redusere global matmangel
 • NTB
  27. juli 202206:06

  Russland hevder å ha inntatt Ukrainas største kullkraftverk

  Russland sier landets væpnede styrker har tatt kontroll over Ukrainas største kullkraftverk nær byen Svitlodarsk i Donetsk.

  Bilder i separatiststyrte medier viser det som skal være leiesoldater fra den russiske Wagner-gruppen foran kraftverkets administrasjonsbygg, men det har foreløpig ikke vært mulig å bekrefte den russiske påstanden. Andre meldinger tilsier at kampene fortsatt pågår rundt kraftverket.

  Ukrainas generalstab nevner ikke kraftverket i sin kveldsrapport tirsdag. De sier ukrainske styrker har slått tilbake angrep langs frontlinjen i fylkene Donetsk og Kharkiv tirsdag.

 • NTB
  23. juli 202212:38

  Ukraina: Russiske rakettangrep mot viktig havn for korneksport i Odesa

  Russiske raketter traff lørdag en viktig havn for eksport av korn i Odesa, ifølge ukrainske myndigheter. Det skjer dagen etter landene signerte en kornavtale.

  – Fienden har angrepet havnen i Odesa med Kalibr-missiler. To av missilene ble skutt ned av ukrainsk luftvern, mens to av missilene traff havnens infrastruktur, sier talsperson Sergij Bratsjuk fra militæradministrasjonen i Odesa lørdag.

  Odesa ligger ut mot Svartehavet og spiller en viktig rolle i eksporten av korn.

  Angrepet er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

  Kornavtalen

  Ukrainske myndigheter melder om angrepet dagen etter at Ukraina og Russland undertegnet en avtale om eksport av korn.

  Den innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner ved Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

  Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

  – Russland bærer ansvaret

  – Det russiske angrepet er et spytt i ansiktet til FNs generalsekretær Antonio Gueterres og Tyrkias president Recep Erdogan fra Vladimir Putin, som begge har anstrengt ekstremt seg for å oppnå avtalen, sier Oleg Nikolenko.

  Han er talsperson for Ukrainas utenriksdepartement.

  – Dersom avtalen ikke blir oppfylt, vil Russland bære det fulle ansvaret for å forsterke den globale matkrisen, legger han til.

 • NTB
  22. juli 202216:22

  FN: Enighet om kornavtale mellom Ukraina og Russland

  Ukraina og Russland har undertegnet en avtale om eksport av korn, ifølge FNs generalsekretær Antonio Guterres.

  Avtalen er signert av Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov i Istanbul fredag.

  Den innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner i Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

  Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

  – I dag er det et fyrtårn ved Svartehavet. Et fyrtårn av håp, et fyrtårn av muligheter og et fyrtårn av lettelse for en verden som trenger det mer enn noen gang, sier Guterres i en uttalelse

  Han var til stede under signeringen av kornavtalen sammen med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

  Ukrainsk korneksport fra Svartehavskysten har i flere måneder vært blokkert på grunn av Russlands krigføring i Ukraina

 • NTB-AFP
  21. juli 202220:10

  Tyrkia: Ukraina og Russland skal signere kornavtale

  Ukraina og Russland skal fredag skrive under en avtale om å tillate eksport av korn over Svartehavet, opplyser Tyrkias presidentkontor.

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og FNs generalsekretær António Guterres er til stede når avtalen signeres, oppgir Erdogans stab.

  Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

 • NTB-AFP
  18. juli 202215:28

  EU vil doble gassimporten fra Aserbajdsjan

  – EU vender seg mot mer pålitelige energileverandørene. I dag er jeg i Aserbajdsjan for å skrive under en ny avtale. Målet: Å doble gassleveransene fra Aserbajdsjan til EU i løpet av noen få år, skriver kommisjonsleder Ursula von er Leyen på Twitter mandag da hun besøkte det oljerike landet i Kaukasus mandag.

  EU har den siste tiden vært på utkikk etter nye leverandører som kan erstatte gassforsyningene fra Russland. Sistnevnte har skrudd igjen kranene helt eller delvis som svar på sanksjonene mot landet i kjølvannet av krigen i Ukraina.

 • NTB
  16. juli 202217:36

  Russerne skiper ut store mengder ukrainsk korn

  Foto: AP / NTB

  Okkupasjonsadministrasjonen i det delvis okkuperte ukrainske fylket Zaporizjzja opplyser at de eksporterer betydelige mengder korn.

  – Over 100 vogner er allerede skipet ut, og en ny kontrakt på 150.000 tonn er underskrevet av en kornhandler, meldte lederen for militæradministrasjonen Jevhen Balytskyj på Telegram lørdag.

  Han sa ikke hvor kornet sendes, men den eneste muligheten for å sende korn med jernbane fra Zaporizjzja er til Krim eller Russland. En jernbanevogn kan ta 70 tonn.

  Ukraina har lenge anklaget Russland for å stjele ukrainsk korn, noe Moskva benekter.

  Balytskyj sier også at Russland planlegger å skipe ut 100.000 tonn korn fra havnebyen Berdjansk, som ble okkupert helt i begynnelsen av krigen.

  Før krigen var Ukraina en av verdens største korneksportører. Ifølge ukrainske myndigheter befinner det seg 20 millioner tonn korn i landet som ikke kan eksporteres på grunn av den russiske blokaden av landets havner.

 • NTB
  11. juli 202206:39

  Ukraina protesterer på avgjørelse om gassrørledning

  Ukrainske myndigheter kritiserer Canadas avgjørelse om å sende en turbiner som hører til den russiske gassrørledningen Nord Stream 1, til Tyskland.

  Turbinen har vært i Canada for vedlikehold og ble i utgangspunktet holdt tilbake som følge av sanksjonene mot Russland.

  Ukraina er «dypt skuffet» over canadiske myndigheters beslutning om å gjøre unntak fra sanksjonene, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet og energidepartementet i Kyiv.

  – Vi ber den canadiske regjeringen om å revurdere denne avgjørelsen og sikre integriteten til sanksjonssystemet, heter det i uttalelsen.

  Den russiske energigiganten Gazprom reduserte nylig gassleveransene til Tyskland dramatisk og begrunnet dette med at de ikke får tilbake gassturbinen som var sendt til et av tyske Siemens anlegg i Canada for reparasjon.

  Tyskland jobber med å øke sine minkende gasslagre før vinteren, men Ukraina beskylder Tyskland for å la seg presse av Russland.

 • Erik Alsberg
  06. juli 202217:38

  Hveteprisene er tilbake til førkrigs-nivå

  Foto: Frank May / NTB

  Både Ukraina og Russland er store eksportnasjoner av hvete, og omtales som verdens brødkurv.

  Hveteprisen er nå like i underkant av 780. 22. februar var hveteprisen 844. Det er en nedgang på 2,3 prosent.

  På den høyeste var hveteprisen nesten 50 prosent opp, i ukene som fulgte Russlands invasjon av Ukraina.

  Høyere hvetepriser var dramatisk for mange land i Afrika og Midtøsten som har høyt forbruk av hvete.

  Land som Libanon, Syria, Jemen, Sudan og Egypt kan puste lettet ut.

 • NTB
  29. juni 202214:30

  Nato har vedtatt å invitere inn Sverige og Finland

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Sveriges statsminister Magdalena Andersson tar hverandre i hendene under Stoltenbergs besøk til Sverige tidligere i juni. Foto: Henrik Montgomery / TT

  Natos ledere ble onsdag enige om å invitere Sverige og Finland inn i alliansen.

  Den historiske beslutningen om å invitere Sverige og Finland inn i Nato ble tatt på alliansens toppmøte i Madrid onsdag – etter at Tyrkia kvelden i forveien gikk med på å heve sitt veto mot søknadene deres i bytte mot en rekke politiske innrømmelser fra de to.

 • Eivind Bøe
  29. juni 202212:23

  Storbritannia: Sanksjonerer Russlands nest rikeste

  Mikhail Klimentyev, AP via NTB Foto: Vladimir Potanin og Russlands president Vladimir Putin

  Den britiske regjeringen melder onsdag at den sanksjonerer Vladimir Potanin, Russlands nest rikeste mann og eier av konglomeratet Interros.

  I meldingen skriver britene at «Potanin fortsetter å samle rikdom ettersom han støtter Putins regime, kjøper Rosbank og aksjer i Tinkoff Bank i perioden etter Russlands invasjon av Ukraina».

  Dette er en del av nye sanksjoner rettet mot Putins innerste sirkel.

  Også andre personer og selskaper blir sanksjonert i denne runden, deriblant Anna Tsivileva, Putins kusine.

Publisert:

Her kan du lese mer om