Ukraina-krigen

Siste nytt om krigen i Ukraina

Festet innlegg
Orban vil betale Putin for gass i rubler
06. april kl 14:36av Sindre Hopland
DEL
Foto: Bernadett Szabo

Ungarns statsminister går mot strømmen, og uttaler onsdag at han gjerne betaler for russisk gass i rubler, skriver Reuters.

Dermed skiller Ungarn seg fra resten av EU som har nektet å betale for råvarene i russisk valuta, ettersom kontraktene er inngått med betaling i euro.

Samtidig ytret den nyvalgte statsministeren i Ungarn om en umiddelbar våpenhvile i krigen i Ukraina.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Eivind Bøe
  DEL
  Melding om gass-stans til ukrainske regioner

  Russiske angrep har skapt ødeleggelser på en viktig gassrørledning og forsyningen til Donetsk og Luhansk er stanset, ifølge en melding fra operatøren for det ukrainske gassystemet.

  Angrepet skal ha skjedd mandag og rørledningen som er skadet transporterer gass til regionene Donetsk og Luhansk. Det er ingen alternative transportmuligheter, ifølge gassoperatøren.

  I meldingen står det at den skadede delen av gassrørledningen er lokalisert, men reparering og gjenopptagelse av gasstransporten er umulig på grunn av de pågående kampene.

 • av Benedicte Storm Bamvik
  DEL
  Rubelen stiger etter russisk valutagrep
  Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

  Rubelen er nå mer enn 30 prosent sterkere mot dollaren enn det den var før invasjonen.

  I midten av februar kostet en dollar rundt 80 rubler, men i skrivende stund koster den omtrent 58,4 rubler.

  Landet har tidligere beordret russiske selskaper til å veksle 80 prosent av sin utenlandske valuta til rubler. Nå har denne andelen blitt nedjustert til 50 prosent, ifølge Bloomberg.

  Valutagrepene ble pålagt etter invasjonen for å demme opp for et kraftig fall i valutaen.

  På det meste etter invasjonen falt rubelen til 154 rubler målt mot dollaren, ifølge intradagtall fra dataleverandøren Infront.

  Det russiske finansdepartementet uttalte mandag at rubelens styrking vil nå en topp, og forventer at kapitalstrømmer og import vil tilpasse seg, noe som igjen vil ta presset av kursen.

  For den russiske staten kan den sterke rubelen bli en tung byrde ettersom inntektene fra energieksporten kommer i dollar, samtidig som statens utgifter betales i rubler.

  – Jo sterkere rubel, desto større underskudd. Det gjør det vanskeligere for eksportørene, som får økte kostnader, men lavere inntekter, sier professor Evgenij Kogan ved handelshøyskolen i Moskva, ifølge NTB.

 • av Benedicte Storm Bamvik
  DEL
  Starbucks trekker seg ut av Russland
  Foto: Gene J. Puskar / AP

  Mandag ettermiddag meldte den amerikanske kaffegiganten at de trekker seg helt ut av Russland etter å ha operert i landet i 15 år.

  Kaffekjeden hadde tidligere valgt å stenge alle deres caféer i landet, et par uker etter at Russland invaderte Ukraina.

  Starbucks har 130 caféer i landet, som står for mindre enn én prosent av kaffegigantens årlige omsetning, ifølge CNBC.

  I meldingen om Russland-exiten sier de også at de vil betale deres nesten 2.000 russiske ansatte i seks måneder fremover.

  Starbucks er sist i rekken til å trekke seg ut av Russland. Forrige uke nevnte blant annet fastfood-kjeden McDonalds at de skulle trekke seg helt ut av landet.

 • av Martin Hagh Høgseth
  DEL
  Zelenskyj til WEF: Handelen med Russland må stanse
  Volodymyr Zelenskyj taler til Verdens økonomiske Forum mandag. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj taler mandag formiddag til deltakerne på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.

  Under talen sier presidenten det ikke bør være noen handel med Russland, og at verden må statuere et eksempel, ifølge Reuters.

  Zelenskyj mener også at sanksjonene må være maksimale, og at man ikke har kommet dit enda. Han trekker blant annet frem at det bør innføres en oljestans fra Russland.

  Presidenten sier også at han håper alle land vil bidra med økonomisk støtte under giverkonferansen i sveitsiske Lugano i juli. Han estimerer at lande tvil trenge minst fem milliarder dollar månedlig i finansiell støtte, ifølge Reuters.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjedde i Ukraina i natt
  • Nasjonalforsamlingen i Ukraina har vedtatt en lov som forbyr symbolene «Z» og «V», som brukes av Russland for å fremme den russiske krigen i landet. Symbolene tillates imidlertid til bruk til historiske og utdanningsrelaterte formål.
  • YouTube har slettet over 9.000 kanaler og fjernet mer enn 70.000 videoer knyttet til krigen i Ukraina, grunnet brudd på YouTubes retningslinjer.
  • Ukraina og Polen har inngått det president Volodymyr Zelenskyj omtaler som en historisk bilateralt avtale knyttet til grensesamarbeid.
  • Storbritannias statsminister Boris Johnson og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i en telefonsamtale diskutert den russiske havneblokaden i Ukraina. Johnson sier det må gjøres mer for å skaffe mat og humanitær til Ukraina.
  • Mellom 50 og 100 ukrainske soldater blir drept hver dag i kamp mot russiske styrker i den østlige delen av landet, ifølge president Volodymyr Zelenskyj.
  • Russland er villig til å gjenoppta samtalene med Ukraina, men Kyiv må ta initiativ til å fortsette dem, mener Russlands sjefforhandler Vladimir Medinskij.
 • av Eivind Bøe
  DEL
  Saudi-Arabia signaliserer støtte for Russland i Opec+
  Saudi-Arabias energiminister prins Abdulaziz bin Salman Foto: Mazen Mahdi / AFP via NTB

  Energiminister prins Abdulaziz bin Salman sier til Financial Times at Saudi Arabia håper på å nå en avtale med Opec+ som inkluderer Russland.

  Han sier verden burde sette pris på verdien av produksjonsalliansen.

  Oljeprisen er på det høyeste på et tiår, samtidig som produksjonskvoter satt av Opec+ er ventet å gå ut om tre måneder.

  Opec+ er Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) med partnere.

  Saudi-Arabia er tradisjonelt en alliert av USA, som sammen med Vesten nå prøver å isolere Russland.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina: Harde kamper i Luhansk
  Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

  Det pågår harde kamper nær byene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk i fylket Luhansk, ifølge den ukrainske generalstaben.

  Ukrainske styrker utsettes for russiske artilleriangrep langs hele frontlinjen, opplyser de ukrainske militære lederne søndag. Russiske styrker har forsøkt å storme landsbyer utenfor Sievjerodonetsk, så langt uten hell.

  I flere dager skal en forsyningslinje til de ukrainske styrkene i dette området ha blitt forsøkt kuttet av russerne.

 • av NTB
  DEL
  Økt splittelse på Svalbard og i Barentsburg

  Krigen i Ukraina har ført til at motsetninger bobler til overflaten i den russiske gruvebyen Barentsburg og ellers på Svalbard.

  – Det er litt spenning i luften, sier lokalstyreleder i Longyearbyen Arild Olsen til det franske nyhetsbyrået AFP.

  Arbeiderparti-politikeren er øverste folkevalgte på Svalbard. Olsen sier at han «aldri har opplevd denne typen uenighet» som man nå ser blant de 2.500 innbyggerne fra 50 land, inkludert rundt 100 russere og ukrainere.

  Etter at Russland invaderte Ukraina har de fleste norske turistselskapene sluttet å frakte turister fra Longyearbyen til den russiske gruvebyen i Barentsburg. Boikotten er omstridt, og Russland har overfor NTB hevdet at den er «juridisk ulovlig og har trekk av sammensvergelse».

 • av Sindre Hopland
  DEL
  Dette skjedde i natt
  • Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til søndag 22. mai.
  • 1.873 utdanningsinstitusjoner er ødelagt av russiske styrker siden krigens start i slutten av februar, ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
  • Over 1.000 leiligheter og flere skoler ble ødelagt i det russiske rakettangrepet mot Lozova i Kharkiv-regionen fredag. Det opplyser byens ordfører Serhij Zelenskyj.
  • Litauen stanser i dag all import av russisk olje og elektrisitet.
  • Polens president Andrzej Duda har ankommet Ukraina der han skal holde tale til landets nasjonalforsamling i dag.
  • Italias statsminister Mario Draghi ringte i går til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
  • Ukrainske styrker har påført store skader på den russiske hæren, til tross for at havnebyen Mariupol er blitt tatt, sier president Volodymyr Zelenskyj i et intervju med ukrainsk fjernsyn.
  • Russiske myndigheter vurderer utveksling av ukrainske krigsfanger fra Mariupol med den rike ukrainske forretningsmannen Viktor Medvedtsjuk, som er alliert med president Vladimir Putin. Det opplyser den russiske parlamentarikeren Leonid Slutskij, som er medlem i det russiske forhandlingsteamet til Ukraina.
 • av NTB-AFP-DPA
  DEL
  Storbritannia vil vurdere militær støtte til Moldova
  Foto: EPA/NEIL HALL

  Storbritannias utenriksminister Liz Truss mener det er aktuelt for vestlige land å gi militær støtte til Moldova.

  I et intervju med avisa Telegraph sier hun at det er viktig at Ukraina blir i stand til å forsvare seg selv på permanent basis.

  – Det gjelder også andre sårbare stater, slik som Moldova, sier Truss.

  På spørsmål om Russland utgjør en sikkerhetstrussel mot Moldova, svarer hun «absolutt». Hun sier flere land bør være utstyrt militært i tråd med Natos standarder.

 • av NTB
  DEL
  Russland: Har ødelagt vestlige våpen

  Myndighetene i Russland hevder de har ødelagt en stor leveranse av vestlige våpen til Ukraina.

  Våpenleveransen ble rammet av langtrekkende raketter i nærheten av jernbanestasjonen Malin nordvest i Ukraina, ifølge Russlands forsvarsdepartement.

  Norge er ett av en lang rekke land som har bidratt med våpen til de ukrainske regjeringsstyrkene.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjedde i Ukraina i natt
  • Russland må stilles økonomisk ansvarlig for ødeleggelsene som landets styrker påfører Ukraina, mener den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Han mener at det må opprettes en juridisk mekanisme der alle som blir påført lidelser som følge av Russlands handlinger, vil kunne motta kompensasjon fra russiske midler.
  • Den russiske sjakkstjernen Garry Kasparov og den tidligere oligarken Mikhail Khodorkovskij er ført opp på russiske myndigheters liste over utenlandske agenter. Kreml hevder de har mottatt finansiering fra Ukraina og USA.
  • Italia og Tyskland gir grønt lys for at russisk gass kan kjøpes uten å bryte sanksjonene, så lenge betalingene skjer i russisk valuta, ifølge kilder som Reuters har snakket med. De to landenes konklusjoner skal være resultat av konsultasjoner med EU-kommisjonen.
  • Kredittvurderingsbyrået Moody's nedgraderer Ukrainas gjeldshåndteringsevne for andre gang på tre måneder. Byrået mener det er økende risiko for at den russiske invasjonen av Ukraina kan komme til å påvirke landets evne til å håndtere gjelden.
 • av NTB
  DEL
  Kredittvurderingsbyrå nedgraderer Ukraina
  Foto: Sergei SUPINSKY / AFP

  Kredittvurderingsbyrået Moody's nedgraderer Ukrainas gjeldshåndteringsevne for andre gang på tre måneder.

  Byrået mener det er økende risiko for at den russiske invasjonen av Ukraina kan komme til å påvirke landets evne til å håndtere gjelden.

  – Ukraina står overfor en militærkonflikt som trekker ut mer enn det Moody's først antok etter invasjonen i slutten av februar, står det i forklaringen fra byrået.

  Til tross for stor økonomisk støtte fra verdenssamfunnet til å håndtere Ukrainas umiddelbare behov, venter Moody's at den ukrainske statsgjelden kommer til å øke betydelig på mellomlang sikt.

 • av NTB
  DEL
  Bekreftet: Russisk gass til Finland kuttet

  Russland har som varslet kuttet leveransene av naturgass til Finland.

  Det bekrefter det finske statseide energiselskapet Gasum tidlig lørdag morgen. Det samme gjør russisk Gazprom. Planen er nå i stedet å få gass via en rørledning fra Estland.

  Gasum opplyste dagen før at de hadde fått beskjed om at de russiske leveransene ville bli stanset. Begrunnelsen skal være at Finland har nektet å betale den russiske energigiganten Gazprom i rubler.

  Gassen kuttens om lag en uke etter at Finland offisielt besluttet å søke om medlemskap i Nato, noe Russland har kritisert i sterke ordelag.

 • av TDN Direkt
  DEL
  Finland: Naturgassimporten fra Russland stanses
  Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP)

  Naturgassimport til Finland fra Russland under Gasums forsyningskontrakt vil bli stanset lørdag 21. mai klokken 07.00 lokal tid.

  Det melder Gasum, som er Finlands statlige energiselskap. Det viser til at Gazprom Export informert selskapet fredag ettermiddag om saken.

  Det legges til at fra lørdag vil Gasum levere naturgass til sine kunder fra andre kilder gjennom Balticconnector-rørledningen i løpet av den kommende sommersesongen.

  Ellers melder Exelerate fredag at de har inngått en avtale med gassnettselskapet i Finland for en tiårig kontrakt for leie av en FSRU.

 • av NTB
  DEL
  EU vil bygge opp igjen Ukraina med midlene til russiske oligarker
  President i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix

  EU undersøker om det er mulig å bruke fryste midler tatt fra russiske oligarker til å finansiere gjenoppbyggingen av Ukraina, skriver Sky News.

  – Advokatene våre jobber intenst med å finne mulige måter å bruke fryste midler fra oligarkene til gjenoppbyggingen av Ukraina, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen til tysk TV torsdag, skriver kanalen.

  – Jeg mener Russland også må bidra, la hun til.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjedde i Ukraina i natt

  Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til fredag 20. mai.

  * Donbas-regionen øst i Ukraina er «fullstendig ødelagt» etter månedsvis med russiske bombeangrep, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj torsdag.

  Det er «konstante angrep mot Odesa-regionen, mot byene sentralt i Ukraina, Donbas er fullstendig ødelagt», sa Zelenskyj i sin daglige videotale, skriver CNN.

  – I Donbas forsøker okkupantene å øke presset. Det er helvete, og det er ingen overdrivelse, sa han.

  – Dette er et overlagt og kriminelt forsøk på å drepe så mange ukrainere som mulig, het det videre.

  * Med et flertall på 86 stemmer mot 11 har Senatet i USA stemt for en ny hjelpepakke på nesten 40 milliarder dollar, 386 milliarder kroner, til Ukraina.

  President Joe Biden ventes om ikke lenge å skrive under på at hjelpepakken skal sendes.

  Pakken består av både militær, økonomisk og humanitær hjelp. Blant annet er seks milliarder dollar øremerket kjøp av pansrede militære kjøretøy og luftvernsystemer, mens nesten ni milliarder går til å styrke det politiske systemet.

  * New York Times har fått tilgang til videoer som viser hvordan russiske soldater samlet sammen og henrettet en gruppe ukrainske menn i Butsja i mars. Avisa skriver at de tre videoene direkte impliserer dem i det som trolig er en krigsforbrytelse. Minst åtte menn ble drept.

  Henrettelsene fant sted ved en midlertidig russisk base i Kyiv-forstaden Butsja 4. mars. Russiske styrker okkuperte byen i nesten en måned før de trakk seg ut i slutten av mars, og drapene som avisa mener å ha dokumentert, er blant en rekke henrettelser som fant sted i Butsja.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Senatet i USA godkjenner hjelpepakke til Ukraina på 40 milliarder dollar

  Med et flertall på 86 stemmer mot 11 har Senatet i USA stemt for en ny hjelpepakke på nesten 40 milliarder dollar, 386 milliarder kroner, til Ukraina.

  President Joe Biden ventes om ikke lenge å skrive under på at hjelpepakken skal sendes.

  – Bistand til Ukraina er mye mer enn veldedighet, sa lederen for republikanerne i Senatet, Mitch McConnell, før avstemningen om pakken ble holdt.

  Pakken består av både militær, økonomisk og humanitær hjelp. Blant annet er seks milliarder dollar øremerket kjøp av pansrede militære kjøretøy og luftvernsystemer.

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker for hjelpen på Twitter.

  – 40 milliarder dollar er et betydelig bidrag til å gjenopprette freden og sikkerheten i Ukraina, Europa og verden, skriver han.

 • av NTB-AFP
  DEL
  USAs og Russlands forsvarssjefer har snakket sammen

  USAs forsvarssjef, general Mark Milley, har for første gang siden invasjonen av Ukraina snakket på telefon med sin russiske motpart, general Valerij Gerasimov.

  Milley og Gerasimov, som er sjef for sine lands generalstaber, drøftet flere sikkerhetsrelaterte temaer av felles interesse, ifølge en amerikansk talsmann. Blant temaene var Ukraina, ifølge den russiske TV-kanalen TV Zverda.

  Sist de to snakket sammen, var 11. februar, da USA advarte mot invasjon og håpet at advarslene ville stanse Russland.

  USAs forsvarsminister Lloyd Austin og hans motpart Sergej Sjojgu hadde sin første samtale siden krigen startet, 13. mai. Austin oppfordret da Sjojgu til å innføre en øyeblikkelig våpenhvile.

  En Pentagon-talsmann sa imidlertid etterpå at samtalen ikke førte til noen endring i hva russerne gjør eller sier.

 • av NTB / VG
  DEL
  Biden: Nato er mer relevant enn noen gang
  Finlands president Sauli Niinistö, USAs president Joe Biden og Sveriges statsminister Magdalena Andersson i Washington i USA Foto: Andrew Harnik/AP

  Sveriges statsminister Magdalena Andersson, Finlands president Sauli Niinistö og USAs president Joe Biden har diskutert blant annet Nato-søknadene i et møte i Det hvite hus torsdag.

  – I dag er jeg stolt over å ønske velkommen, og tilby USAs sterke støtte, til søknadene fra to meget dyktige partnere om å bli med i historiens sterkeste forsvarsallianse, sa USAs president Joe Biden på pressekonferansen etter møtet.

  – Finland og Sverige vil gjøre Nato sterkere, de møter alle Natos kriterier og litt til. I dag er det ingen tvil om at Nato er mer relevant enn noen gang, sier han videre.

  Finland og Sverige overleverte onsdag sine Nato-søknader ved alliansens hovedkvarter i Brussel.

  I begge landene kom Nato-spørsmålet svært raskt på den politiske dagsordenen etter Russlands invasjon av Ukraina.

Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ukraina-krigen

Flere artikler

 1. Russlands invasjon av Ukraina – kort forklart

 2. Zelenskyj takker Elon Musk

 3. Betalt innhold

  Krigen i Ukraina påvirker prisen på disse varene

 4. Betalt innhold

  Vesten sanksjonerer mot hundrevis av rike russere. Men det er ikke de Putin lytter til.

 5. Russlands krigsfinansiering: – Tror Putin lever veldig farlig hjemme nå