Ukraina-krigen

Siste nytt om krigen i Ukraina

Festet innlegg
Ukrainas forsvarsminister tror krigen vil bli langvarig
13. mai kl 20:42av NTB
DEL

Ukraina tar sikte på å væpne én million soldater, men forsvarsminister Oleksij Reznikov tror krigen vil bli langvarig.

– Vi er nå inne i en langvarig fase av krigen. Svært vanskelige uker ligger foran oss. Hvor mange kan ingen si med sikkerhet, skriver Reznikov på Facebook.

Ifølge forsvarsministeren har Russland lidd «et strategisk nederlag» i Ukraina.

– Vi er vitne til et strategisk vendepunkt i Ukrainas favør og denne prosessen vil vare en tid, skriver han ifølge BBC.

Ifølge Reznikov mottar nå Ukraina sakte, men sikkert tyngre våpen fra vestlige allierte og forventer mer i tiden som kommer.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Eivind Bøe
  DEL
  Eide tidligere Yara-partner – nå har oligarkens kone tatt over

  Den russiske oligarken eide en av Yaras leverandører, men den norske gjødselprodusenten brøt båndene på grunn av sanksjoner. Nå har han overført kontrollen over selskapet til kona.

  Melnitsjenko har eid Eurochem, et av selskapene norske Yara tidligere kjøpte innsatsvarer fra til sin produksjon av gjødsel.

  Eurochem bekrefter at Aleksandra Melnitsjenko har erstattet mannen sin som reell eier.

  Selskapet er basert i Sveits, hvor myndighetene har landet på at Eurochem kan fortsette driften som vanlig, ettersom oligarken ikke lenger er involvert i selskapet. Eurochem opplyser at britiske og tyske myndigheter har kommet frem til en lignende konklusjon, ifølge nyhetsbyrået.

  – Etter grunnleggerens avgang, har det reelle eierskapet til en trust som har en eierandel på 90 prosent i gjødselselskapet automatisk gått over til hans kone, skriver selskapet i en melding til Reuters.

  teaser
  i går 20:17
  Eide tidligere Yara-partner – nå har oligarkens kone tatt over
 • av Eivind Bøe
  DEL
  G7 ber Opec øke produksjonen

  Energiministrene i G7 oppfordrer Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) til å øke produksjonen av olje, skriver Financial Times.

  Ministrene påpeker ifølge avisen at krigen i Ukraina har ført til høyere priser på olje, gass og kull, noe som har bidratt til økende inflasjon. Det rammer igjen lavinntektsfamilier, næringslivet og industrien.

  G7 er gruppen av samarbeidende land bestående av Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA.

 • av NTB
  DEL
  Russiske stålselskaper må selge til spottpris
  Foto: Sergei Karpukhin/TASS/Sipa USA

  Vestlige kunder holder seg langt unna russisk stål, og produsentene i Russland må nå gi store rabatter for å få solgt produktene sine andre steder.

  Ifølge Bloomberg krever asiatiske kunder 40 prosent rabatt fra den russiske stålgiganten Severstal. Også Tyrkia vil ha prisavslag på russisk stål.

  Den russiske stålsektoren har tidligere vært svært lønnsom med marginer på opptil 40 prosent, sammenlignet med 10 prosent for stålselskaper i andre land.

  Etter invasjonen i Ukraina har selskapene også fått merke effekten av en ustabil rubel, samt økende priser på blant annet kull og frakt.

 • av Sindre Hopland
  DEL
  Lavrov: Vesten har erklært full krig mot Russland
  Foto: EPA/YURI KADOBNOV / POOL

  – De bruker et bredt utvalg av verktøy, fra unilaterale økonomiske sanksjoner til gjennomgående falsk propaganda i verdens medier.

  Vestlige land har erklært «total krig» mot Russland og det russiske folk, sier landets utenriksminister Sergej Lavrov.

  – Vesten har erklært krig mot oss, mot hele den russiske verden. Kulturen med å kansellere Russland og alt som er knyttet til vårt land, har nådd et absurd nivå, sa Lavrov fredag.

  Den russiske utenriksministeren viste blant annet til at vestlige land nå boikotter russiske forfattere, komponister og andre kulturpersonligheter.

  – Vi kan trygt si at denne situasjonen kommer til å vedvare lenge, sa han.

  Ifølge Lavrov kommer USA «og deres satellittstater til å doble, tredoble og firedoble sine forsøk på å ramme landet vårt».

 • av NTB
  DEL
  Russland utviser kroatiske diplomater

  Russland utviser fem ansatte ved den kroatiske ambassaden i Moskva, opplyser det russiske utenriksdepartementet fredag.

  Utvisningen skjer som svar på at Kroatia har utvist russiske diplomater som følge av den russiske krigføringen i Ukraina.

  Det russiske utenriksdepartementet sier det har innkalt den kroatiske ambassadøren på teppet for å protestere mot «de grunnløse forsøkene fra kroatiske myndigheter på å gi Russland skylden for Ukraina-krigen».

  Departementet anklager også Kroatia for å gi «militær assistanse til naziregimet i Kyiv».

 • av Sofie Amalie Fraser
  DEL
  Russland kutter renten til 11 prosent

  Den russiske sentralbanken bestemte torsdag å kutte styringsrenten fra 14 til 11 prosent. Kuttet er langt større enn hva økonomene så for seg på forhånd.

  Endringen kommer etter at den russiske inflasjonen faller raskere enn antatt og at rubelen styrker seg.

  – En skyhøy rubel og fallende renter gjenspeiler en kombinasjon av motstand mot sanksjoner, en god pengepolitisk respons og Europas motvilje mot å sanksjonere Russlands største eksportkilder, sier Scott Johnson Bloombergs Russland økonom.

 • av NTB
  DEL
  Russland lover å la utenlandske skip forlate havner i Svartehavet

  Russlands forsvarsdepartement lover å åpne en trygg korridor slik at utenlandske skip kan forlate havner i Svartehavet.

  Den russiske generalobersten Mikhail Mizintsev – en av forsvarstoppene i Moskva – sier at 70 utenlandske fartøy fra 16 forskjellige land befinner seg i seks havner i Svartehavet, blant dem Odesa, Kherson og Mykolajiv.

  Ifølge Mizintsev vil korridorene være åpne hver dag. Tidligere onsdag sa Russland at havna i Mariupol er åpen igjen, etter tre måneder med kamper.

  Russlands svartehavsflåte har i praksis blokkert kommersiell skipsfart ved ukrainske havner. Blokaden har satt verdens matforsyning på spill ved å nekte Ukraina å eksportere sine landbruksprodukter.

  Ukraina er blant verdens ledende eksportører av hvete, mais og solsikkeolje.

 • av NTB
  DEL
  Russland vil frigi korn i bytte mot sanksjonslettelser

  Russland tilbyr å frigi skip som ikke har kunnet forlate Ukraina siden krigen startet, i bytte mot lettelser i Vestens sanksjoner.

  Den russiske viseutenriksministeren Andrej Rudenko krevde onsdag at sanksjonene mot Russlands eksport- og finanssektor oppheves, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

  – Ukraina må også fjerne miner fra alle havner. Kun på den måten kan Moskva sikre en «humanitær passasje», sa Rudenko, som samtidig avviste at Russland stjeler ukrainsk korn.

  De siste ukene har det internasjonale samfunnet oppfordret Russland til å tillate eksport av ukrainsk korn.

  Både Russland og Ukraina er blant verdens viktigste eksportører av hvete, noe som gir dem en avgjørende rolle i global matsikkerhet.

  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba svarer med å kalle Russland gjentatte krav for utpressing og ba om at sanksjonene ikke fjernes.

 • av Martin Hagh Høgseth, Kjetil Malkenes Hovland og Sindre Hopland
  DEL
  Equinor overfører Russland-verdier til Rosneft
  Foto: NTB

  Oljegiganten har nå forlatt sine eierandeler i Russland og inngått en avtale om å forlate Kharyaga-prosjektet.

  Les hele saken her

 • av Erik Tangen
  DEL
  «Operasjon Ukraina»: Økokrim oppretter egen innsatsgruppe
  Foto: NTB

  Regjeringen finansierer 15 midlertidige stillinger i Økokrim, for å slå ned på kriminalitet som kan knyttes til Ukraina-krigen.

  Les hele saken her

 • av Martin Hagh Høgseth
  DEL
  Russlands sentralbank hasteinnkaller til møte

  Bank of Russia har besluttet å avholde et ekstraordinært rentemøte torsdag, skriver sentralbanken i en melding.

  Beslutningen fra møtet vil bli kjent torsdag klokken 09.30, norsk tid. Det vil ikke bli noen pressekonferanse etter beslutningen.

  Opprinnelig skulle ikke sentralbanken avholde rentemøte før 10. juni.

  Etter den russiske invasjonen av Ukraina hevet Den russiske sentralbanken renten til 20 prosent, men har i etterkant kuttet renten flere ganger. Før torsdagens rentemøte ligger renten på 14 prosent.

  Den russiske rubelen styrker seg rundt 0,7 prosent mot euro i etterkant av beskjeden om rentemøtet.

 • av VGTV
  DEL
  Se hva McDonald's gjør i Russland

 • av Eivind Bøe
  DEL
  Melding om gass-stans til ukrainske regioner

  Russiske angrep har skapt ødeleggelser på en viktig gassrørledning og forsyningen til Donetsk og Luhansk er stanset, ifølge en melding fra operatøren for det ukrainske gassystemet.

  Angrepet skal ha skjedd mandag og rørledningen som er skadet transporterer gass til regionene Donetsk og Luhansk. Det er ingen alternative transportmuligheter, ifølge gassoperatøren.

  I meldingen står det at den skadede delen av gassrørledningen er lokalisert, men reparering og gjenopptagelse av gasstransporten er umulig på grunn av de pågående kampene.

 • av Benedicte Storm Bamvik
  DEL
  Rubelen stiger etter russisk valutagrep
  Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

  Rubelen er nå mer enn 30 prosent sterkere mot dollaren enn det den var før invasjonen.

  I midten av februar kostet en dollar rundt 80 rubler, men i skrivende stund koster den omtrent 58,4 rubler.

  Landet har tidligere beordret russiske selskaper til å veksle 80 prosent av sin utenlandske valuta til rubler. Nå har denne andelen blitt nedjustert til 50 prosent, ifølge Bloomberg.

  Valutagrepene ble pålagt etter invasjonen for å demme opp for et kraftig fall i valutaen.

  På det meste etter invasjonen falt rubelen til 154 rubler målt mot dollaren, ifølge intradagtall fra dataleverandøren Infront.

  Det russiske finansdepartementet uttalte mandag at rubelens styrking vil nå en topp, og forventer at kapitalstrømmer og import vil tilpasse seg, noe som igjen vil ta presset av kursen.

  For den russiske staten kan den sterke rubelen bli en tung byrde ettersom inntektene fra energieksporten kommer i dollar, samtidig som statens utgifter betales i rubler.

  – Jo sterkere rubel, desto større underskudd. Det gjør det vanskeligere for eksportørene, som får økte kostnader, men lavere inntekter, sier professor Evgenij Kogan ved handelshøyskolen i Moskva, ifølge NTB.

 • av Benedicte Storm Bamvik
  DEL
  Starbucks trekker seg ut av Russland
  Foto: Gene J. Puskar / AP

  Mandag ettermiddag meldte den amerikanske kaffegiganten at de trekker seg helt ut av Russland etter å ha operert i landet i 15 år.

  Kaffekjeden hadde tidligere valgt å stenge alle deres caféer i landet, et par uker etter at Russland invaderte Ukraina.

  Starbucks har 130 caféer i landet, som står for mindre enn én prosent av kaffegigantens årlige omsetning, ifølge CNBC.

  I meldingen om Russland-exiten sier de også at de vil betale deres nesten 2.000 russiske ansatte i seks måneder fremover.

  Starbucks er sist i rekken til å trekke seg ut av Russland. Forrige uke nevnte blant annet fastfood-kjeden McDonalds at de skulle trekke seg helt ut av landet.

 • av Martin Hagh Høgseth
  DEL
  Zelenskyj til WEF: Handelen med Russland må stanse
  Volodymyr Zelenskyj taler til Verdens økonomiske Forum mandag. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj taler mandag formiddag til deltakerne på Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.

  Under talen sier presidenten det ikke bør være noen handel med Russland, og at verden må statuere et eksempel, ifølge Reuters.

  Zelenskyj mener også at sanksjonene må være maksimale, og at man ikke har kommet dit enda. Han trekker blant annet frem at det bør innføres en oljestans fra Russland.

  Presidenten sier også at han håper alle land vil bidra med økonomisk støtte under giverkonferansen i sveitsiske Lugano i juli. Han estimerer at lande tvil trenge minst fem milliarder dollar månedlig i finansiell støtte, ifølge Reuters.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjedde i Ukraina i natt
  • Nasjonalforsamlingen i Ukraina har vedtatt en lov som forbyr symbolene «Z» og «V», som brukes av Russland for å fremme den russiske krigen i landet. Symbolene tillates imidlertid til bruk til historiske og utdanningsrelaterte formål.
  • YouTube har slettet over 9.000 kanaler og fjernet mer enn 70.000 videoer knyttet til krigen i Ukraina, grunnet brudd på YouTubes retningslinjer.
  • Ukraina og Polen har inngått det president Volodymyr Zelenskyj omtaler som en historisk bilateralt avtale knyttet til grensesamarbeid.
  • Storbritannias statsminister Boris Johnson og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i en telefonsamtale diskutert den russiske havneblokaden i Ukraina. Johnson sier det må gjøres mer for å skaffe mat og humanitær til Ukraina.
  • Mellom 50 og 100 ukrainske soldater blir drept hver dag i kamp mot russiske styrker i den østlige delen av landet, ifølge president Volodymyr Zelenskyj.
  • Russland er villig til å gjenoppta samtalene med Ukraina, men Kyiv må ta initiativ til å fortsette dem, mener Russlands sjefforhandler Vladimir Medinskij.
 • av Eivind Bøe
  DEL
  Saudi-Arabia signaliserer støtte for Russland i Opec+
  Saudi-Arabias energiminister prins Abdulaziz bin Salman Foto: Mazen Mahdi / AFP via NTB

  Energiminister prins Abdulaziz bin Salman sier til Financial Times at Saudi Arabia håper på å nå en avtale med Opec+ som inkluderer Russland.

  Han sier verden burde sette pris på verdien av produksjonsalliansen.

  Oljeprisen er på det høyeste på et tiår, samtidig som produksjonskvoter satt av Opec+ er ventet å gå ut om tre måneder.

  Opec+ er Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) med partnere.

  Saudi-Arabia er tradisjonelt en alliert av USA, som sammen med Vesten nå prøver å isolere Russland.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina: Harde kamper i Luhansk
  Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

  Det pågår harde kamper nær byene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk i fylket Luhansk, ifølge den ukrainske generalstaben.

  Ukrainske styrker utsettes for russiske artilleriangrep langs hele frontlinjen, opplyser de ukrainske militære lederne søndag. Russiske styrker har forsøkt å storme landsbyer utenfor Sievjerodonetsk, så langt uten hell.

  I flere dager skal en forsyningslinje til de ukrainske styrkene i dette området ha blitt forsøkt kuttet av russerne.

 • av NTB
  DEL
  Økt splittelse på Svalbard og i Barentsburg

  Krigen i Ukraina har ført til at motsetninger bobler til overflaten i den russiske gruvebyen Barentsburg og ellers på Svalbard.

  – Det er litt spenning i luften, sier lokalstyreleder i Longyearbyen Arild Olsen til det franske nyhetsbyrået AFP.

  Arbeiderparti-politikeren er øverste folkevalgte på Svalbard. Olsen sier at han «aldri har opplevd denne typen uenighet» som man nå ser blant de 2.500 innbyggerne fra 50 land, inkludert rundt 100 russere og ukrainere.

  Etter at Russland invaderte Ukraina har de fleste norske turistselskapene sluttet å frakte turister fra Longyearbyen til den russiske gruvebyen i Barentsburg. Boikotten er omstridt, og Russland har overfor NTB hevdet at den er «juridisk ulovlig og har trekk av sammensvergelse».

Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ukraina-krigen

Flere artikler

 1. Russlands invasjon av Ukraina – kort forklart

 2. Zelenskyj takker Elon Musk

 3. Betalt innhold

  Krigen i Ukraina påvirker prisen på disse varene

 4. Betalt innhold

  Vesten sanksjonerer mot hundrevis av rike russere. Men det er ikke de Putin lytter til.

 5. Russlands krigsfinansiering: – Tror Putin lever veldig farlig hjemme nå