Ukraina-krigen

Siste nytt om krigen i Ukraina

Festet innlegg
Putin: – Vi har ikke noe imot at Ukraina blir med i EU
17. juni kl 21:36av NTB-AFP
DEL
Russlands president Vladimir Putin taler for forsamlingen på St. Petersburgs internasjonale økonomiske forum. Foto: Dmitrij Lovetskij / AP

President Vladimir Putin sier at Russland ikke har noen innvendinger mot at Ukraina eventuelt blir EU-medlem.

– Vi har ikke noe imot det. Det er deres suverene beslutning om de vil bli med i økonomiske unioner eller ikke. Det er deres sak, saken til det ukrainske folket, sa Putin da han fredag deltok på St. Petersburgs internasjonale økonomiske forum.

Tidligere på dagen anbefalte EU-kommisjonen at Ukraina får status som kandidat til å bli medlem i unionen.

Russland har motsatt seg at Ukraina blir medlem av Nato, men når det gjelder EU, gir Putin uttrykk for at han ikke bryr seg.

– EU er ikke en militærallianse, i motsetning til Nato, sier han.

Men han legger til at hvis Ukraina blir medlem, så vil landet bli en slags halv-koloni under vestlige land.

– Det er min mening, sier han.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Nato har vedtatt å invitere inn Sverige og Finland
  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Sveriges statsminister Magdalena Andersson tar hverandre i hendene under Stoltenbergs besøk til Sverige tidligere i juni. Foto: Henrik Montgomery / TT

  Natos ledere ble onsdag enige om å invitere Sverige og Finland inn i alliansen.

  Den historiske beslutningen om å invitere Sverige og Finland inn i Nato ble tatt på alliansens toppmøte i Madrid onsdag – etter at Tyrkia kvelden i forveien gikk med på å heve sitt veto mot søknadene deres i bytte mot en rekke politiske innrømmelser fra de to.

 • av Eivind Bøe
  DEL
  Storbritannia: Sanksjonerer Russlands nest rikeste
  Mikhail Klimentyev, AP via NTB Foto: Vladimir Potanin og Russlands president Vladimir Putin

  Den britiske regjeringen melder onsdag at den sanksjonerer Vladimir Potanin, Russlands nest rikeste mann og eier av konglomeratet Interros.

  I meldingen skriver britene at «Potanin fortsetter å samle rikdom ettersom han støtter Putins regime, kjøper Rosbank og aksjer i Tinkoff Bank i perioden etter Russlands invasjon av Ukraina».

  Dette er en del av nye sanksjoner rettet mot Putins innerste sirkel.

  Også andre personer og selskaper blir sanksjonert i denne runden, deriblant Anna Tsivileva, Putins kusine.

 • av NTB
  DEL
  Norge bidrar i våpenleveranser til Ukraina
  Foto: AP

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier onsdag at Norge sammen med Storbritannia bidrar til å sende langtrekkende rakettartilleri til Ukraina.

  Statsministeren kunngjorde donasjonen på Natos toppmøte i Madrid. Det er snakk om langtrekkende rakettartilleri av typen MLRS.

 • av NTB
  DEL
  Litauen forbyr gassimport fra Russland

  Litauens nasjonalforsamling har lagt ned forbud mot import av russisk gass. Vedtaket var enstemmig.

  Forbudet mot gassimport gjelder alle land som anses som en sikkerhetstrussel mot Litauens gasstransportsystem. De vil heller ikke kunne bruke landets terminal for flytende gass i Klaipeda.

  Unntak gjelder for transport av gass til den russiske eksklaven Kaliningrad via Litauen.

  Ifølge landets myndigheter stanset Litauen all energiimport fra Russland allerede for en drøy måned siden.

 • av NTB
  DEL
  USA: G7-landene øker tollsatsene på russiske varer
  USAs president Joe Biden under G7-møtet nær Garmisch-Partenkirchen i Tyskland. Foto: EPA/Sean Gallup / POOL

  G7-landene vil øke tollsatsene på russiske varer og vil kanalisere pengene til Ukraina, ifølge Det hvite hus.

  President Joe Biden og de øvrige G7-lederne «vil be om myndighet til å bruke inntektene fra nye tollsatser på russiske varer til å hjelpe Ukraina og sikre at Russland betaler prisen for krigen sin, sier en høytstående amerikansk tjenesteperson.

 • av NTB
  DEL
  Russland misligholder utenlandsgjeld
  Foto: Victor Berzkin / Ap

  Flere medier, blant dem Bloomberg og BBC, skriver at Russland ikke klarte å foreta en rentebetaling på 100 millioner dollar som hadde forfall søndag.

  Russland har pengene og er villig til å betale, men sanksjonene etter invasjonen av Ukraina gjør det umulig å få overført pengene til de utenlandske kreditorene.

  Det skyldes at Russlands tilgang til internasjonale betalingssystemer er blokkert av sanksjonene, og USA hindrer pengeoverføringer gjennom amerikanske banker.

  Les hele saken her:

  teaser
  27. juni
  Russland misligholder utenlandsgjeld
 • av NTB
  DEL
  Kreml: Russlands forsvarsminister besøkte styrkene i Ukraina

  Forsvarsminister Sergej Sjojgu har besøkt russiske styrker i Ukraina, ifølge forsvarsdepartementet i Moskva.

  Departementet har offentliggjort en video som viser en uniformskledt Sjojgu gå ut av et fly og deretter i samtale med en gruppe offiserer.

  Videoen viser også at Sjojgu deler ut medaljer til enkelte soldater for innsatsen deres i det Moskva omtaler som russiske spesialoperasjoner i nabolandet.

  Hvor i Ukraina det angivelige besøket fra den russiske forsvarsministeren fant sted, er ikke kjent.

 • av NTB
  DEL
  Rakettangrep mot boligblokk i Kyiv

  Minst fire mennesker ble sendt til sykehus etter et russisk rakettangrep mot et boligområde i Ukrainas hovedstad Kyiv søndag morgen.

  En sju år gammel jente, som bodde i niende etasje, er blant de skadde, ifølge Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko.

  AFPs journalist på stedet forteller at det tok flere timer å redde ut jentas mor, som lå fanget under bygningsrester etter angrepet. Tilstanden hennes skal være alvorlig.

  Øyenvitner fortalte om fire kraftige eksplosjoner i 6.30-tida lokal tid, og kort tid etter var ambulanser og redningsmannskaper er på vei til Sjevtsjenkivskyj-distriktet.

  De øverste tre etasjene på en ti etasjer høy boligblokk ble truffet i angrepet og begynte å brenne. Flere timer senere kjempet brannmannskaper fortsatt mot flammene.

  Situasjonen har vært relativt rolig i Kyiv siden russerne trakk seg ut av områdene rundt byen i slutten av mars, og mange sivile ukrainere som flyktet da krigen startet, har vendt hjem igjen.

  Det har ikke vært meldt om direkte angrep mot Kyiv på nærmere tre uker.

 • av NTB
  DEL
  Russland hevder å ha påført Ukraina store militære tap

  Russland hevder å ha ødelagt 215 ukrainske fly, 132 helikoptre og 1.363 droner siden krigen startet, melder det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

  Ifølge det russiske forsvarsdepartementet er 350 ukrainske luftvernrakettsystemer og 3.809 stridsvogner og andre pansrede kjøretøy også ødelagt siden 24. februar.

  Russland hevder også å ha utradert Ukrainas 65. og 66. motoriserte infanteribrigade, samt landets 46. flybårne brigade, ifølge nyhetsbyrået.

  Partene i krigen hevder regelmessig å ha påført motparten store tap, og opplysningene lar seg ikke bekrefte fra uavhengig hold.

 • av Ingri Bergo
  DEL
  Biden: G7 vil forby import av russisk gull

  Det forekommer av en Twitter-melding fra presidenten.

  USAs president Joe Biden sier G7 vil innføre et forbud mot import av russisk gull for å ytterligere kneble Russlands økonomi og sette kjepper i hjulene for landets krigføring mot Ukraina.

  Det internasjonale forumet G7 består av USA, Canada, Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia og Italia. Russland var medlem inntil 2017, da het gruppen G8.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjedde i Ukraina i natt

  Dette er noen av de viktigste nyhetene knyttet til krigen i Ukraina natt til søndag 26. juni.

  • Fire eksplosjoner er hørt i sentrale deler av Kyiv søndag morgen, og bilder viser røyk som stiger til værs. Ambulanser og redningsmannskaper er på vei til Sjevtsjenkivskyj-distriktet i Kyiv etter eksplosjonene, melder borgermester Vitalij Klitsjko, ifølge Reuters.
  • Sivile evakueres fra Azot-fabrikken, og russiske invasjonsstyrker okkuperer nå hele Sievjerodonetsk ved frontlinjen i Øst-Ukraina, ifølge ordføreren i byen. – Byen er nå under full russisk okkupasjon, sier Sievjerodonetsks ordfører Oleksandr Strjuk til nasjonalt fjernsyn lørdag.
  • En talsperson for separatistene, Andrej Marosjko, sier til det russiske nyhetsbyrået Interfax at russiske styrker og separatister har gått inn i Lysytsjansk, som er nabobyen til Sievjerodonetsk. Han sier det pågår gatekamper i sentrum av byen. Ukrainske kilder har ikke kommentert.
  • Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i sin tale lørdag at alle ukrainske byer som nå er okkupert av Russland, skal gjenerobres. Han nevnte spesifikt Sievjerodonetsk, Donetsk, Luhansk, Melitopol og Mariupol. – Alle andre byer som midlertidig er under russisk kontroll, skal bli ukrainske igjen, lovte han.
  • Russland vil i løpet av de neste månedene levere raketter som kan utstyres med atomstridshoder, til nabolandet Belarus, ifølge president Vladimir Putin. Løftet ble avgitt da Putin tok imot Belarus' leder Aleksandr Lukasjenko i St. Petersburg lørdag.
 • av NTB
  DEL
  Ukraina hevder å bli angrepet fra Belarus

  Tsjernihiv-regionen nord i Ukraina ble i morgentimene utsatt for et massivt rakettangrep fra Belarus, ifølge den ukrainske hæren.

  Belarus hevder å stå utenfor krigen i Ukraina, selv om russiske invasjonsstyrker tidlig i krigen fikk fri adgang over grensa.

  – Rundt klokka 5 i dag morges ble Tsjernihiv-regionen utsatt for et massivt rakettangrep. 20 raketter, avfyrt fra belarusisk territorium og fra fly, rammet landsbyen Desna, skriver den ukrainske hærens nordkommando på Facebook.

  Den ukrainske generalstaben hevder også at mål i Ukraina ble angrepet fra Belarus. Det er ikke meldt om drepte eller sårede etter angrepet, som heller ikke er bekreftet fra annet hold.

  Ukrainas etterretningstjeneste, som er underlagt forsvarsdepartementet, hevder angrepet var et forsøk fra Russlands side på å trekke Belarus med i krigen.

  – Dagens angrep er direkte knyttet til Kremls forsøk på å få Belarus med som medkriger i Ukraina, skriver de på Telegram.

  Den belarusiske president Aleksandr Lukasjenko skal lørdag etter planen besøke Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjedde i Ukraina i natt

  Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til fredag 24. juni.

  * Russiske styrker har tatt to småbyer i nærheten av Sievjerodonetsk og forsøker å omringe de ukrainske styrkene og kutte forsyningslinjene deres, ifølge Luhansk-guvernør Serhij Hajdaj.

  * Samtidig sier det britiske forsvarsdepartementet at ukrainske styrker har trukket seg tilbake fra noen områder rundt Lysytsjansk for å unngå å bli omringet når russerne sender inn forsterkninger.

  * Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov sier at de endelig har mottatt noen av de tyngre våpnene vestlige land har lovet, nemlig amerikanske rakettkastere.

  * USA skal sende ytterligere utstyr for 450 millioner dollar til Ukraina, inkludert flere av rakettkasterne, ammunisjon og andre forsyninger, ble det kunngjort torsdag.

  * EU-lederne vedtok torsdag kveld å gjøre Ukraina til kandidatland sammen med Moldova. Men det vil ta mange år å bli medlem, både på grunn av krigen og de mange reformene Ukraina må gjennomføre, blant annet mot korrupsjon.

  * Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i en tale til Det hebraiske universitet i Jerusalem at russerne har ødelagt mer enn 2.000 skoler og andre utdanningsinstitusjoner.

  Han uttrykte også skuffelse over at Israel ikke har sluttet seg til de vestlige sanksjonene eller bidratt med våpen til Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Nike sier de vil forlate Russland permanent
  Det vil heller ikke være mulig å handle på nett eller i Nike-appen fra Russland. Foto: REUTERS/Anton Vaganov

  Det amerikanske sportsmerket Nike stenger alle sine butikker i Russland på permanent basis.

  Det kunngjorde sportsgiganten i en uttalelse torsdag.

  – Nike har valgt å forlate det russiske markedet. Nike-butikkene ble nylig midlertidig stengt, og vil ikke åpne igjen, sa selskapet i en uttalelse.

  I tillegg vil ikke lenger netthandel og Nike-appen være tilgjengelig i Russland.

  Nike stengte midlertidig flere av sine russiske butikker allerede i begynnelsen av mars, og trakk senere sin sponsoravtale med den russiske fotballklubben Spartak Moskva.

  Nikes tilbaketrekking fra Russland skjer kun uker etter at de amerikanske gigantselskapene McDonalds og Starbucks permanent avsluttet sin virksomhet i landet.

 • av NTB
  DEL
  EU holder det som trolig blir et historisk toppmøte

  Når EU-lederne møtes til toppmøte i Brussel i dag, er det for å godkjenne Ukraina og Moldova som kandidater til å bli medlemmer av unionen.

  For få måneder siden var det ingenting som tilsa at de to landene ville få kandidatstatus i nærmeste framtid.

  Ifølge EU-ledere har ingen medlemsland innvendinger mot at de to landene får kandidatstatus, men man vet aldri, sa en høytstående EU-kilde under et møte med pressen onsdag.

  Ungarn er et land som ofte går imot innstillingen til flertallet av EU-landene. Det er også mulig at Slovenia og Kroatia vil kreve at også Bosnia-Hercegovina får kandidatstatus.

  Uansett er det lang vei til formelle medlemskapsforhandlinger for Ukraina og Moldova.

  Både Ukraina og Moldova må gjennomføre en rekke reformer, både i kampen mot korrupsjon og i rettsvesenet, for at drømmen om EU-medlemskap skal bli virkelig.

  Toppmøtet varer i to dager.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjedde i Ukraina i natt

  Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til torsdag 23. juni.

  * Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevder at landet vil få støtte fra de 27 EU-landene til å bli kandidatland. Det ventes at EU-landene vil si ja til Ukraina på toppmøtet som starter i dag, skriver Sky News.

  * USA vil legge fram flere konkrete forslag som skal legge press på Russland, når G7-landene møtes fra søndag til tirsdag.

  En ikke navngitt amerikansk tjenesteperson sier til AFP at det vil dreie seg om energimarkedet og hvordan man «maksimerer smerten» som påføres Russland og hvordan man gjør påvirkningen på resten av verden så liten som mulig.

  * FNs generalsekretær António Guterres kan komme til å møte russiske og ukrainske representanter så snart som neste uke til samtaler om korneksport, ifølge DPA. Nyhetsbyrået viser til diplomatkilder tilknyttet FNs sikkerhetsråd, som angivelig sier at det er gjort nok framskritt i samtaler til at Guterres kan forhandle direkte med Moskva og Kyiv.

  De advarer imidlertid mot å være for optimistisk og viser til at det er svært lite tillit mellom de to partene. Kildene sier at det fortsatt er flere hindre på veien mot nye samtaler. En vestlig diplomat sår også tvil om Russland faktisk er reelt opptatt av forhandlingene.

  * Tsjekkias statsminister Petr Fiala anklager Russland for å føre økonomisk krig mot Europa gjennom krigføringen i Ukraina.

  Russlands mål er å svekke og destabilisere demokratiske land, sa Fiala i en TV-sendt tale onsdag kveld. Han la til at det er reell fare for at Russland kan stenge av Europas gassforsyninger i løpet av de neste ukene eller månedene.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Zelenskyj oppfordrer EU til å lage ny sanksjonspakke
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, her under et møte med militærledere forrige helg, mener EU må få fortgang i arbeidet med en sjuende sanksjonspakke mot Russland. Foto: Ukrainas pressekontor / AP / NTB

  EU bør innføre en sjuende sanksjonspakke mot Russland så fort som mulig, mener Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

  – Russland må føle det voksende presset ved å gå til krig og som følge av landets aggressive antieuropeiske politikk, sier Zelenskyj i sin daglige videotale.

  Han tar derfor nok en gang til orde for flere EU-sanksjoner mot Russland og oppfordrer Brussel til å få på plass en sjuende pakke så fort det lar seg gjøre.

  Zelenskyj snakker i talen også om Ukrainas behov for å få mer militærutstyr.

  – Tusenvis av menneskeliv er direkte avhengig av hvor raske våre partnere kan være, sier han.

  Han gir også en oppdatering fra slagmarken og viser til at den ukrainske hæren på frontlinjen i Luhansk-fylket øst i landet, har klart å styrke forsvarsstillingene.

  Samtidig fortsetter russiske styrker med kraftige angrep i Kharkiv-regionen, mens området rundt den russiskokkuperte byen Kherson nå blir gradvis gjenerobret, ifølge presidenten.

 • av NTB
  DEL
  Biden kaller krigen i Ukraina et ventespill

  Biden sier at han ikke er redd for at det kan slå sprekker i Nato idet Russland fortsetter krigen i Ukraina.

  Men han advarer om en langtrukken konflikt og sier at han vil diskutere veien videre på møtet i Madrid, melder CNN.

  – Jeg er ikke redd. Jeg tror at dette på et tidspunkt kommer til å bli et ventespill mellom det russerne klarer å opprettholde og det Europa skal forberede seg på å opprettholde. Det er en av tingene vi skal snakke om i Spania, sier Biden.

  Biden drar til Tyskland lørdag for å delta på et G7-møte, og deretter videre til Nato-møtet i Madrid.

 • av NTB
  DEL
  Nederland åpner for mer kullkraft
  Rob Jetten er klima- og energiminister i Nederland. Foto: Bart Maat / ANP / AFP) / Netherlands OUT

  Nederland åpner for en økning i kullkraftproduksjonen for å tette igjen energigapet som følge av den reduserte gassforsyningen fra Russland.

  – Regjeringen har besluttet å umiddelbart fjerne produksjonsbegrensingen for kullkraftverkene. Dette betyr at kullkraftverkene igjen kan levere på full kapasitet, sa klima- og energiminister Rob Jetten på et pressetreff mandag.

  I slutten av mai ble det kjent at det statlige russiske energiselskapet Gazprom kuttet sine gassleveranser til Nederland, da det nederlandske energiselskapet GasTerra ikke ville betale for gassen i rubler.

  Begrensingen Nederland har hatt på kullkraftverkene fram til nå har gjort at de bare har kunnet produsere 35 prosent av kapasiteten.

 • av NTB
  DEL
  Russland hardt ut mot Litauen etter stans i transittruter til Kaliningrad

  Russland krever at Litauen umiddelbart opphever forbudet mot å la godstog på vei til Kaliningrad passere litauisk territorium.

  EU har innført sanksjoner mot en rekke russiske varer, og Litauen vil derfor ikke la russisk godstrafikk passere landet. Litauiske myndigheter insisterer på at jernbane-nekten er i tråd med EU-sanksjonene.

  Det russiske utenriksdepartementet mener derimot at restriksjonene er «åpent fiendtlige» og truet mandag med mottiltak.

  – Hvis ikke godstrafikken mellom Kaliningrad-regionen og resten av Russlands territorium gjennom Litauen blir fullt ut gjenopprettet, så forbeholder Russland seg retten til å iverksette tiltak for å beskytte sine nasjonale interesser, skriver departementet i en uttalelse.

  Kaliningrad er en russisk enklave som ligger mellom Polen og Litauen ved Østersjøen. Varetransporten på land må derfor skje via ett av de to EU-landene.

Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ukraina-krigen

Flere artikler

 1. Dette skjedde i natt

 2. Russiske styrker innleder angrepet på Ukraina

 3. Betalt innhold

  Bergensk IT-selskap gir ukrainske ansatte tilbud om å evakuere vestover

 4. Stor uro etter meldinger om at russiske soldater har tatt kontroll over Tsjernobyl

 5. Ukrainsk børstopp: – Håper det russiske markedet kollapser så mye som mulig