Ukraina-krigen

Siste nytt om krigen i Ukraina

Festet innlegg
Yara vil ikke si opp avtalene med selskaper kontrollert av russiske oligarker
04. mars kl 07:28av NTB
DEL
Foto: Torstein Bøe / NTB

Gjødselgiganten Yara sier de er for avhengige av russiske råvarer til at de vil bryte båndene til selskaper som kontrolleres av russiske oligarker.

Yaras visekonsernsjef Lars Røsæg sier til Dagens Næringsliv at selskapet fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina.

– Vi er sjokkert, og vi har kolleger i Ukraina. På lørdag så ble jo vårt kontor i Ukraina truffet av et missil. Heldigvis er alle våre elleve ansatte der fysisk uskadd, sier han til avisen.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB-AFP
  DEL
  Tre skip med korn forlater Ukraina fredag

  Tre skip med korn skal forlate Ukraina fredag, det bekrefter forsvarsministeren i Tyrkia torsdag.

  Onsdag denne uken kunne det første skipet lastet med ukrainsk korn seile videre fra Tyrkia til Tripoli i Libanon. Samtidig har 17 reiseklare skip med korn stått i ukrainske havner de to siste døgnene, uten at noen har klart å forklare årsaken til forsinkelsen.

  Nå er det planlagt at ytterligere tre skip med korn skal forlate Ukraina fredag.

  Det er Tyrkia som har meklet fram avtalen mellom Ukraina og Russland om utskiping av ukrainsk mais og andre kornsorter.

  Kornavtalen slår fast at lasteskip med korn fra ukrainske havner får fri passasje gjennom en avtalt korridor i Svartehavet mot at en gruppe med representanter fra Ukraina, Russland, Tyrkia og FN får inspisere lasten før de seiler ut gjennom Bosporosstredet.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Sveits forbyr import av russisk gull

  Sveits slutter seg til EU-sanksjoner og forbyr import av gull fra Russland, opplyser regjeringen i Bern.

  Sveits er en viktig aktør innen foredling og produksjon av gullbarrer. Onsdag føyde regjeringen forbud mot gullimport på lista over sanksjoner mot Russland som følge av invasjonen av Ukraina.

  Forbudet trådte i kraft onsdag kveld. Dermed blir det forbudt å «kjøpe, importere eller transportere gull og gullprodukter fra Russland», opplyser regjeringen.

  – Tjenester i tilknytning til disse varene er også forbudt, tilføyer regjeringen.

  Sveits er tradisjonelt et nøytralt land, men brøt med sin linje i dagene etter invasjonen i februar og sluttet seg til EUs økonomiske straffetiltak mot Russland.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Gazprom sier sanksjoner får følger for gassleveransen til Europa

  Sanksjoner gjør det umulig for Gazprom å få levert en turbin som trengs for å opprettholde gassleveransene til Europa via Nord Stream 1, ifølge selskapet.

  Russiske Gazprom viser onsdag til at en turbin som har vært til vedlikehold i Canada, blir holdt tilbake av landet som følge av sanksjonene som er innført etter den russiske invasjonen av Ukraina.

  – Sanksjonsregimet i Canada, EU og Storbritannia, samt inkonsekvensene i den nåværende situasjonen angående kontraktsforpliktelsene til turbinprodusenten Siemens, gjør leveransen umulig, heter det i en uttalelse fra den russiske energigiganten.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Skip med ukrainsk korn framme i Tyrkia
  Lasteskipet Razoni seilte inn i tyrkisk farvann tirsdag kveld. Foto: AP Photo/Michael Shtekel

  Den første skipslasten med korn fra Ukraina ankom tirsdag kveld tyrkisk farvann nær inngangen til Bosporosstredet.

  Lasteskipet Razoni, som er registrert i Sierra Leone, har 26.000 tonn mais i lasten.

  Skipet forlot den ukrainske havnebyen Odesa mandag, etter at FN og Tyrkia i forrige måned lyktes med å få Ukraina og Russland med på en avtale.

  Lasten skal nå i henhold til avtalen inspiseres før skipet fortsetter til sitt endelige bestemmelsessted, som er Tripoli i Libanon.

  teaser
  1. august
  Korneksporten fra Ukraina gjenopptatt: – Et viktig første skritt for å redusere global matmangel
 • av NTB
  DEL
  Russland hevder å ha inntatt Ukrainas største kullkraftverk

  Russland sier landets væpnede styrker har tatt kontroll over Ukrainas største kullkraftverk nær byen Svitlodarsk i Donetsk.

  Bilder i separatiststyrte medier viser det som skal være leiesoldater fra den russiske Wagner-gruppen foran kraftverkets administrasjonsbygg, men det har foreløpig ikke vært mulig å bekrefte den russiske påstanden. Andre meldinger tilsier at kampene fortsatt pågår rundt kraftverket.

  Ukrainas generalstab nevner ikke kraftverket i sin kveldsrapport tirsdag. De sier ukrainske styrker har slått tilbake angrep langs frontlinjen i fylkene Donetsk og Kharkiv tirsdag.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina: Russiske rakettangrep mot viktig havn for korneksport i Odesa

  Russiske raketter traff lørdag en viktig havn for eksport av korn i Odesa, ifølge ukrainske myndigheter. Det skjer dagen etter landene signerte en kornavtale.

  – Fienden har angrepet havnen i Odesa med Kalibr-missiler. To av missilene ble skutt ned av ukrainsk luftvern, mens to av missilene traff havnens infrastruktur, sier talsperson Sergij Bratsjuk fra militæradministrasjonen i Odesa lørdag.

  Odesa ligger ut mot Svartehavet og spiller en viktig rolle i eksporten av korn.

  Angrepet er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

  Kornavtalen

  Ukrainske myndigheter melder om angrepet dagen etter at Ukraina og Russland undertegnet en avtale om eksport av korn.

  Den innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner ved Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

  Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

  – Russland bærer ansvaret

  – Det russiske angrepet er et spytt i ansiktet til FNs generalsekretær Antonio Gueterres og Tyrkias president Recep Erdogan fra Vladimir Putin, som begge har anstrengt ekstremt seg for å oppnå avtalen, sier Oleg Nikolenko.

  Han er talsperson for Ukrainas utenriksdepartement.

  – Dersom avtalen ikke blir oppfylt, vil Russland bære det fulle ansvaret for å forsterke den globale matkrisen, legger han til.

 • av NTB
  DEL
  FN: Enighet om kornavtale mellom Ukraina og Russland

  Ukraina og Russland har undertegnet en avtale om eksport av korn, ifølge FNs generalsekretær Antonio Guterres.

  Avtalen er signert av Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov i Istanbul fredag.

  Den innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner i Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

  Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

  – I dag er det et fyrtårn ved Svartehavet. Et fyrtårn av håp, et fyrtårn av muligheter og et fyrtårn av lettelse for en verden som trenger det mer enn noen gang, sier Guterres i en uttalelse

  Han var til stede under signeringen av kornavtalen sammen med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

  Ukrainsk korneksport fra Svartehavskysten har i flere måneder vært blokkert på grunn av Russlands krigføring i Ukraina

 • av NTB-AFP
  DEL
  Tyrkia: Ukraina og Russland skal signere kornavtale

  Ukraina og Russland skal fredag skrive under en avtale om å tillate eksport av korn over Svartehavet, opplyser Tyrkias presidentkontor.

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og FNs generalsekretær António Guterres er til stede når avtalen signeres, oppgir Erdogans stab.

  Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

 • av NTB-AFP
  DEL
  EU vil doble gassimporten fra Aserbajdsjan

  – EU vender seg mot mer pålitelige energileverandørene. I dag er jeg i Aserbajdsjan for å skrive under en ny avtale. Målet: Å doble gassleveransene fra Aserbajdsjan til EU i løpet av noen få år, skriver kommisjonsleder Ursula von er Leyen på Twitter mandag da hun besøkte det oljerike landet i Kaukasus mandag.

  EU har den siste tiden vært på utkikk etter nye leverandører som kan erstatte gassforsyningene fra Russland. Sistnevnte har skrudd igjen kranene helt eller delvis som svar på sanksjonene mot landet i kjølvannet av krigen i Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Russerne skiper ut store mengder ukrainsk korn
  Foto: AP / NTB

  Okkupasjonsadministrasjonen i det delvis okkuperte ukrainske fylket Zaporizjzja opplyser at de eksporterer betydelige mengder korn.

  – Over 100 vogner er allerede skipet ut, og en ny kontrakt på 150.000 tonn er underskrevet av en kornhandler, meldte lederen for militæradministrasjonen Jevhen Balytskyj på Telegram lørdag.

  Han sa ikke hvor kornet sendes, men den eneste muligheten for å sende korn med jernbane fra Zaporizjzja er til Krim eller Russland. En jernbanevogn kan ta 70 tonn.

  Ukraina har lenge anklaget Russland for å stjele ukrainsk korn, noe Moskva benekter.

  Balytskyj sier også at Russland planlegger å skipe ut 100.000 tonn korn fra havnebyen Berdjansk, som ble okkupert helt i begynnelsen av krigen.

  Før krigen var Ukraina en av verdens største korneksportører. Ifølge ukrainske myndigheter befinner det seg 20 millioner tonn korn i landet som ikke kan eksporteres på grunn av den russiske blokaden av landets havner.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina protesterer på avgjørelse om gassrørledning

  Ukrainske myndigheter kritiserer Canadas avgjørelse om å sende en turbiner som hører til den russiske gassrørledningen Nord Stream 1, til Tyskland.

  Turbinen har vært i Canada for vedlikehold og ble i utgangspunktet holdt tilbake som følge av sanksjonene mot Russland.

  Ukraina er «dypt skuffet» over canadiske myndigheters beslutning om å gjøre unntak fra sanksjonene, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet og energidepartementet i Kyiv.

  – Vi ber den canadiske regjeringen om å revurdere denne avgjørelsen og sikre integriteten til sanksjonssystemet, heter det i uttalelsen.

  Den russiske energigiganten Gazprom reduserte nylig gassleveransene til Tyskland dramatisk og begrunnet dette med at de ikke får tilbake gassturbinen som var sendt til et av tyske Siemens anlegg i Canada for reparasjon.

  Tyskland jobber med å øke sine minkende gasslagre før vinteren, men Ukraina beskylder Tyskland for å la seg presse av Russland.

 • av Erik Alsberg
  DEL
  Hveteprisene er tilbake til førkrigs-nivå
  Foto: Frank May / NTB

  Både Ukraina og Russland er store eksportnasjoner av hvete, og omtales som verdens brødkurv.

  Hveteprisen er nå like i underkant av 780. 22. februar var hveteprisen 844. Det er en nedgang på 2,3 prosent.

  På den høyeste var hveteprisen nesten 50 prosent opp, i ukene som fulgte Russlands invasjon av Ukraina.

  Høyere hvetepriser var dramatisk for mange land i Afrika og Midtøsten som har høyt forbruk av hvete.

  Land som Libanon, Syria, Jemen, Sudan og Egypt kan puste lettet ut.

 • av NTB
  DEL
  Nato har vedtatt å invitere inn Sverige og Finland
  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Sveriges statsminister Magdalena Andersson tar hverandre i hendene under Stoltenbergs besøk til Sverige tidligere i juni. Foto: Henrik Montgomery / TT

  Natos ledere ble onsdag enige om å invitere Sverige og Finland inn i alliansen.

  Den historiske beslutningen om å invitere Sverige og Finland inn i Nato ble tatt på alliansens toppmøte i Madrid onsdag – etter at Tyrkia kvelden i forveien gikk med på å heve sitt veto mot søknadene deres i bytte mot en rekke politiske innrømmelser fra de to.

 • av Eivind Bøe
  DEL
  Storbritannia: Sanksjonerer Russlands nest rikeste
  Mikhail Klimentyev, AP via NTB Foto: Vladimir Potanin og Russlands president Vladimir Putin

  Den britiske regjeringen melder onsdag at den sanksjonerer Vladimir Potanin, Russlands nest rikeste mann og eier av konglomeratet Interros.

  I meldingen skriver britene at «Potanin fortsetter å samle rikdom ettersom han støtter Putins regime, kjøper Rosbank og aksjer i Tinkoff Bank i perioden etter Russlands invasjon av Ukraina».

  Dette er en del av nye sanksjoner rettet mot Putins innerste sirkel.

  Også andre personer og selskaper blir sanksjonert i denne runden, deriblant Anna Tsivileva, Putins kusine.

 • av NTB
  DEL
  Norge bidrar i våpenleveranser til Ukraina
  Foto: AP

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier onsdag at Norge sammen med Storbritannia bidrar til å sende langtrekkende rakettartilleri til Ukraina.

  Statsministeren kunngjorde donasjonen på Natos toppmøte i Madrid. Det er snakk om langtrekkende rakettartilleri av typen MLRS.

 • av NTB
  DEL
  Litauen forbyr gassimport fra Russland

  Litauens nasjonalforsamling har lagt ned forbud mot import av russisk gass. Vedtaket var enstemmig.

  Forbudet mot gassimport gjelder alle land som anses som en sikkerhetstrussel mot Litauens gasstransportsystem. De vil heller ikke kunne bruke landets terminal for flytende gass i Klaipeda.

  Unntak gjelder for transport av gass til den russiske eksklaven Kaliningrad via Litauen.

  Ifølge landets myndigheter stanset Litauen all energiimport fra Russland allerede for en drøy måned siden.

 • av NTB
  DEL
  USA: G7-landene øker tollsatsene på russiske varer
  USAs president Joe Biden under G7-møtet nær Garmisch-Partenkirchen i Tyskland. Foto: EPA/Sean Gallup / POOL

  G7-landene vil øke tollsatsene på russiske varer og vil kanalisere pengene til Ukraina, ifølge Det hvite hus.

  President Joe Biden og de øvrige G7-lederne «vil be om myndighet til å bruke inntektene fra nye tollsatser på russiske varer til å hjelpe Ukraina og sikre at Russland betaler prisen for krigen sin, sier en høytstående amerikansk tjenesteperson.

 • av NTB
  DEL
  Russland misligholder utenlandsgjeld
  Foto: Victor Berzkin / Ap

  Flere medier, blant dem Bloomberg og BBC, skriver at Russland ikke klarte å foreta en rentebetaling på 100 millioner dollar som hadde forfall søndag.

  Russland har pengene og er villig til å betale, men sanksjonene etter invasjonen av Ukraina gjør det umulig å få overført pengene til de utenlandske kreditorene.

  Det skyldes at Russlands tilgang til internasjonale betalingssystemer er blokkert av sanksjonene, og USA hindrer pengeoverføringer gjennom amerikanske banker.

  Les hele saken her:

  teaser
  27. juni
  Russland misligholder utenlandsgjeld
 • av NTB
  DEL
  Kreml: Russlands forsvarsminister besøkte styrkene i Ukraina

  Forsvarsminister Sergej Sjojgu har besøkt russiske styrker i Ukraina, ifølge forsvarsdepartementet i Moskva.

  Departementet har offentliggjort en video som viser en uniformskledt Sjojgu gå ut av et fly og deretter i samtale med en gruppe offiserer.

  Videoen viser også at Sjojgu deler ut medaljer til enkelte soldater for innsatsen deres i det Moskva omtaler som russiske spesialoperasjoner i nabolandet.

  Hvor i Ukraina det angivelige besøket fra den russiske forsvarsministeren fant sted, er ikke kjent.

 • av NTB
  DEL
  Rakettangrep mot boligblokk i Kyiv

  Minst fire mennesker ble sendt til sykehus etter et russisk rakettangrep mot et boligområde i Ukrainas hovedstad Kyiv søndag morgen.

  En sju år gammel jente, som bodde i niende etasje, er blant de skadde, ifølge Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko.

  AFPs journalist på stedet forteller at det tok flere timer å redde ut jentas mor, som lå fanget under bygningsrester etter angrepet. Tilstanden hennes skal være alvorlig.

  Øyenvitner fortalte om fire kraftige eksplosjoner i 6.30-tida lokal tid, og kort tid etter var ambulanser og redningsmannskaper er på vei til Sjevtsjenkivskyj-distriktet.

  De øverste tre etasjene på en ti etasjer høy boligblokk ble truffet i angrepet og begynte å brenne. Flere timer senere kjempet brannmannskaper fortsatt mot flammene.

  Situasjonen har vært relativt rolig i Kyiv siden russerne trakk seg ut av områdene rundt byen i slutten av mars, og mange sivile ukrainere som flyktet da krigen startet, har vendt hjem igjen.

  Det har ikke vært meldt om direkte angrep mot Kyiv på nærmere tre uker.

Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ukraina-krigen

Flere artikler

 1. Dette skjedde i natt

 2. Russiske styrker innleder angrepet på Ukraina

 3. Betalt innhold

  Bergensk IT-selskap gir ukrainske ansatte tilbud om å evakuere vestover

 4. Ukrainsk børstopp: – Håper det russiske markedet kollapser så mye som mulig

 5. Stor uro etter meldinger om at russiske soldater har tatt kontroll over Tsjernobyl