Flere statsledere vil utestenge Russland fra Swift

Det skal bare være dager om å gjøre før Russland kan miste tilgangen til det internasjonale banksystemet Swift. Tyskland jobber nå også for å utestenge landet.

Den tyske regjeringen sier lørdag ettermiddag at det er behov for en målrettet og funksjonell begrensing av Swift.
Publisert:

En beslutning om å utestenge Russland fra det globale betalingssystemet Swift vil bli fattet om få dager, sier sjefen for en av sentralbankene i eurosonen til Reuters lørdag.

– Det er bare et spørsmål om tid for Swift, veldig kort tid, sier sentralbanksjefen, som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået.

– Er det nok? Nei. Er det nødvendig? Absolutt. Sanksjoner gir bare mening hvis det er kostnader for begge sider, og dette vil bli kostbart, legger vedkommende til.

Milliardær og hedgefondforvalter Bill Ackman har lørdag ettermiddag gått ut på Twitter med en klar advarsel til det russiske folket.

– Jeg ville ikke hatt mine penger i en bank som ikke har tilgang til Swift-systemet. Så fort en bank ikke kan overføre eller motta penger fra andre banker, kan betalingsevnen stå i fare, skriver Ackman.

– Om jeg var russisk ville jeg tatt ut pengene mine nå. På mandag kan en bankkrise starte i Russland.

Tyskland jobber for å utestenge

Ungarn, Italia og Kypros er nå for å utestenge Russland fra Swift, noe som har lagt et økt press på Tyskland.

Lørdag kveld sier regjeringen i Tyskland at også de jobber for å få Russland utestengt fra Swift.

– Vi jobber samtidig raskt med å begrense sikkerhetsrisikoen fra en eksklusjon fra Swift slik at tiltaket rammer de rette personene, heter det i en felles uttalelse fra Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock og finansminister Robert Habeck.

– Det vi trenger er en målrettet og funksjonell begrensing av Swift, la de til.

Tyskland har sett ut til å stå alene om å være skeptiske til russisk utestengelse fra Swift. Den europeiske stormakten frykter at et slikt grep vil ha omfattende konsekvenser for landets energisikkerhet, ettersom 50 prosent av kullet som importeres til Tyskland, kommer fra Russland.

Ungarn hevder de aldri var imot

Polens statsminister Mateusz Morawiecki meldte lørdag på Twitter at Ungarn vil stille seg bak forslaget. Ungarn var etter sigende et av landene som motsatte seg sanksjonen, sammen med blant annet Italia og Tyskland.

I en uttalelse lørdag avviser Ungarn at de noen gang har vært motstandere av forslaget. Utenriksminister Peter Szijjarto sier påstandene om at Ungarn ville blokkere sanksjoner mot Russland, deriblant utestengelsen fra Swift, er ubegrunnede.

– Ungarn vil ha fred, sier han i en uttalelse på Facebook, som også er sendt til NTB på epost.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa lørdag at også Italias statsminister Mario Draghi hadde snudd i saken.

– President Draghi gjentok overfor president Zelensky at Italia støtter og fullt ut vil støtte EUs linje om sanksjoner mot Russland, inkludert de innenfor SWIFT-rammeverket, sa det italienske statsministerkontoret i en uttalelse, sitert av Bloomberg.

Dette ble senere bekreftet i en italiensk uttalelse.

– Draghi bekreftet at Italia vil støtte EU-sanksjoner mot Russland, inkludert de som er relatert til Swift, heter det.

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications er et internasjonalt nettverk som legger til rette for at banker kan kommunisere med hverandre og overføre penger på en effektiv måte.

Mer enn 11.000 finansinstitusjoner verden over er forbundet gjennom Swift.

– Swift er et system der alle finansielle transaksjoner ligger. Hvis Russland blir kastet ut, blir det ikke mulig å overføre penger mellom Russland og verden utenfor, forklarer sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til NTB.

Les også

Sanksjonsgrepet omtales som en «økonomisk atomknapp»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om