Russland tar drastiske valutagrep: – Et uttrykk for at de er i en dyp krise

Russland har brukt alle virkemidler for å støtte opp om rubelen. Nå kan de være på vei mot enda mer drastiske tiltak, tror professor.

Russere måtte mandag betale i dyre dommer for å få tak i amerikanske dollar. Nå stenger Putin for valutahandel.
Publisert:

EU, USA og flere andre gikk lørdag kveld inn for å utestenge flere russiske banker fra det globale betalingssystemet Swift, i det som ble omtalt som en «katastrofe for det russiske valutamarkedet». Utestengelsen gjør at disse ikke kan overføre penger mellom Russland og utlandet.

Nå handles rubelen på sitt svakeste nivå noensinne mot dollar, etter at valutaen ble innført i Russland i 1991.

– Folk vil ut av rubelen fordi de tror den vil tape seg i verdi, sier professor ved Handelshøyskolen BI, Dagfinn Rime.

Etter utestengelsen satte den russiske sentralbanken styringsrenten kraftig opp. Styringsrenten i Russland er nå på 20 prosent, i et grep som skal gjøre det mer attraktivt å sitte på russiske rubler.

Russlands president, Vladimir Putin, innførte også mandag kveld kapitalkontroller. Fra tirsdag av vil ikke lenger russiske beboere ha mulighet til å sende valuta ut av landet. Kreml beordret også alle russiske eksportører til å veksle om 80 prosent av deres inntekter i utenlandsk valuta til rubler.

Stenger utenlandsk valuta inne i landet

Rime, som forsker på valuta, sier grepene er for å sikre seg nok utenlandsk valuta i landet.

– Den russiske sentralbanken må prøve å gjøre støttekjøp for at den russiske rubelen ikke skal falle for mye. Da må de ha utenlandsk valuta tilgjengelig for disse støttekjøpene, og derfor prøver Russland nå å hindre at denne valutaen sendes ut av landet, sier Rime.

Dagfinn Rime, professor ved Handelshøyskolen BI

Så lenge dollar og euro er inne på en konto i det russiske banksystemet, kan sentralbanken få tak i de, ifølge BI-professoren.

Tiltakene Russland nå innfører kalles kapitalkontroll, og er i dag svært sjeldne for de fleste land.

– Det er et uttrykk for at de er i en dyp krise.

– Det er vel ingen av de store valutaene i verden som har sånt i dag, sier Rime, som samtidig påpeker at Norge og de fleste europeiske land hadde lignende restriksjoner under fastkursregimet fram til 1992.

Kan innføre ny rubel

Før Russland innførte kapitalkontrollene på mandag, sa valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24 at «det som gjenstår nå er i prinsippet tre virkemidler; styringsrenten, likviditetstilførsel til bankene i rubler, og kapitalkontroller». Alle disse tre er nå, under 12 timer senere, tatt i bruk.

– Hva kan Russland komme til å gjøre fremover nå?

– Avhengig av hva som skjer videre kan Russland komme til å introdusere en ny type rubel, som er en devaluert variant av den nåværende rubelen. Det er veldig spekulativt, men man vet ikke hvor lenge dette kommer til å vare, sier Rime.

Tilliten forsvant over natten

Det drastiske fallet i russisk valuta kom etter sanksjoner fra Vesten, men Rime tror samtidig at fallet ville kommet ene og alene på grunn av krigens konsekvenser.

– Sanksjonene bidrar i seg selv til å stoppe opp eksportinntektene, som til vanlig gjør at det blir etterspørsel etter å kjøpe rubel. Samtidig har internasjonale investorers tillit til å investere i Russland forsvunnet over natten, dermed har det motivet for å kjøpe og holde rubel også falt bort, sier professoren i finans.

Han påpeker også at noen private har tatt grep for å vri seg unna russiske produkter, blant annet olje og gass. Disse private grepene svekker også rubelen.

Natt til mandag meldte for eksempel Equinor at selskapet vil starte en prosess med å komme seg ut av sine russiske olje- og gassprosjekter.

Les også

Russlands sentralbank øker renten til 20 prosent

Publisert: