Verdens største hveteimportør sliter etter plutselig prisoppgang

Det er få ikke-stridene land som blir mer påvirket av krigen i Ukraina enn Egypt.

Krigen i Ukraina presser hveteprisene til rekordhøyder. Egypt står nå overfor en hvetekrise bare Kina kan løse.
Publisert:

Hvetebrød er en vesentlig del av hverdagen i Egypt. Dersom Kina unngår å hjelpe står Egypt overfor en alvorlig hvetekrise, skriver Bloomberg.

Det nordafrikanske landet er verdens største hveteimportør – og nær halvparten av melet som ble brukt i 2020 kom fra Russland og Ukraina.

Regjeringen i landet sier de har tilstrekkelige lagre til å klare seg ut året, men dersom krigen fortsetter utover dette vil det kunne skape problemer.

Men ett land kan avbøte egypternes matproblemer: Kina.

Usikker prisutvikling

Ukraina og Russland står, under normale omstendigheter, for 30 prosent av hveteproduksjonen i verden. Krigen har ført til en stor frykt for global mangel og har dermed gjort hveteprisen til den dyreste siden 2008.

Siden krigen brøt ut har hveteprisen på råvarebørsen i Chicago steget med 35 prosent.

Administrerende direktør i Norgesmøllene, Bjørn Gjethammer, sier det er vanskelig å spå prisutviklingen på hvete, men han har ingen tro på at den vil gå ned med det første.

– Selv om det kommer en viss løsning på konflikten, så vil nok markedet fremdeles være nervøst i etterkant, sa Gjethammer til E24 tidligere denne uken.

Årsaken er at man ikke vet om jordene, hvor avlingsproduksjonen foregår har blitt ødelagt under krigen. Derfor kan det hende at Ukraina og Russland, velger å holde tilbake korn for å sikre seg selv.

Les også

Tror hveteprisen vil holde seg høy

En brødbaker i Kairo tar nybakte brød ut av ovnen.

Kina kan være redningen

De siste årene har Kina bygget opp et stort hvetelager.

Sluttlagrene av hvete ble nesten doblet mellom 2014 og 2019 fra 76 millioner tonn til 150 millioner tonn, til det punktet hvor landet nå har omtrent halvparten av den globale totalen.

– Beijing har lagret nok hvete til å møte etterspørselen i 18 måneder, skrev Reuters i fjor.

Etter å ha holdt en nøytral posisjon under krigen i Ukraina tror Bloombergs råvare-kommentator, David Fickling, at Beijing har en sterk interesse i å dyrke forholdet sitt med Egypt, ettersom de har en sentral posisjon i Midtøsten og er en viktig handelsrute.

Den nylige styrkingen av Nato, gjør også at Beijing kan ha interesse av dette.

– Kinas internasjonale status ser nå mindre stabil ut enn på mange år. Hvis de ønsker å vinne flere venner på verdensscenen, vil det å vise litt sjenerøsitet være en god måte å starte på, skriver Bloombergs kommentator.

På grunn av en lettelse av handelsreglene for å tillate mer russisk korn inn i landet vil det derfor være enkelt for Kina å fylle de 100 000 tonnene som Egypt trenger. Lettelsene kom like før invasjonen av Ukraina, men Bloomberg skriver at det er usikkert om Beijing er villige til å tåle et slikt trekk.

Stigende matvarepriser bidro til å utløse Egypts protester mot den arabiske våren i 2011.

Kan få støtte fra det internasjonale pengefondet

Egypt er for tiden i samtaler med Det internasjonale pengefondet (IMF) om et potensielt lån med bakgrunn i den gryende matkrisen landet står overfor, skriver Bloomberg.

Flere alternativer, inkludert en såkalt føre-, var- og likviditetslinje, skal ifølge avisen vurderes i diskusjonene. I tillegg vurderes det om kreditt kan benyttes ved behov, og en ikke-finansiell avtale som et politisk samordningsinstrument.

Egypts finansdepartement og sentralbank har foreløpig ikke kommentert samtalene offentlig, og til The National sa IMFs misjonssjef for Egypt, Celine Allard, følgende:

– Vi fortsetter å overvåke situasjonen nøye og forblir tett engasjert med egyptiske myndigheter.

Les også

Kaffeprisen doblet på ett år: – Redd prisen skal øke mer

Ikke et problem i Norge

Egypt har selv en effektiv oppdrettssektor av hvete – med avlinger på høyde med landene i Vest-Europa. Likevel gjør begrenset jordbruksland på området rundt Nilen at de ikke har nok til å brødfø hele befolkningen på 102 millioner.

Siden 1980- tallet har landets befolkning doblet seg og ifølge ferske tall er de nå i overkant av 105 millioner mennesker.

En mulig hvetekrise kommer derimot ikke til å bli et stort problem for Norge, sier professor ved Handelshøyskolen på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Ole Gjølberg.

– Det er et velfungerende internasjonalt marked for korn, og samlet sett er EU-landene verdens største hveteprodusenter. Norge vil ha nok penger til å sikre oss hvete. Høye hvetepriser er ingen stor sak for et rikt land, sier han.

Gjølberg utdyper dette med at ekstrakostnadene Norge får på hvete på grunn av Ukrainakrigen, er små sammenlignet med de summene landet drar inn på de høye energiprisene som er nå.

Les også

Uro fører til råvaregalopp: Hvete, sink og soya til rekordpriser

Publisert:

Her kan du lese mer om