Kriserammet rederi nær milliardavtale

Konkurstruede Torm forhandler om friske penger for å unngå kjempekonkurs.

SKJÆR I SJØEN: I en akutt redningsoperasjon like før jul i fjor ga et antall långivere Torm forlengelse på en midlertidig henstand på avdrag og rentebetalinger for lån på totalt på 10,6 milliarder svenske kroner. Nå kan en foreløpig løsning være på gang for å unngå konkurs.
Publisert:

To investorgrupper er klare til at skyte inn mellom en halv og en hel milliard danske kroner i det danske rederiet Torm, som lenge har slitt med å betale renter og avdrag for lån på totalt 10,6 milliarder kroner.

Avtalen er ikke på plass, men inne i en avsluttende fase, og gir håp om en redning for Torm, som i flere uker har vært uten avtale med bankene de skylder gigantbeløp.

Styreleder i Torm, N.E. Nielsen, skriver i en børsmelding tirsdag at det tette samarbeidet med banker og aksjonærer har gitt resultater, og at to internasjonalt anerkjente investorer som en del av en styrking av egenkapital har gitt forslag om å tilføre Torm 100-200 millioner dollar.

- Et svært viktig steg er tatt og risikoen for en løsning i retten i Danmark, eller et annet sted vil bli eliminert dersom og når betingelsene i disse forslagene er innfridd, sier Nielsen.

Det opplyses at det er to separate investorgruppe som har kommet med hvert sitt forlag. Disse to forretningsmodellene blir nå gjennomgått av selskapet sammen med investorene.

Full krise
Det er flere storbanker som risikerer å gå på et kjempetap etter at det danske rederiet Torms finansielle tilstand har blitt stadig verre.

Både SEB og Nordea har lånt ut penger til rederiet - som sliter med enorme tap - og dessuten ikke har penger til å betale renter og avdrag.

I en akutt redningsoperasjon like før jul i fjor ga et antall långivere Torm forlengelse på en midlertidig henstand på avdrag og rentebetalinger for lån på totalt på 10,6 milliarder svenske kroner.

Fristen utløp torsdag 15. mars.

I mellomtiden jakter rederiet på friske penger. Lykkes man ikke med det er mulighetene en rekonstruksjon under konkursloven eller en kapitaltilførsel.

Da årsrapporten for 2011 ble lagt frem 2. mars viste bunnlinjen i Torm et underskudd på nærmere 2,3 milliarder kroner. Rederiet varslet da at det jobber med å skape grunnlag for en kapitalutvidelse som skal være del av en langsiktig finansiell løsning.

Fredriksen

Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau har flere potensielle investorer meldt seg på banen. Av de som er spesielt trukket frem er John Fredriksen.

Også den amerikanske banken Goldman Sachs med følge av investorer nevnes som en potensiell kandidat til å investere i rederiet.

Private equity-delen av Goldman skal være kommet lengst i forhandlingene med Torms banker, som etter sigende skal ha åpnet seg litt mer for å nedskrive gjelden.

I 2007 ble Torm verdsatt til omlag 20 milliarder kroner. Siden da har aksjeeierne sett verdiene falle med 99 prosent.

LES OGSÅ:

Publisert: