Ble hyllet som den nye Steve Jobs – nå anklages hun for
svindel

For ett år siden prydet hun forsiden på Forbes som USAs rikeste «self-made»-kvinne. I år har magasinet justert Elizabeth Holmes' (32) formue ned til «null».

GLAD I PRESENTASJONER: Theranos' grunnlegger Elizabeth Holmes (32), iført sin karakteristiske høyhalsede genser, under en presentasjon for Clinton Foundation 29. september i fjor. Da var hun på toppen av sin karriere. Under én måned senere begynte en voldsom nedtur for selskapet og Holmes.

GLAD I PRESENTASJONER: Theranos' grunnlegger Elizabeth Holmes (32), iført sin karakteristiske høyhalsede genser, under en presentasjon for Clinton Foundation 29. september i fjor. Da var hun på toppen av sin karriere. Under én måned senere begynte en voldsom nedtur for selskapet og Holmes.

Andrew Burton AFP
Publisert:

Historien om oppstartsbedriften Theranos og grunnleggeren Elizabeth Holmes (32) lignet lenge på et eventyr.

Bare 19 år gammel droppet hun ut av Stanford University for å starte firmaet som raskt skulle skyte fart.

Planen for selskapet var å revolusjonere måten man utfører blodtester på. For mens mange av dagens blodtester krever relativt store mengder blod, skulle Theranos, gjennom sin strengt hemmelige teknologi, kun kreve noen dråper hentet ut av pasientenes fingertupper.

Holmes som både er administrerende direktør og styreleder i Theranos har ved flere anledninger uttalt at hun ønsker «å forandre verden» gjennom selskapet.

Og mange investorer tente på det spennende selskapet i krysningen mellom høyteknologibedriftene i Silicon Valley og legemiddelindustrien.

Verdsatt til 78 milliarder kroner

På det meste var det hurtigvoksende selskapet verdsatt til 9 milliarder dollar, tilsvarende rundt 78 milliarder kroner.

Holmes’ historie var også inspirerende.

Les også

Hun er USAs yngste kvinne på Forbes milliardærliste

Hun var en ung kvinne i en teknologi-verden full av menn, som ville revolusjonere en industri mange mente var klar for tekniske nyvinninger, ifølge en omfattende artikkel i Vanity Fair fra tidligere i september.

Annonsørinnhold

I takt med den stigende verdien på selskapet, ble hun i en rekke medier omtalt som den yngste kvinnelige dollarmilliardæren som har skapt formuen sin på egen hånd. Hennes personlige formue var på et tidspunkt estimert til 4,5 milliarder dollar.

(Saken fortsetter under bildet.)

IDOLET: Steve Jobs iført sin sedvanlige svarte, høyhalsede genser. Theranos grunnleggeren idoliserte Jobs, og begynte å kopiere klesstilen til Apple-ikonet.

Tony Avelar AFP

Panegyrisk medieomtale ble det mye av for den ferske papirmilliardæren.

Hun prydet blant annet forsiden til amerikanske Inc. Magazine, som slo fast at Holmes var «den neste Steve Jobs».

Idoliserte Steve Jobs

Sammenligningen virket kanskje ikke helt urimelig den gang.

Holmes var en stor fan av den avdøde Apple-sjefen og begynte til og med å kopiere klesstilen til IT-ikonet. Hver dag brukte hun en høyhalset genser, som også Jobs hadde sverget til.

Theranos’ hovedkontor i Palo Alto ligger heller ikke lange biten unna Jobs gamle tilholdssted.

Selskapet gikk det også bra med.

Theranos sikret seg en viktig avtale med apotekkjeden Walgreens om å etablere 40 såkalte Theranos Wellness Centers i Arizona i 2013, der Theranos blant annet brukte sin hemmelige blodprøveteknologi, ifølge Fortune.

Omfattende hemmelighold var også et sentralt trekk ved Theranos, skriver Fast Company.

Selskapet har vært svært sparsomme med detaljer rundt hvordan deres «revolusjonerende» produkt faktisk fungerer.

Fungerte egentlig teknologien?

Det siste året har medieomtalen av selskapet vært minst like stor, men av helt andre grunner.

Det som har blitt en massiv sammenhengende nedtur for Theranos og Holmes startet med en serie kritiske artikler i Wall Street Journal (krever abonnement). Den første av dem kom i oktober 2015, men mediestormen mot selskapet har fortsatt ikke lagt seg.

Gjennom artiklene ble det stilt en rekke spørsmål ved teknologien bak Theranos.

Det viste seg at selskapet hadde brukt andre selskapers blodmålinger i en rekke av blodprøvetestene de hadde utført. I tillegg ble Theranos egen teknologi, som viste seg å ha en rekke svakheter, trukket i tvil.

(Saken fortsetter under bildet.)

STIGENEDE STJERNE: Dette bildet oppsummerer anseelsen til Holmes før de mange ubehagelige avsløringene om selskapet Theranos begynte å komme. Her intervjues hun og Alibaba-gründer Jack Ma av Bill Clinton 29. september i fjor.

Brendan Mcdermid Reuters

Ett av problemene var at det viste seg å være svært vanskelig å utføre mange av testene selskapet hevdet det kunne gjøre med så små mengder blod som Theranos såkalte Edison-måler bruker.

Det viste seg at selskapets hovedprodukt på mange måter fortsatt var på idéstadiet ­– langt unna det ferdige produktet selskapet hevdet å ha.

Mistet retten til å drive medisinske laboratorier

I kjølvannet av de mange kritiske reportasjene har selskapet av flere blitt beskrevet som ren svindel, blant annet av grunnlegger Samuel Waksal av Kadmon Corporation, gjengitt av CNBC.

Det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet (FDA) hadde også fulgt selskapet med argusøyne. Etter en etterforskning fikk selskapet et forbud mot å bruke Edison-målingene.

I juli nedla amerikanske helsemyndigheter et forbud mot at Holmes skulle drive medisinske laboratorier i to år. Denne avgjørelsen er også anket.

Walgreens-avtalen, den største inntektskilden for selskapet, ble også trukket tilbake i juni.

Forbudet fra amerikanske helsemyndigheter, som trådte i kraft fra 5. september, var begrunnet med at de unøyaktige målingene kunne utgjøre en fare for pasientenes liv og helse.

Etterforskes av børstilsynet og påtalemyndigheter

Likevel melder lokalavisen The Arizona Republic så nylig som 21. september i år at selskapet fortsatt utfører blodtester i delstaten. Det kan Theranos gjøre fordi de har anket avgjørelsen.

(saken fortsetter under bildet.)

SKAL SPILLE HOLMES: Filmstjernen Jennifer Lawrence skal spille Elizabeth Holmes i en film med arbeidstittelen «Bad Blood».

Daniel Leal-olivas AFP

Samtidig er Theranos under etterforskning av det amerikanske børstilsynet (SEC) og av sjefen for påtalemyndigheten i det nordlige distriktet av California for å ha villedet investorer.

For ett år siden prydet Holmes forsiden på Forbes Magazine, listet som en av de 400 rikeste personene i USA, med en estimert formue på 4,5 milliarder dollar. I juni i år foretok Forbes en kraftig nedjustering av denne formuen:

«I fjor toppet Elizabeth Holmes Forbes’ liste over USAs rikeste kvinner som har skapt sin egen formue, med en formue på 4,5 milliarder dollar. I dag senker vi vårt estimat av hennes formue til ingenting», skrev magasinet.

Spillefilm på trappene

Verre kan det også bli for Holmes og Theranos. For ifølge artikkelen om selskapet i Vanity Fair har FBI-agenter avlagt selskapet et besøk, i et forsøk på å sette sammen en tidslinje over hva Holmes visste og når hun visste det.

En spillefilm om Theranos og Holmes spektakulære oppgang og fall er nå på trappene, med den Oscar-nominerte filmstjernen Jennifer Lawrence i hovedrollen som Holmes, skriver Hollywood Reporter.

Arbeidstittelen på filmen er «Bad Blood». For selv om Theranos fortsatt eksisterer i dag, er det lite som nå tyder på at eventyrhistorien om oppstartsselskapet og Holmes vil få en lykkelig slutt.

Annonsørinnhold