Mindre brexit-uro enn fryktet: – Begynner å se ut som en «non event»

Brexit ser ikke ut til å ha hatt den effekten på verdensøkonomien som mange har fryktet, mener sjefstrateg.

BEDRE ENN FRYKTET: Mange så for seg stygge konsekvenser for verdens akjsemarkeder etter en brexit. Men foreløpig har ikke utslagene vært veldig store.

Foto: Chris J Ratcliffe AFP
  • Caroline Grundekjøn
Publisert:

Verdens børser stupte da det fredag i forrige uke ble klart at britene hadde stemt for å forlate EU. Da børsdagen var over hadde Nasdaq-indeksen i USA falt med 4,12 prosent, mens franske CAC40 var ned 8,04 prosent, mest i Europa.

Men de siste dagene har vinden snudd, og flere av markedene har tatt igjen det tapte. Oslo Børs er nesten tilbake til samme nivå som før folkeavstemningen, mens FTSE 100-indeksen i London i ettermiddag stengte hele 2,88 prosent over nivået den lå på før Brexit-avstemningen.

«Brexit begynner å se ut som en non event i globale aksjer, både i euro, dollar og norske kroner», skriver sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea på Twitter.

Overfor E24 utdyper han:

– Vi har sett en kraftig rekyl i markedet, og vi kan bare spekulere i hvorfor. Det kan dreie seg om flere ting.

Lav spredningsfare

Rein trekker blant annet fram at mange tror sjansen for en brexit er mindre enn tidligere.

TAKET NÅDD: EU-skepsisen i Europa kan ha nådd toppen, mener sjefstrateg Leif-Rune Rein.

Foto: Nordea

I Brussel hersker det full forvirring om når utmeldelsen skal skje. Nordea anslår selv at det er 30 prosent sjanse for at Storbritannia blir i unionen.

– Det kan også dreie seg om tro på at det ikke blir spredning. Da vil nok effekten på global vekst være svært beskjeden. Dersom veksten ikke svekkes, vil det neppe ha effekt på selskapsinntjeningen. Hvorfor skal da aksjene falle? spør Rein.

Han peker også på at det kan ha vært ganske få som faktisk var posisjonert for «remain».

– Det var ikke tatt mange veddemål på det, og mange hadde pengene på sidelinjen. Det gjorde at de kunne kjøpe seg opp når markedet falt. Er det noe vi har lært av finanskrisen, er det at ethvert fall har vært en kjøpsmulighet, sier han.

Tviler på EU-fall

Professor i finans ved Norges Handelshøyskole (NHH), Karin Thorburn, deler Reins betraktninger om svekket tro på brexit.

Les også

Brexit-skrekken har sluppet taket

– Dersom britene ikke går ut, så er brexit virkelig en «non event». Så bedringen i markedene kan ha å gjøre med sannsynligheten for at det skal skje.

Hun viser til at protestene mot EU-utmeldelsen er store i Storbritannia og at det dessuten er knyttet stor usikkerhet til Skottland.

– Og skulle britene gå ut, er det ikke sikkert at det vil ha så stor økonomisk effekt. Det handler om hvordan man går ut og om det sprer seg til andre land. Akkurat nå er det ikke noe som tyder på at EU skal falle i hvert fall, sier NHH-professoren.

Les også

Brexit-bonanza for advokater

Britisk økonomi svekkes

Pundet har foreløpig ikke hatt den samme oppsvingen som markedene. Sammenlignet med for en uke siden, en dag før resultatene fra folkeavstemningen forelå, er pundet mer enn ti prosent mindre verdt.

– Dette er politikk, vi vet ikke hvor det lander. Men det ser ut til at det er et problem for Storbritannia, og ikke for resten av verden, sier Rein.

FTSE 100-indeksen i London, der omlag fire av fem selskaper er utenlandske, stengte onsdag på 6.360,06 poeng og hadde dermed reversert alle tapene som fulgte av brexit-kaoset i pund.

FTSE 250-indeksen, som er mer eksponert mot den britiske økonomien, har imidlertid falt med over 7 prosent.

–Dette viser at selskapene som er eksponert mot innenlandsk økonomi, merker effektene, mens de som er eksponert mot verden, ikke gjør det i samme grad, sier Rein, og legger til:

– Det er bare dersom vi ser at dette sprer seg, at konsumenttilliten, investortilliten og selskapstilliten svekker seg, at en brexit får store konsekvenser her.

Les også

– Kan stå foran år med usikkerhet

Les også

Valutaanalytiker om kronestyrkelse: – Har klart seg bedre enn fryktet

Les også

Mener Storbritannia kan forbli i EU

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. Storbritannia
  3. EU
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. 95 prosent veddes på at britene blir

  2. Slik kan Mays brexit-plan bli

  3. Derfor kan norske England-turister juble ved «brexit»

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik har brexit påvirket britisk økonomi

  6. Boligkjøpere i Storbritannia får «brexit»-klausul