Kinesiske PMI-tall på sitt laveste siden 2009

Natt til tirsdag rapporterte Kina om nok en skuffende måned for landets industri. Økonomien vil fortsatt slite, mener økonomene.

STABILT: Kineiske børser virket å ta den fallende PMI-indeksen med knusende ro.

Str Afp
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

– Kinas økonomi kommer til å fortsette å slite. Foruten å øke veksten i boligmarkedet i enkelte byer vil myndighetene slite med å takle denne negative trenden.

Det sier sjefstrateg Pu Yonghao i Fountainhead Partners til CNBC kort tid etter at den kinesiske PMI-indeksen ble publisert natt til tirsdag.

Den såkalte innkjøpssjefsindeksen for industrien i Kina, som er en viktig temperaturmåler på aktiviteten, viste 49.0 i februar, ifølge den offisielle statistikken. Forrige måned viste indeksen 49,4, og analytikerne hadde på forhånd ventet at indeksen ville holde seg der. Ifølge Bloomberg er dette det laveste nivået siden 2009.

Tall under 50 er en indikasjon på lavere aktivitet, mens et tall over 50 indikerer økt aktivitet.

Les også

Denne investoren spår kinesisk kjempevekst

Kort tid etter den offisielle indeksen ble publisert viste den private PMI-målingen Caixin at situasjonen i kinesisk produksjon kan være verre enn hva de statlige tallene viser. Innkjøpssjefsindeksen ble målt til 48.0 i februar, noe som markerer det laveste nivået siden september.

Tallene kom en dag etter at den kinesiske sentralbanken annonserte nye ekstraordinære tiltak i forsøk på å stagge det kraftige børsfallet som preget det asiatiske markedet mandag.

– Pengepolitikken vil fortsatt være ekspansiv og fokuset vil bli flyttet fra valuta og tilbudssiden til etterspørselssiden. Makrotall for de neste månedene vil fortsatt vise en fortsatt nedtur i kinesisk økonomi, sier sjeføkonom Larry Hu i Macquarie Securities' Kina-avdeling til Bloomberg.

Tjenestefall

Mens PMI-indeksen for industrien viste sammentrekning, endte den på 52,7 i servicesektoren. Dette var en relativt kraftig nedgang fra januar da PMI-indeksen lå på 53,5. Seniorøkonom Iris Pang i Natixis SA peker på at dette kan være knyttet til feiringen av kinesisk nyttår i starten av februar.

– Dette er i tråd med våre forventninger om at kinesisk nyttår hadde en negativ effekt på industriproduksjonen ettersom fabrikker stengte. På den andre siden hadde feiringen en positiv effekt på service sektoren som ble løftet at økt konsum og innenlandsturisme, sier hun til Bloomberg.

Les også

Kjendisøkonom: – Kina skremmer meg

Til tross for stor spenning knyttet til tirsdagens PMI-tall virker markedene å ta de dårlige nyhetene med knusende ro.

Klokken 06.34 var det svakt fall på samtlige av de største hovedindeksene i Asia:

*Fastlandsbørsen i Shanghai var ned 0,32 prosent.

*Hang Seng-børsen i Hongkong var ned 0,01 prosent.

*Nikkei i Japan var ned 0,18 prosent.

Den kinesiske sentralbanken besluttet mandag å kutte i reservekravene til alle banker med 0,5 prosent. Det bringer reservekravene til bankene 17 prosent. Endringen vil skje fra tirsdag.

Lavere reservekrav betyr at bankene kan låne ut mer penger, og på den måten øke likviditeten i økonomien. Kinas sentralbank har ved flere anledninger kuttet i bankenes reservekrav det siste året. Denne justeringen kan være en av årsakene til at børsene ikke reagerer så kraftig som ventet på de dårlige PMI-tallene.

Les også

Moody’s om 2016: Spår fall i Kina og fremvoksende økonomier

Vanskelig å basere seg på ett tall

Selv om økonomene virket å være enige om at situasjonen i kinesisk økonomi fortsatt er svært sårbar understreket også flere at en ikke bør legge all vekt på ett tall.

– I løpet av første kvartal pleier vi å se bort ifra disse tallene. Det er vanskelig å si noe om Kinas økonomi basert på et makrotall, sier sjefstrateg Ken Wong i Eastspring Investments til CNBC.

Mandag understreket også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen at tirsdagens tall burde tas med en klype salt.

– Vi kan ikke tolke disse tallene veldig dypt, fordi de svinger altfor mye på kort sikt. Det har blant annet vært store variasjoner man ikke finner igjen i noen andre tall, sa han til E24.

Les også

Derfor skal du bry deg om Kinas minkende valutareserver

Sjeføkonomen trodde ikke på noen store utslag på børsene.

– Børsene i Kina har ingen sammenheng med økonomien. Kinesiske børser kan reagere på hva som helst. Men for aksjemarkedet i resten av verden er et svakt tall negativt. Det kan godt føre til en endring på en prosent eller to om det kommer sjokktall.

Les også

Forventer syvende måned på rad med dårlige tall fra Kina

Les også

Denne investoren spår kinesisk kjempevekst

Les også

– Vi har gått fra oppbygging av reserver til stopp og revers

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kina

Flere artikler

  1. Oppgang i Asia etter sterkt Kina-tall

  2. Kinesiske PMI-tall slo forventningene

  3. – Vil ikke vare

  4. Laveste Kina-tall på nær et år

  5. – Vi kan aldri være helt sikre på om tallene stemmer