– Tydelig at det er «America first»

EU-landene raser mot USAs innføring av toll på stål og aluminium. – Tydelig at det er «America first», sier Sveriges EU- og handelsminister Ann Linde.

SLÅR TILBAKE: EU-landene bruker harde ord etter at USA nektet å forlenge handelsblokkens midlertidige fritak og varslet toll på stål og aluminium fra EU. – Det er dessverre den verste beslutningen vi kunne vente oss, sier Sveriges EU- og handelsminister Ann Linde.

Foto: Tt News Agency Reuters
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Sverige er blant landene som reagerer kraftig på USAs beslutning om å innføre toll på stål og aluminium fra EU, Mexico og Canada.

Disse landene hadde fått et midlertidig fritak, men torsdag sa USAs handelsminister Wilbur Ross at landet ikke ville forlenge fritaket.

– Det er dessverre den verste beslutningen vi kunne vente oss, skriver Sveriges EU- og handelsminister Ann Linde på meldingstjenesten Twitter.

– EUs linje er at vi trenger mer åpenhet og frihandel, ikke mindre, legger hun til.

Tollen på stål og aluminium vil særlig ramme Sveriges stålindustri. Nå er Linde bekymret for at Sveriges bileksport vil bli rammet i neste runde, ifølge Dagens Nyheter.

– Stålindustrien vår er verdt fire milliarder, men eksporten vår av biler er verdt 20 milliarder. Innfører USA lignende toll på dem, så blir resultatet betydelig verre, sier Linde til den svenske avisen.

Hun sier at EU har forsøkt å finne en løsning med USA, og har tilbudt å sette ned de europeiske tollsatsene på biler, bildeler og industrivarer, men at USA ikke har blitt fornøyd.

– Det er tydelig at det er «America first» som gjelder, og at USA ikke er interessert i internasjonalt samarbeid, sier hun til avisen.

Fredag vil USA legge en toll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium fra Canada, Mexico og EU. Disse landene hadde tidligere fått et midlertidig unntak.

Tysklands leder: – Ulovlig

Tysklands forbundskansler Angela Merkel slår fast at ekstratollen er ulovlig, og lover at Europa står sammen mot proteksjonistiske tiltak.

– Tysklands regjering avviser tollsatsene innført av USA på stål og aluminium. Vi anser dette ensidige tiltaket for å være ulovlig, sier Merkel via sin talsmann Steffen Seibert, ifølge NTB.

– Det oppgitte grunnlaget om nasjonal sikkerhet holder ikke, sier Seibert.

Hvis konflikten eskalerer kan det bli handelskrig, ifølge den tyske regjeringen. Den ber EU-landene om å stå sammen.

– Vårt svar til «Amerika først», kan bare være «Et forent Europa», sier Tysklands utenriksminister Heiko Maas i en uttalelse torsdag ettermiddag, ifølge NTB.

Flere andre EU-land slår også hardt tilbake mot USAs toll på stål og aluminium torsdag, inkludert Frankrike.

– Frankrike misliker disse urettferdige og uforsvarlige tiltakene, sier Frankrikes viseutenriksminister Jean-Baptiste Lemoyne, ifølge NTB.

Norsk utenriksminister bekymret

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener USAs troverdighet i internasjonal handelspolitikk svekkes fordi landet grunngir tollen med hensyn til nasjonal sikkerhet.

– Jeg er bekymret over at USA nå ytterligere trapper opp proteksjonistiske tiltak i handelspolitikken, men var forberedt på at dette kunne bli utfallet, sier Søreide til VG via departementets kommunikasjonsavdeling.

– Å bruke nasjonal sikkerhet som argument for å innføre ekstra tollsatser bidrar til å svekke USAs troverdighet i internasjonal handelspolitikk, og bidrar samtidig til å undergrave det regelbaserte multilaterale handelssystemet, sier Søreide.

Her kan du lese mer om

  1. EU
  2. USA
  3. WTO

Flere artikler

  1. Trumps ståltoll møtes av protester og mottiltak

  2. USA innfører ståltoll fra flere land

  3. Canada innfører hevntoll: – Vi kommer ikke til å gi oss

  4. Annonsørinnhold

  5. Norge bringer USAs stål- og aluminiumstoll inn for WTO

  6. – Veldig bekymret over utviklingen