Saudi-Arabia kan sette rekord: – Vil låne 140 mrd.

Det kan gå mot tidenes låneopptak for en fremvoksende økonomi når Saudi-Arabia dypper tærne i det internasjonale lånemarkedet for første gang.

LÅNEDEBUT: Saudi-Arabia vil låne så mye som 17,5 milliardet dollar i det internasjonale markedet, melder Bloomberg. Her investorer foran skjermen ved børsen i Riyadh, Saudi Arabia.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Oljeprisfallet har rammet økonomien til produsentlandene verden over, ikke minst Saudi-Arabia som har blitt tvunget til å tære på reservene.

I tillegg til kutt på hjemmebane søker oljestormakten nå nye kilder til finansiering.

Ifølge Bloomberg, som viser til ikke navngitte kilder, planlegger landet å hente så mye som 17,5 milliarder dollar i sin debut i det internasjonale obligasjonsmarkedet.

Det tilsvarer rundt 140 milliarder målt i norske kroner.

Les også

Storbank: Opecs oljeavtale kan være selvødeleggende

– Jeg tror ikke vi vil se noen store markedsutslag i det europeiske markedet på grunn av en slik nyhet. Da er det viktigere hva som skjer i forhold til Saudi-Arabias oljepolitikk og hvordan de fører den fremover, sier analysesjef for kreditt i Danske Bank Markets, Haseeb Syed, til E24.

– Dette gir investorene en eksponering mot fremvoksende markeder og avkastningen er relativt attraktiv nok til at de velger å gå inn. For flere statslån er jo avkastningen null eller negativ, sier Syed.

Sikter mot rekord

Analysesjef for kreditt Haseeb Syed i Danske Bank

Låneopptaket vil kunne overgå Argentinas obligasjonsutstedelse på 16,5 milliarder dollar i april og kan dermed innebære en ny rekord for et land som regnes som en fremvoksende økonomi.

Interessen skal også være høy blant investorene etter at Saudi-Arabia har markedsført tilbudet i markeder som spenner fra London til New York, med mottatte ordrer som beløper seg til hele 67 milliarder dollar.

– I lys av det kraftige oljeprisfallet siden høsten 2014 er Saudi-Arabia blitt nødt til å dekke sitt stigende budsjettunderskudd gjennom fremmedfinansiering. Det er en jakt på høy avkastning blant investorene og da blir de også mer kreative i forhold til hvilke instrumenter de investerer i, sier Syed.

Med en oljepris som har gått fra over 100 dollar fatet i 2014 til vel 50 dollar har inntektene skrumpet inn for det mektige OPEC-medlemmet.

For de seks arabiske golflandene forsvant 340 milliarderdollar i oljeinntekter i 2015, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF). Saudi-Arabias budsjettunderskudd var i fjor på 97 milliarder dollar, tilsvarende 15 prosent av størrelsen på økonomien.

Les også

Saudi-Arabia utelukker ikke oljeprisoppgang innen nyttår

Vil åpne opp økonomien

Salget av obligasjoner er det siste i flere grep som skal åpne opp økonomien. På sikt er planen å redusere oljeavhengigheten.

Nylig lanserte Saudi-Arabias statlige investeringsfond og japanske Softbank gigantisk teknologifond på 100 milliarder dollar.

Tilbake i april varslet landet planer om et oljefond, som skal være på 2.000 milliarder dollar. Også en børsnotering av Saudi-Arabias statlige oljeselskap, Saudi Aramco, er på tegnebrettet.

Les også

Antydet samarbeid – da gjorde oljeprisen et byks

Les også

Venezuela før oljefrysmøte: Tilbudet må ned 10 prosent

Les også

– Gir dem et ekstra fortrinn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Markedsuro sprer seg til norske lånemarkeder – kraftig rentehopp for bedrifter

  2. Lånefest på Børsen: Går mot nytt rekordår

  3. – 2017 blir et rekordår

  4. Analytikere: Lånemarkedet løsner for kriserammede offshorenæringer

  5. Nytt prospekt verdsetter Saudi Aramco til 15.000 milliarder