Shipping-gigant frykter amerikansk frihandelsmotstand

Maersk mener økt amerikansk proteksjonisme kan svekke verdens økonomiske vekst. Både Clinton og Trump har markert motstand mot frihandelsavtaler.

KRITISK TIL FRIHANDEL: Presidentkandidat Donald Trump har gjentatte ganger markert sterk motstand mot frihandelsavtaler. TPP-avtalen har han omtalt som en «katastrofe». Nå frykter shippinggiganten Maersk at amerikansk frihandelsmotstand vil svekke økonomisk vekst verden.

Gerald Herbert AP
 • Geir Molnes
Publisert:

– På generelt grunnlag vil handelsbarrierer svekke global økonomisk vekst, sier Trond Westlie, finansdirektør i A.P. Møller Maersk til Bloomberg.

Ifølge Bloomberg står Maersk for 15 prosent av den globale godstrafikken i verden, noe som gjør dem til verdens største container-shippingselskap.

Globale handelsavtaler har vært et omstridt tema i den amerikanske valgkampen. Republikanernes presidentkandidat Donald Trump har en rekke ganger kommet med sterk kritikk både av den eksisterende frihandelsavtalen NAFTA mellom Mexico, Canada og USA, og de foreslåtte avtalene Trans-Pacific Partnership-avtalen (TPP) og Transatlantic Trade and Investment Partnership-avtalen (TTIP).

Hør E24s podkast: Trump kan bli kan bli en katastrofe for verdensøkonomien

Trump: «Katastrofe»

Trumps syn på denne typen avtaler markerer et skille fra tidligere republikanske presidentkandidater, som i stor grad har vært svorne tilhengere av frihandel. Han har omtalt TPP-avtalen som en «katastrofe» for USA.

I motsetning til mange andre saker har han her også støtte fra deler av venstresiden i Det demokratiske partiet. Bernie Sanders, som ga demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton uventet hard motstand under nominasjonsvalget, har også vært sterkt kritisk til mange av avtalene.

Les også

New York Times: Stor gjeld i Trumps selskaper

Clinton støttet lenge TPP-avtalen, men underveis i valgkampen har hun endret sin posisjon.

– Jeg vil stoppe enhver handelsavtale som tar jobber, eller holde lønninger nede, inkludert TPP. Jeg er mot avtalen nå, og jeg vil være mot den etter valget, og jeg vil være mot den som president, har Clinton sagt.

Kan svekke amerikanske frihandelsprinsipper

Dette markerer et klart skille i amerikansk politikk. Tidligere har det vært bred støtte for slike handelsavtaler både blant ledende demokrater og republikanere. Nå er situasjonen tilsynelatende snudd på hodet til en felles motstand.

Knut Anton Mork, økonomiprofessor ved NTNU og tidligere sjeføkonom i Handelsbanken, mener det er en fare for at USA kan bli mindre frihandelsvennlige enn de tidligere har vært.

– Dette kan sette USA litt tilbake fra frihandelsprinsippet og frihandelspolitikken de tidligere har stått for.

Kritikere mener store selskaper får for mye makt

Han mener imidlertid at bildet må nyanseres en del, spesielt når det gjelder TPP-avtalen.

– Den dreier seg egentlig ikke så mye om frihandel av varer og tjenester. For USAs vedkommende er den stort sett ganske fri fra før av.

– Det som er nytt med avtalen er regler for intellektuell eiendom, som kan være positivt. Men enkelte mener reglene gir en noe ensidig beskyttelse av globale konserners interesse, for eksempel gjennom patentbeskyttelse av medisiner, sier professoren.

HAR SNUDD: Hillary Clinton har tidligere støttet frihandelsavtalen TPP. Nå har hun snudd i saken og går til valg på å bekjempe den.

Carolyn Kaster AP

Et annet vesentlig punkt er avtalen om voldgiftsdomstoler, som skal løse problemene med hvilken jurisdiksjon som gjelder i enkelte konfliktsaker.

– Noen mener at også dette favoriserer de globale konsernene, og at det fratar for eksempel små selskaper muligheten til å ta sakene til egne domstoler i sine land. Det er en frykt for at dette kan ta bort fra den nasjonale lovgivningen, sier Mork.

Mener arbeiderklassen har tapt på globaliseringen

Når det gjelder Clintons snuoperasjon mener Mork det er åpenbart at hun er blitt trukket i proteksjonistisk retning av Bernie Sanders og hans støttespillere.

– Men det dreier seg ikke bare om dem, det dreier seg om en ny oppvåkning blant dem som har tapt på globaliseringen, sier økonomen.

– Hvorfor er motstand mot frihandel plutselig blitt en politisk vinnersak?

– Det er fordi det er blitt stuerent å si at det er ikke så enkelt som at alle tjener på frihandel. Arbeiderklassen og store deler av middelklassen i avanserte økonomier har kommet tapende ut.

Les også

Icahn støtter Trumps økonomiplan

– De som har tjent på dette har vært de aller rikeste i de avanserte landene, men også middel- og arbeiderklassen i fremvoksende økonomier.

Mens finansdirektør Westlie i Maersk er bekymret for utviklingen, tror ikke Mork at vi får se noen dramatisk endring.

– Jeg tror ikke frykten bør være så veldig stor. Delvis av de grunnene jeg har nevnt, og fordi vi kanskje må begynne å innse at globale vekstrater ikke er det viktigste for folk flest, sier Mork og tilføyer:

– Kennedy var opptatt av å fremme vekst slik at alle skulle få det bedre. Han sa at «a rising tide lifts all boats», men så enkelt er det ikke lenger.

Les også

New York Times: Stor gjeld i Trumps selskaper

Les også

DNB: Her er truslene mot verdensøkonomien

Les også

– Langt fra positivt

Les også

Clinton leder over Trump i ny måling

Her kan du lese mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Donald Trump
 3. Hillary Clinton
 4. Bernie Sanders
 5. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Trump vil kutte drastisk i skattene

 2. Lekket e-post viser Wall Street-vennlig Clinton

 3. – En gigantisk gavepakke til Kina

 4. Annonsørinnhold

 5. Merkel: Handelsavtale med USA vil bli lagt på is

 6. Frykter handelskrig mellom USA og Kina