Slik ble han «USAs mest forhatte mann»
Over natten ble denne toppsjefen et moderne symbol på umenneskelig grådighet blant flokkdyrene på Wall Street. Og hans arrestasjon denne uken ble feiret.
Grytidlig om morgenen torsdag 17. desember tropper FBI-agenter opp utenfor Manhattan-leiligheten til mannen som av flere medier, deriblant av BBC, er stemplet som USAs mest forhatte:
Farmasøyt-toppen Martin Shkreli (32).
Siktet for å ha svindlet sine investorer blir han ført gjennom den offentlige gapestokken på vei til FBI-hovedkvarteret.
Skrudde prisen på AIDS-medisin opp 4000 prosent – så startet Twitter-stormen
– Kausjonen bør økes 5000 prosent
Litt senere holder påtalemyndigheten pressekonferanse.
– Shkreli styrte i praksis virksomheten sin som en Ponzi-svindel, hvor han opprettet nye selskaper som ble brukt til å betale rundlurte investorer fra tidligere selskap, sa statsadvokat Robert Capers, ifølge Bloomberg.
Imens haglet de tørrvittige kommentarene:
– De burde sette en kausjon, og så øke den med 5000 prosent, foreslår en bruker i én av de mange trådene om arrestasjonen på Reddit, et av verdens største nettsamfunn.
Samme dag betalte Shkreli en kausjon på fem millioner dollar for å slippe midlertidig fri. Han nekter straffskyld.
WSJ: – Kongressledere enige om å fjerne eksportforbudet på olje
Sleivsparket om kausjonsøkningen peker mot hendelsen fra september som skulle gjøre Shkreli beryktet over natten – og det har ingenting med det påståtte økonomiske snusket å gjøre.
HIV-medisin
Faktisk var det en helt lovlig handling som satte sinnene i kok:
Som eier av farmasøytselskapet Turing Pharmaceuticals bestemte Shkreli seg for at deres medikament Daraprim var livreddende nok til at et saftig prishopp ikke ville kneble etterspørselen.
Prisen per pille ble økt fra 13,50 dollar til 750 dollar – tilsvarende over 5000 prosent.
Shkreli ble umiddelbart lagt for hat – og det hjalp neppe at de aktuelle pillene brukes for behandling mot parasittsykdommen toksoplasmose, som kan forårsake død hos pasienter med hiv eller kreft.
Også politikerne engasjerte seg.
Mens Donald Trump nøyde seg med å kalle Shkreli en «bortskjemt drittunge», benyttet demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton muligheten til å drive litt valgkamp. Hun lovet å legge frem en plan for å motarbeide slike prisøkninger.
I USA er det i utgangspunktet ingen prisregulering av medisiner.
Shkrelis forsøk på brannslukking gjorde heller ikke saken bedre.
Først stilte han opp i intervju på direktesendt amerikansk TV og lovet å senke prisen igjen – et løfte han ifølge The Guardian brøt.
Da Hillary Clinton gjentok oppfordringen om å senke prisen på Twitter, provoserte Shkreli med sitt korte svar:
Kjøpte eneste kopi av rap-album
En mer bisarr nyhet fra tidligere denne måneden har gjort Shkreli til en hatet mann også blant hiphop-elskere.
Rapgruppen Wu-Tang Clan annonserte i fjor at deres nye album «Once Upon a Time in Shaolin» kun ville bli solgt i ett eneste eksemplar – da til høystbydende.
I november ble det kjent at albumet var solgt for flere millioner dollar.
Kjøperen var ingen ringere enn Martin Shkreli – som til Bloomberg sa at han ikke hadde noen umiddelbare planer om å høre albumet.