EU godkjenner Moderna-vaksinen - aksjen stiger

EU-kommisjonen har formelt godkjent Moderna-vaksinen for bruk i Norge og EU. Godkjenningen sender aksjen oppover på Wall Street onsdag ettermiddag.

Publisert:

Saken oppdateres!

EU-kommisjonen har godkjent Modernas coronavaksine. Det opplyser kommisjonens president Ursula von der Leyen onsdag ettermiddag.

Godkjenningen er midlertidig og gjelder i ett år.

Bekreftelsen kommer etter et møte i Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) i formiddag der ekspertgruppen valgte å anbefale godkjenning av vaksinen.

– Denne vaksinen gir oss et nytt verktøy for å komme gjennom denne nødsituasjonen, sier EMA-direktør Emer Cooke i en kommentar.

Like før klokken 17 er Moderna-aksjen opp over fire prosent på Wall Street.

Også oljeprisen stiger onsdag ettermiddag, og gjorde et lite hopp etter godkjenningen. Nordsjøoljen er opp 1,20 prosent siden i natt til 54,14 dollar fatet.

Les også

Norges vaksineavtale: – Minst 500.000 Pfizer-doser i første kvartal

Kommer trolig til Norge neste uke

Vaksinen er den andre som er godkjent for bruk i EU og Norge. Fra før har vaksinen fra Pfizer og Biontech kommet hit til lands.

Allerede neste mandag neste uke kan Norge får 4.000 doser av Moderna-vaksinen, skriver VG. Da kommer det også 40.000 nye Pfizer-doser.

EUs vaksineallianse har inngått avtale om å kjøpe inntil 160 millioner doser av Moderna-vaksinen. Det kan gi 1,9 millioner doser til Norge.

Les også

VG: Norge får 67.000 doser av Moderna-vaksinen i januar og februar

Lagring på lavere temperatur

Vaksinen anbefales å bli gitt til personer over 18 år. Som Pfizer/Biontech-vaksinen skal Modernas vaksine også gis to ganger, men med fire ukers mellomrom.

Modernas vaksinekandidat har vist seg å være 94,1 prosent effektiv mot coronaviruset i kliniske tester.

I motsetning til Pfizer-vaksinen har Modernas den fordelen at den ikke har behov for å bli oppbevart ved minus 70 grader. Til lagring må Moderna-vaksinen lagres på minus 20 grader, og holder i tillegg lenger enn Pfizers vaksine i kjøleskap.

Publisert:

Her kan du lese mer om