Caymanøyene fjernet fra EUs svarteliste over skatteparadis

Caymanøyenes svartelisting førte til at Oslo nå er å regne som et bedre senter for global finans.

Caymanøyene har færre beboere enn Ålesund, men den karibiske øya står for rundt 5 prosent av verdens offshore finanstjenester.

Jane Barlow / PA Wire
  • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

EU-rådet fjerner nå Caymanøyene fra sin liste over ikke-samarbeidsvillige skattejurisdiksjoner. I en pressemelding skriver de at Caymanøyene har innført nødvendige reformer i sitt skattesystem.

Reformene handler spesielt om mer åpenhet rundt investeringsfond. Caymanøyene har derfor vedtatt nye lover om private og kommersielle investeringsfond. Det førte blant annet til at antallet registrerte private fond økte fra rundt 1500 i juli til over 11000 i august.

Samtidig som flere fond må registrere seg hos myndighetene, har kravene til regnskapsføring skjerpet seg. Det fjerner muligheter for å drive med «aggressiv skatteplanlegging».

Finansministeren på Caymanøyene har omtalt det å komme seg av EUs svarteliste som en «kritisk prioritet», mens regjeringssjefen har sagt at de måtte komme seg av listen «nærmeste koste hva det koste vil».

Kollapset på global finanssenter-kåring

EUs liste over ikke-samarbeidsvillige skattejurisdiksjoner består nå av kun 12 stykk. De fleste er små øystater.

Listen er EUs verktøy i krigen mot skatteparadis. Land som ikke samarbeider med EU, ved å gjøre skattesystemet deres mer åpent og transparent, kan fort havne på listen.

Caymanøyene rakk bare å være på listen fra februar til oktober i år, åtte korte måneder. Det ble likevel katastrofalt for øyas omdømme som finanssenter.

På den globale finanssenterindeksen, utgitt av Z/Yen, har Caymanøyene falt fra 21. plass i mars 2019 til å ligge helt nede på 78. plass i september 2020. Oslo, på 50. plass, er nå å regne som et bedre senter for global finans enn det Caymanøyene er, ifølge kåringen.

Ifølge Tax Justice Network sin 2020-kåring var Caymanøyene den jurisdiksjonen med høyest grad av finansielt hemmelighold. I tillegg står øyene, med kun 65.000 innbyggere, for rundt 5 prosent av verdens offshore finanstjenester, ifølge rapporten.

Konkurrentene kaprer markedet

Svartelistingen av Caymanøyene har også ført til at andre har forsøkt å kapre investormarkedet som tidligere nøt godt under den karibiske øyas hemmelighold. Tidligere i år innførte Singapore en ny selskapsstruktur kalt det variable kapitalselskapet.

– Det variable kapitalselskapet kom akkurat på rett tidspunkt til å sluke opp etterspørselen fra dem som nå er nervøse for å ha midlene sine i offshore jurisdiksjoner, sier Armin Choksey i PwC Singapore til Financial Times.

Yap Chee Wee, sjef i Fleur Capital, uttalte til samme avis at dette var første gang på rundt 20 år han hadde vært vitne til en virkelig utfordrer til offshore-fondene.

– Jeg vurderer å flytte mitt eget selskap fra Caymanøyene til Singapore, sier han.

Les på E24+

Dette gjør høyere inflasjon med aksjeporteføljen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Skatteparadis
  2. EU
  3. Caymanøyene

Flere artikler

  1. Brexit-toppmøte uten en avtale å diskutere

  2. Fossil energi blir årlig subsidiert med 540 milliarder i EU

  3. EU presser Norge med nytt «trafikklys»-system

  4. Annonsørinnhold

  5. Gove: Storbritannia frykter ikke «no deal»

  6. Storbritannia vil gjenoppta forhandlingene med EU