Legemiddelgiganter kan måtte punge ut over 230 milliarder etter opioid-krise

Flere gigantselskaper har etter årevis i rettssystemet fått forelagt et forlik i milliardklassen. Selskapene skal ha bidratt til opioid-krisen i USA.

KRISE: Flere legemiddelgiganter skal ha bidratt til at tusenvis av amerikanere har blitt avhengig av smertestillende. Opioid-epidemien har drept over en halv million mennesker i USA siden 1999.
Publisert:

Den rettslige striden etter opioid-krisen i USA ser nå ut til å nærme seg slutten.

Wall Street Journal melder onsdag kveld at riksadvokaten i New York, Letitia James, skal ha kommet med et forslag til forlik til de involverte partene.

Avtalen avhenger av statlig og kommunal godkjennelse, skriver New York Times.

Dersom alle involverte parter godtar forliksforslaget kan selskaper som Johnson & Johnson, McKesson og AmerisourceBergen bli tvunget til å betale så mye som 26 milliarder dollar i erstatning for sin rolle i opioid-skandalen.

Det tilsvarer en erstatning på over 230 milliarder norske kroner, omregnet etter dagens valutakurser.

Les også

Ny smell for legemiddelgigant: Johnson & Johnson må betale 1,9 mrd. i erstatning

Historisk avtale

Selskapene anklages for å ha solgt smertestillende i tilfeller hvor det ikke var medisinsk forsvarlig, noe som skal ha fått helsemessige konsekvenser for tusenvis av amerikanere, skriver avisen.

21 milliarder dollar skal tilbakebetales over 18 år, fremgår det av avtalen, mens Johnson & Johnson skal bidra med fem milliarder dollar over ni år. Det totale beløpet kan reduseres dersom ikke nok delstater signerer, mens selskapene kan avstå fra avtalen dersom de ikke oppfatter at avtalen vil gi dem «nok fred» i perioden etter den rettslige striden, skriver Wall Street Journal.

Forliksforslaget omtales som «historisk» av riksadvokat Leitia James, som påpeker at midlene skal gå til rusarbeid i lokalsamfunnene rundt New York, ifølge en pressemelding. I meldingen står det at lokalsamfunn plaget med ettereffektene av opioid-krisen skal tildeles opptil 1,25 milliarder dollar, som igjen skal gå til rehabiliteringsprogrammer og preventive tiltak.

Nyheten kommer etter flere år i rettslige prosesser hvor flere delstater, byer og fylker har saksøkt ulike aktører de mener er ansvarlig for opioid-epidemien som har drept over en halv million mennesker i USA siden 1999.

Riksadvokaten i New York, Letitia James, har lagt frem et historisk forliksforslag som kan generere 26 milliarder i erstatning fra flere legemiddelgiganter.

Gigantselskaper er involvert

I fjor høst kunne Wall Street Journal rapportere om at flere delstater gikk sammen for å øke det totale erstatningskravet til 26,4 milliarder dollar fra flere farmasigiganter.

Erstatningskravet kom som følge av statens påstand om at farmasikjempene skal ha bidratt til opioid-epidemien.

Ledende distributører av legemidler, som McKesson, AmerisourceBergen og Cardinal Health, i tillegg til nevnte Johnson & Johnson, har stått overfor søksmål fra over 3.000 delstater, lokale myndigheter og urfolksgrupper, melder samme kilde.

I 2019 måtte Johnson & Johnson betale 5,1 milliarder kroner etter å ha tapt en rettsak i delstaten Oklahoma.

Tidligere har Purdue Pharma inngått et forlik på 270 millioner dollar. Selskapet produserte det omstridte smertestillende opiatderivatet Oxycontin, og fikk store deler av skylden for å ha bidratt til epidemien.

I februar godtok rådgivningsgiganten McKinsey å betale fem milliarder kroner i erstatning for sin rolle som rådgiver for Purdue Pharma.

Publisert:
Gå til e24.no