Venter svekket vekst etter regjeringskaos

Goldman Sachs har nedgradert sine vekstanslag for Storbritannia.

BREMS: Storbank tror britisk økonomi vil krympe neste år.
Publisert: Publisert:

Fredag ble et allerede kaotisk og uoversiktlig landskap i britisk politikk enda mer rotete.

Først gikk nyinnsatte Kwasi Kwarteng av som finansminister – etter 30 dager i stillingen. Like etter kunngjorde statsminister Liz Truss at hun velger å beholde en selskapsskatt som hun egentlig planla å skrote.

Nå tror analytikere i storbanken Goldman Sachs at veksten i britisk økonomi vil bremse. De har nedjustert sine vekstanslag, og venter nå at landet skal inn i en «betydelig resesjon».

Les også

Britenes nye finansminister sier forgjengeren gjorde feil

STATSMINISTER: Liz Truss har hatt en svært kaotisk start på sin tid som statsminister.

Bremser rentebanen

– Med bakgrunn i svakere vekst, betydelig strammere finansielle betingelser, og høyere selskapsskatt fra april, nedjusterer vi vekstanslagene, skriver de i sin analyse ifølge Bloomberg.

Inntil nylig trodde banken at britisk økonomi ville krympe med 0,4 prosent neste år. Nå tror de økonomien blir satt tilbake et helt prosentpoeng.

MÅTTE GÅ: Kwasi Kwarteng var raskt inn og raskt ut av regjering.

De tror videre at kjerneinflasjonen mot slutten av 2023 vil være på 3,1 prosent.

Goldman har også justert sine forventninger til den videre rentehevingen fra sentralbanken.

De tror nå at Bank of England vil heve styringsrenten med 0,75 prosentpoeng i november og desember, og deretter med 0,5 prosentpoeng i februar. I mars og mai tror de situasjonen vil normaliseres noe, slik at rentehevingen kun vil ligge på 0,25 prosentpoeng.

Les også

Uroen fortsatte i britiske renter etter u-sving fra Truss: – Er grunnleggende mistillit i markedet

NY: Jeremy Hunt tok over som finansminister etter Kwasi Kwarteng.

Ny finansminister

Den britiske regjeringen skrev fredag på Twitter at Jeremy Hunt er utnevnt til ny finansminister, mens Ed Argar blir visefinansminister. Hunt blir den fjerde britiske finansministeren i løpet av 2022. Rishi Sunak var finansminister frem til 5. juli, og ble etterfulgt av Nadhim Zahawi som satt frem til Kwasi Kwarteng tok over 6. september.

På forhånd hadde flere medier spekulert i at Kwarteng ville gå av, samt at regjeringen skulle gjøre en snuoperasjon om sitt omstridte «minibudsjett» fra september.

Det er bare 38 dager siden Kwarteng ble finansminister. Det skjedde da Liz Truss tok over for Boris Johnson som partileder og statsminister den 6. september i år.

Publisert: