Slår alarm om gass-skvis og tørke: – Vi er allerede i en matkrise

ONS, STAVANGER (E24): Skyhøye gasspriser har slått ut store deler av gjødselproduksjonen i Europa. Europeisk industritopp frykter konsekvensene for verdens matproduksjon.

Alzbeta Klein er direktør for International Fertilizer Association.
Publisert: Publisert:

– Situasjonen i industrien er veldig, veldig vanskelig, sier Alzbeta Klein til E24.

Hun er leder for International Fertilizer Association, en global bransjeorganisasjon for aktører i gjødselbransjen der blant annet norske Yara er med.

Skyhøye gasspriser skviser nå gjødselindustrien i Europa. Produksjon stenges ned, noe som i neste omgang kan true matproduksjonen og gi dyrere mat.

Gasspriser slår ut produksjonen

Gass er en viktig innsatsvare i produksjonen av nitrogengjødsel, og står for 70 til 80 prosent av produksjonskostnaden, ifølge Klein.

– Det er her kapasiteten stenger ned i Europa. Per tirsdag var rundt 50 prosent av kapasiteten i Vest- og Sentral-Europa stengt ned.

I det siste har gassprisen vært helt oppe på et nivå som tilsvarer nærmere 500 dollar per fat.

Yara har redusert ammoniakkproduksjonen til rundt 35 prosent av kapasiteten. Men også en rekke andre produsenter i Europa er rammet av gasskrisen.

– Nitrogengjødsel-produsenter kan ikke produsere. For det første har de ikke nok gass og det som finnes er ekstremt dyrt, sier Klein.

Les på E24+

Kan ikke konkurrere på dagens gasspriser: – Rett og slett umulig

Hun trekker også frem at Russland er en stor gjødselprodusent. Selv om sanksjoner mot landet ikke er rettet direkte mot gjødsel har eksporten blitt redusert som følge av indirekte effekter.

– Du får et dobbelt sjokk. Du har et sjokk ved at det stenges ned i Vest-Europa og du har et sjokk på grunn av mindre tilgjengelighet på gjødsel fra Russland.

Høy produksjon andre steder, som Saudi-Arabia og USA, er ikke nok til å motvirke nedgangen, ifølge Klein.

– Det betyr mangel på gjødsel for bønder, spesielt i utviklingsland, sier hun, og peker på at land i Afrika og Asia rammes hardest.

– Vi er allerede i en matkrise

– Frykter du at vi er på vei mot en matkrise?

– Vi er allerede i en matkrise, dessverre. Vi ser umiddelbare kriser i land rundt Middelhavet som var avhengige av Russland og Ukraina for hvete og mais.

– Vi ser også en svært dyster situasjon for bønder i Afrika, fordi de ikke har tilgang til gjødsel, sier Klein.

Ifølge Klein har bransjeorganisasjonen startet et initiativ for å forsyne deler av Afrika hvor plantesesongen er i gang, med gjødsel til lavere priser.

Les også

Rekordvarme skaper ny matbekymring

I sommer har tørke rammet både Europa, USA og Kina. Samtidig har korneksporten fra Ukraina vært rammet av Russlands invasjon.

– Vi har en situasjon i verden med alvorlig tørke mange steder. Og vi har korn som sitter fast i frakten og sakte åpnes opp, men mye er fortsatt fast i ukrainske lagre, sier Klein.

– Vi ser allerede alvorlig mangel, spesielt på hvete, mais og solsikkeolje. Dette kommer til å bli forverret av tørke i Vest-Europa. Det betyr høyere priser på mat.

Klein kaller gjødsel for «overføringsmekanismen» mellom kostnaden for energi og prisen på mat.

– Vi ser at som følge av gasskostnaden går prisen på gjødsel opp og det overføres direkte til matpriser.

– Vi kommer til å se at inflasjonen på mat fortsetter, dessverre. Vi kommer til å se sult i mange deler av verden som ikke har råd til mat.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om