Det hvite hus: G7-landene enige om oljeboikott av Russland

Alle de sju medlemslandene i G7-gruppen har forpliktet seg til å fase ut eller forby import av russisk olje, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus søndag.

USAs president Joe Biden.
  • NTB-AFP
Publisert:

– Dette vil ramme hovedpulsåren i Putins økonomi og nekte ham inntektene han trenger for å finansiere krigen, sier president Joe Bidens administrasjon i en uttalelse.

Han spesifiserte ikke nøyaktig hva G7-medlemmene – Frankrike, Tyskland, Canada, Italia, Japan, Storbritannia og USA – har forpliktet seg til.

Vestlige land har så langt samordnet sine kunngjøringer om sanksjoner mot Russland, men har ikke vært like koordinert når det gjelder russisk olje og gass.

USA, som ikke har vært en stor forbruker av russisk olje, har allerede innført importforbudet, men Europa er langt mer avhengig av russisk olje.

Vanskelige EU-forhandlinger

EU har allerede sagt at de tar sikte på å kutte sin avhengighet av russisk gass med to tredeler i år, selv om Tyskland har motsatt seg en full boikott.

Medlemslandene satt sammen i intense forhandlinger i Brussel søndag. Håpet om å komme til enighet på mandag er blitt mindre. Det er EU-kommisjonens forslag å stenge kranen for import av russisk olje ved årsskiftet som har møtt sterk motstand fra en rekke land. Ikke minst Ungarn, som sier landet er helt avhengig av russisk import.

Les også

USA sier nei til russisk olje

Ungarns statsminister Viktor Orban har kalt importen av råolje en «rød linje» han ikke er villig til å gå over, men EU-diplomater ser forhandlingsrom.

– Det er ingen politisk hindring, men det handler om å garantere alternative forsyninger til innlandsstatene som er avhengige av russiske oljerørledninger. Og det er ikke lett, sier en anonym diplomat til AFP.

Ungarn, Slovakia og Tsjekkia har fått tilbud om unntak fram til slutten av 2024 for å fase ut oljeimport, ifølge nyhetsbyrået. Ungarn vil imidlertid ha fem år på å fase ut russisk olje – pluss en ny rørledning til Kroatia, bygget med penger fra EU og med garantier fra kroatiske myndigheter om å levere sin del.

Alle 27 medlemsland må bli enige om sanksjoner før de innføres.

Zelenskyj deltok

G7 holdt sitt tredje møte for året søndag via videokonferanse, der Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj også deltok. I en kunngjøring etter møtet uttaler gruppen at Putin bringer skam over Russland. Valget av dato er høyst symbolsk: Europeere minnes slutten på andre verdenskrig i Europa 8. mai.

Les også

Oljeprisen stiger etter opplysninger om mulig importforbud mot russisk olje

Søndagens møte kommer også dagen før militærparaden 9. mai i Russland, som markerer Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland.

Washington kunngjorde også en ny runde med sanksjoner mot Russland i en uttalelse fra Det hvite hus søndag. Sanksjonene er konsentrert rundt to hovedområder – TV-kanaler som beskyldes for å spre propaganda og russiske selskaper og velstående enkeltpersoners tilgang til amerikanske regnskaps- og konsulenttjenester.

Publisert: