Shippingtopp om Ukraina-krigen: – Dypt bekymret

Generalsekretær Kitack Lim i FNs sjøfartsorganisasjon, IMO, sier i en uttalelse lørdag at han stiller seg bak at «fiendtlighetene må stanse umiddelbart».

Kitack Lim i International Maritime Organization.
Publisert:

– Jeg er dypt bekymret for påvirkningen de militære handlingene i Ukraina har på global shipping, logistikk og forsyningskjeder. Spesielt påvirkningen på leveringen av råvarer og matvarer til utviklingsland og på energiforsyning, sier Lim.

– Sammen med den ukrainske befolkningen, bør ikke uskyldige skip, sjøfolk og havnearbeidere ansatt i legitim handel bli negativt påvirket av denne voksende krisen, fortsetter han.

Han legger til at aktører i shippingbransjen «må være trygge og sikre».

Fredag ble det blant annet kjent at et skip med moldovsk flagg ble truffet av missiler i Svartehavet utenfor Odessa sør i Ukraina. To av skipets besetningsmedlemmer ble alvorlig skadet da skipet ble truffet.

Teknisk Ukeblad skrev tidligere denne uken at flere norske skip på vei til Ukraina snur. Ifølge Rederiforbundet var det torsdag rundt 15 norskkontrollerte skip i Svartehavet.

– Vi er bekymret for at angrepet vil kunne få store implikasjoner. Det er samtidig for tidlig å anslå angrepets omfang og konsekvenser for våre medlemmer, sa sjef for Norges Rederiforbund, Harald Solberg, i en uttalelse.

Sjefen for norske Solstad Offshore, Lars Peder Solstad, trakk på en resultatpresentasjon fredag frem at rederiet har kontorer i ukrainske Odessa og at de har flere ukrainske og russiske ansatte på skipene sine.

– Det er for tidlig å si om det vil ha noen innvirkning på driften fremover, men vi følger nøye med på situasjonen og har tett kontakt med folkene våre på bakken, uttalte Solstad.

Publisert:
Gå til e24.no