USA svartelister 34 kinesiske forskningsenheter

Bakgrunnen er brudd på menneskerettighetene, og påståtte «hjernevaskingsvåpen».

RESTRIKSJONER: USAs president Joe Biden innfører handelsrestriksjoner mot mer enn 30 kinesiske enheter.
Publisert: Publisert:

Torsdag innførte Biden-administrasjonen handelsrestriksjoner mot 34 kinesiske forskningsinstitutter og -enheter. Bakgrunnen skal være brudd på menneskerettighetene, og utviklingen av påståtte «hjernevaskingsvåpen», skriver CNBC, som viser til offentliggjorte dokumenter.

Det amerikanske handelsdepartementet anklager det kinesiske akademiet for militærmedisinske vitenskaper, og elleve av deres forskningsinstitutter, for å bruke bioteknologi til å støtte kinesisk militære i å inkludere «hjernevaskingsvåpnene».

Det utdypes ikke videre hva slags type våpen det er snakk om, eller hvordan disse skal fungere som hjernevaskende.

Påstått åndsverkstyveri

Nettstedet skriver videre at amerikanske myndigheter lenge har vært frustrerte over såkalt åndsverkstyveri av kineserne. Det skal ha gjort at amerikanerne mister milliarder av dollar i inntekter, og tusenvis av jobber.

Derfor svartelister Biden-administrasjonen ytterligere ni kinesiske selskaper, for å ha bistått i å modernisere det kinesiske forsvaret, og for å ha tilegnet seg, eller forsøkt å tilegne seg, amerikansk teknologi for å modernisere Folkets frigjøringshær.

I november dømte en amerikansk jury en kinesisk etterretningsoffiser for blant annet å ha forsøkt å stjele verdifulle innovasjoner og forretningshemmeligheter, fra det ledende luftfartsteknologiselskapet GE Aviations, skriver det amerikanske justisdepartementet i en pressemelding.

Boikotter Beijing-OL

Torsdagens svartelisting støtter ytterligere opp om USAs strenge holdning overfor Kina.

Tidligere i desember ble det kjent at USA ikke kom til å sende noen offisielle representanter til vinter-OL i Beijing i februar neste år, som en del av en såkalt diplomatisk boikott. Amerikanske utøvere vil likevel få muligheten til å delta i vinterlekene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om