Ellevilt boligmarked i Australia: Prisen på hus har økt med en fjerdedel

Australske boligpriser har steget voldsomt det siste året – mer enn ti ganger lønnsveksten. Boligprisveksten kan ende opp med å øke hele 22 prosent i 2021, melder en australsk bank.

Australia har tidligere blitt trukket frem som et landene i vesten hvor du tar størst risiko for å gå på en bolig-smell. Nå melder økonomer om et brennhet boligmarked.
Publisert: Publisert:

Tidligere i september meldte den australske banken og finansleverandøren Westpac en boligprisøkning på 17 prosent i 2021.

Nå melder banken en økning på 22 prosent.

På ti måneder har prisen på et typisk hus i Sydney økt fra én million australske dollar til rundt 1,3 millioner ifølge ABC News.

Det gir en boligprisøkning på nær 1,9 millioner kroner på under ett år.

Prisøkningen skjer på tross av at store deler av Australias byer fortsatt er i lockdown. Økonomer peker på et begrenset boligtilbud og sterk kjøpekraft.

Bekymret for utviklingen

Australske boligpriser har steget voldsomt det siste året – mer enn ti ganger lønnsveksten, ifølge Bloomberg. Dette skaper igjen bekymringer knyttet til husholdningsgjeld og landets økonomi.

Førstegangskjøpere sliter, i likhet med nordmenn, med å komme inn på boligmarkedet.

Både Australia og Norge er blant de vestlige landene med høyest grad av husholdningsgjeld.

SYDNEY: På ti måneder har prisen på et typisk hus i Sydney økt fra én million australske dollar til rundt 1,3 millioner ifølge ABC News. Det gir en boligprisøkning på 1,9 millioner kroner på under ett år.

Vil stabiliseres, mener økonomer

Australia har tidligere blitt trukket frem som et landene i vesten hvor du tar størst risiko for å gå på en bolig-smell.

Heldigvis er ikke boligprisveksten ventet å vare, ifølge økonomer ved Westpac.

– Dette er et momentum som er ventet å strekke seg inn i 2022. Samtidig forventes det at prisøkningstempoet vil avta i løpet av neste år før det går over i en korrigeringsfase i 2023, sier Bill Evans og Matthew Hassan til Bloomberg.

Publisert:

Her kan du lese mer om