Sjeføkonom om amerikanske jobbtall: – Den viktigste bekymringen for Fed

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen følger nøye med på det amerikanske arbeidsmarkedet om dagen, og mener det er klare svakhetstegn.

BEKYMRET: Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.
Publisert: Publisert:

– Det som ikke har stemt så langt, er at arbeidsledigheten ligger helt flatt på 3,6 prosent. Vi vet at i resesjoner så har arbeidsledigheten steget, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

Fredag kommer arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske statistikkmyndigheter, som ofte omtales som månedens viktigste nøkkeltall.

Konsensus hos analytikerne på forhånd peker mot en uendret ledighetsrate på 3,6 prosent, og en økning i antall arbeidsplasser utenfor jordbrukssektoren (non-farm payrolls) på 250.000.

Andreassen mener det er negativt at ledighetsraten ikke har endret seg, og at det legger press på den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed).

– Grunnen til at det er dårlig nytt at det ikke har vært noen økning i ledigheten, er at disse tallene må endres mye før Fed har fått gjort jobben sin med å få inflasjonen ned over tid, sier han.

Sjeføkonomen sikter til at stigende arbeidsledighet vil være et tegn på at sentralbanken klarer å bremse økonomien, og dermed også inflasjonen som for tiden er skyhøy.

Les også

Spent på amerikanske nøkkeltall: – I Europa vet vi at det går dårlig

For høy lønnsvekst

Forrige uke viste lønnsindeksen Employment Cost Index at kompensasjonskostnadene for ansatte i USA steg med 1,3 prosent fra første til andre kvartal. Det var ventet en økning på 1,2 prosent, ifølge Trading Economics.

– Problemet for Fed er at lønnsveksten blir for høy til å få inflasjonen på plass over tid. Vi fikk en lønnsindeks forrige uke som ikke var bra i det hele tatt, og viser at lønnsveksten i privat sektor ligger på et nivå som er umulig å kombinere med et inflasjonsmål på to prosent, sier Andreassen.

– Man tror at Fed begynner å bli fornøyd. Men problemet er at Fed kan ikke bli fornøyd før de ser at lønnsveksten kommer betydelig ned. Det krever en svekkelse av arbeidsmarkedet, som er det vi kaller resesjon.

En svekkelse av arbeidsmarkedet betyr at man må redusere etterspørselen etter varer og tjenester, sier Andreassen. Det tror han vil gå utover overskuddet og marginene til bedrifter, noe som kan bidra til å dempe lønnsveksten fremover.

– Først da har Fed fått det som de vil når det gjelder å få kontroll på inflasjonen. Jeg tror at det er mange i markedet som ikke skjønner hva dette dreier seg om, vi har et arbeidsmarked som er fullstendig i ubalanse. Det er den viktigste bekymringen for Fed, mye viktigere enn råvarepriser, sier han.

Les også

Sjeføkonomer om trippel renteheving: – Bekrefter sentralbankens vilje til å kjøle ned

«Bad news, good news»

Stein Bruun, sjeføkonom i Arctic Secrities, legger også merke til at lønnsveksten i USA er høy.

Stein Bruun, sjeføkonom i Arctic Securities.

– Inflasjonen og lønnsveksten tilsier fortsatt at Fed er på hugget. Samtidig er det to sett med månedstall før Fed-møtet i september. Mye kan skje med inflasjonen før den tid. Jeg tror inflasjonen kommer ned før septembermøtet, blant annet fordi bensinprisen er ned.

Styringsrenten er sentralbankens våpen for å få ned inflasjonen i landet, som er et stort fokusområde om dagen. Samtidig begynner tempoet i amerikansk økonomi å dempe seg betydelig, sier Bruun, som er spent på hvordan Fed vektlegger utviklingen i inflasjonen og økonomien.

– Det er «bad news, good news» for markedet. I første halvår kunne Fed fokusere ensidig på å ta igjen det tapte for å få inflasjonen ned, siden økonomien gikk ganske bra. Hvis vi får klare tegn til en vesentlig svakere utvikling, så kan det hende at Fed begynner å vektlegge realøkonomien mer fremover, som kan tilsi mindre størrelser på rentehevingene. Det tror jeg markedet tar positivt.

Publisert:
Gå til e24.no