NHK: Japans tidligere statsminister Shinzo Abe er død

Shinzo Abe, Japans lengstsittende statsminister, er død. Han ble 67 år gammel. Abe ble fredag skutt mens han holdt en tale.

Publisert:

Abe ble skutt ved 11.30-tiden lokal tid i Nara vest i Japan, der han drev valgkamp for det liberale partiet LDP.

Han var statsminister i Japan fra 2006 til 2007 og igjen mellom 2012 og 2020.

En mann som antas å være skytteren, er i politiets varetekt. Kringkasteren NHK har skrevet at det dreier seg om en 41-åring, og at våpenet hans er tatt i beslag.

Nåværende statsminister Fumio Kishida, fordømte skytingen på det «sterkeste», og både japanere og verdensledere har uttrykt sjokk over hendelsen, da politisk vold er sjeldent i Japan, ifølge Reuters.

Abenomics

Den økonomiske politikken Abe iverksatt da han kom til makten i 2012 er verden over kjent under navnet Abenomics.

Japan hadde da i årevis slitt med lav vekst og deflasjon, det vil si fallende priser. Landets økonomiske problemene går tilbake til 90-tallet, som nå er kjent som det tapte tiår for Japan.

Abes nye tiltak inkluderte svært lave renter, økte offentlige investeringer, og reformer for å gjøre den japanske økonomien mer konkurransedyktig og i stand til å takle den raskt aldrende befolkningen, skriver Reuters.

Det viste seg imidlertid å være svært vanskelig å få både inflasjon og vekst opp. Handelskrigen mellom Kina og USA, samt coronapandemien, har ikke gjort det lettere.

Abe fikk også massiv kritikk for sin håndtering av pandemien.

Japans tidligere statsminister Shinzo Abe har blitt et begrep i internasjonal økonomi med sin «Abenomics».
Reuters: Japan's Shinzo Abe sought to revive economy, fulfil conservative agenda
Publisert:

Her kan du lese mer om