Dette skjer denne uken: Omikron og inflasjon

Årets andre uke byr på et stort høydepunkt for dem som er interesserte i nøkkeltall: Onsdag får vi vite hvor høy inflasjon det var i USA i desember. Fasiten kan bevege markedene.

HØY INFLASJON: Amerikansk kjerneinflasjon lå nær fem prosent i november, og nå kan den bli høyere.
Publisert: Publisert:

Etter en tallrik første uke av 2022, avrundet med den amerikanske sysselsettingsrapporten fredag, er den kommende uken langt roligere.

Det er først og fremst én ting som vil interessere markedene, påpeker Nordea Markets’ sjefstrateg Erik Bruce, og det er nye tall for amerikansk inflasjon som kommer onsdag.

Overordnet er det spørsmålene rundt den nye corona-varianten omikron og hvor smittsom den er, mye vil handle om denne uken, tror Bruce.

– Smittetallene internasjonalt går rett til himmels, men foreløpig er det liten oppgang i antallet sykehusinnleggelser. Hvis sykehusinnleggelsene holder seg lave, er det muligheter for oppmykning i restriksjoner. Det er i så fall positivt for markedene, sier han.

Les på E24+

Et 2022 fylt av tvil og håp

Her hjemme vil det store spørsmålet for mange være om den nasjonale skjenkestoppen oppheves, slik finansminister Trygve Slagsvold Vedum antydet søndag, eller om restriksjonene forlenges eller blir strengere.

Tiltakspakken som ble innført før jul, løper ut fredag 14. januar.

Høy norsk inflasjon

Mandag morgen klokken åtte får vi norske inflasjonstall for desember 2021. Medregnet energipriser ligger inflasjonen i Norge for tiden rundt 5 prosent.

For sentralbanken og rentesettingen er det imidlertid den underliggende inflasjonen, kjerneinflasjonen, som er viktig, og den er lav, forklarer Bruce.

– Det er kronestyrkingen det siste året som gjør at det er lav inflasjon, på tross av alt det vi hører om leveringsproblemer og høy inflasjon i andre land, sier han.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets.

Inflasjonen i kjølvannet av pandemien har vært svært høy, både i USA, Europa og i Norge. Lang leveringstid på en rekke varer gir flaskehalsøkonomi og økende prispress.

I november steg samlet inflasjon i Norge til det høyeste på 13 år, drevet opp av høye elektrisitetspriser, mens kjerneinflasjonen steg til 1,3 prosent.

Kjerneinflasjonen er fremdeles er lavere enn Norges Banks mål på to prosent, men sentralbanken venter at stigende lønnsvekst og høyere prisvekst på importerte varer vil løfte den underliggende inflasjonen fremover.

Desember-tall fra SAS

Tirsdag slipper flyselskapet SAS sine trafikktall for desember.

Forrige uke la både Norwegian og Flyr frem trafikkdata som viste nedgang i antall passasjerer for begge flyselskap i desember.

Les også

Omikron fremtvinger «spøkelsesfly»: – Det skal ikke skje det her

I juletiden ble mange tusen flyavganger avlyst eller forsinket over hele verden på grunn av coronasmitte og karantene.

– Etterspørselen er nå nesten i fritt fall på grunn av omikron og reisebegrensninger i Europa, sa analytiker Hans Jørgen Elnæs til E24 i desember.

Elnæs sa videre at han mener SAS er mest utsatt, og pekte på at flyselskapet siden november har operert omtrent 500 daglige flyruter gjennom et ambisiøst vinterprogram. Elnæs tror SAS mest sannsynlig ikke vil ha noe annet valg enn å nedskalere i januar, noe som er kostbart og slår negativt ut på bunnlinjen.

Norwegians tall for desember viste at selskapet fraktet 931.917 passasjerer i årets siste måned, en nedgang fra omtrent én million passasjerer måneden før.

Venter fortsatt høy amerikansk inflasjon

Senere tirsdag skal USAs sentralbanksjef Jerome Powell i en høring i sentralbankkomiteen om nominasjonen til en ny periode som sjef for Federal Reserve. Powell har vært sentralbanksjef siden 2018, og den første perioden utløper i februar i år. Nå er han nominert for fire nye år.

Nominasjonen må godkjennes av sentralbankkomiteen før den blir vurdert av Senatet, skriver Reuters.

Det skjer altså dagen før vi får ferske amerikanske inflasjonstall.

Les også

Høyeste amerikanske prisvekst på nesten 40 år

Bruce venter at samlet amerikansk inflasjon stiger til over 7 prosent, mens kjerneinflasjonen stiger til godt over 5 prosent.

– Fokuset kommer på kjerneinflasjonen. Den var på 4,9 prosent sist. Jeg tror den kommer godt over femtallet nå, og det er veldig høy inflasjon. Det som trekker opp denne måneden er igjen prisene på biler, særlig brukte. Men det er høy inflasjon på mange ting for øyeblikket og det pågår en stor diskusjon om hvorvidt inflasjonen er midlertidig eller varig. Den amerikanske sentralbanken har blitt mer bekymret for at den er varig, sier Nordea-strategen.

– Dette er tall som jeg tror vil bli lagt merke til. Blir inflasjonen høy nå, vil markedet prise inn flere rentehevinger, særlig nå som Fed har skiftet syn i at rentene skal raskt opp. Markedet vil nok prise inn renteøkning i USA allerede i mars, legger han til.

Publisert: