3,5 mill. EU-borgere jobber i Storbritannia: Hva skjer med dem når det blir brexit?

Britisk næringsliv vil ha forsikringer om at ansatte fra EU-land ikke blir kastet ut når Storbritannia trekker seg ut av unionen.

GARANTI ØNSKES: Britisk næringsliv har i møte med statsminister Theresa May uttrykt at de ønsker å få på plass avtaler for å få beholde nyankomne ansatte fra EU-land. Her ser vi Oxford Street i London sentrum.

Suzanne Plunkett
  • Astrid Dalen
Publisert:

Sommeren 2016 stemte britene noe overraskende for å melde seg ut av EU, og et halvt år senere er det stor usikkerhet rundt hvilke konsekvenser brexit får.

Fortsatt foregår forhandlinger og forberedelser rundt hvordan utmeldelsen faktiskskal skje.

Sist ut er spørsmålet om hva som skjer med EU-borgerne som bor og arbeider i Storbritannia den dagen brexit er et faktum.

Les også

May ber britene stå sammen før brexit

Nå krever britiske forretningssammenslutninger forsikringer fra myndighetene om at europeiske ansatte som er ansatt etter fjorårets folkeavstemning ikke automatisk blir kastet ut av Storbritannia, skriver Financial Times (bak betalingsmur).

Statsminister Theresa May har uttalt at hun ønsker en ordning med arbeidstillatelser som favoriserer høyt kvalifiserte innvandrere.

Hun vil også sørge for å få på plass avtaler som sørger for at EU-borgerne som allerede er bosatt i Storbritannia får bli, mot at rettighetene til britiske borgere som bor i EU-land også blir ivaretatt.

Usikkerhet for EU-borgere

STATSMINISTER: Theresa May

Foto: Eric Vidal Reuters

Det som ikke er klart er fra hvilken dato en slik avtale skal gjelde fra. Det kan enten bli fra datoen for folkeavstemningen, altså 23. juni 2016.

Det kan imidlertid også være når selve uttrekningsprosessen – som går under benevnelsen artikkel 50 – begynner, trolig i mars i år.

Dermed er det så mange som 3,5 millioner EU-borgere i Storbritannia som nå går usikre tider i møte, skriver Financial Times.

For å være sikret permanent opphold må man ha bodd i landet i minst fem år.

– Næringslivet håper at nyansatte fra EU fortsatt kan bidra til suksess for sine respektive firmaer lenge etter at artikkel 50 er iverksatt og brexit-prosessen er i gang, sier direktør i det britiske handelskammeret, Adam Marshall, til avisen.

POPULÆRT: Her ser vi to turister foran parlamentet, men så mange som 3,5 millioner EU-borgere fra andre land er ansatt og bosatt i Storbritannia. Hva skjer med dem ved en brexit?

Justin Tallis

Han legger til at det kan bli et problem, særlig for mindre bedrifter, dersom det må brukes store administrative krefter på å søke om videre arbeids- og oppholdstillatelser for EU-borgere som ble ansatt i løpet av 2016.

Samtidig har det blitt pekt på at dersom man skal sette en fremtidig dato for når avtalen skal gjelde fra, kan det føre til et rush av EU-borgere som vil sikre opphold før det er for sent.

Les også

Storbritannia kan få brexit-smell på 570 milliarder

Kan miste 40 milliarder euro

Som nevnt kan den kommende brexiten få mange konsekvenser for britene. Tirsdag skrev vi at den kan bety slutten for London som Europas finanshovedstad, da tusenvis av finansfolk kan komme til å forlate hovedstaden til fordel for Paris.

Det påpekes også at de økonomiske konsekvensene kan bli store for Storbritannia. Denne uken skrev Bloomberg at Storbritannia kan miste opptil 40 milliarder euro i direkte overføringer fra EU.

Norge får noe overføringer fra EU, selv om vi står utenfor unionen, og lignende avtaler kommer høyst trolig til å bli et tema også under utmeldingssamtalene mellom EU og Storbritannia.

Les også

– Helt sykt bra

Les også

Brexit kan føre til finansflukt fra London til Paris

Les også

Tror på euro-exit for flere land

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. EU
  3. Storbritannia
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hemmelig britisk regjeringsdokument: 3,8 mill. EU-borgere får bli etter brexit

  2. May ber parlamentarikerne støtte brexit-avtalen

  3. May kom med tilbud om brexit, så ble hun sendt på dør

  4. Annonsørinnhold

  5. Skandinaviske butikker i London: Frykter jul uten pinnekjøtt

  6. Brexit-datoen er klar