Rentebeslutning i USA: Dette vil markedet ha svar på

Alt tyder på at sentralbanksjef Janet Yellen vil heve renten onsdag. Men en svak lønnsvekst og tvetydige ledighetstall kan legge en demper på tempoet fremover.

KLART FOR RENTEACTION: «Alle» forventer at sentralbanksjef Janet Yellen vil heve den amerikanske styringsrenten onsdag. Spørsmålet er hvor mange ytterligere rentehevinger det vil bli fremover.

Andrew Harnik AP
  • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

I en tale for knappe to uker siden kom verdens mektigste sentralbanksjef med sterke signaler om at renten skal oppover på onsdagens rentemøte.

– Når det gjelder vårt kommende møte senere denne måneden, vil komiteen evaluere hvorvidt arbeidsledigheten og inflasjonen fortsetter å utvikle seg på linje med våre forventninger. Hvis dette skjer vil det sannsynligvis være passende å heve renten, sa Janet Yellen, sentralbanksjef i USA under talen.

Også før talen hadde markedet forventet at renten skal oppover onsdag, og «alle» regner nå med at renten skal heves fra dagens 0,75 prosent til 1 prosent.

Derfor er det større spenning til hva slags signaler sentralbanksjefen vil komme med av signaler når det gjelder tempoet i fremtidige rentehevinger.

E24 dekker rentebeslutningen i USA klokken 19. Få nyheter og reaksjoner først her.

Kan skru opp rentetakten

Medianen for det såkalte «dot plottet» indikerer tre rentehevinger i år. Denne grafikken viser Fed-medlemmenes renteanslag fremover.

– Det viktigste å følge med på er signalene om renten videre. Mange tror at sentralbanken vil heve renten raskere enn de har gjort frem til nå. Det kan se ut som de ønsker å gå fra én heving i året til å heve renten kvartalsvis, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets til E24.

Les også

– Trump har vekket markedets dyriske drivkraft

Hun kommer blant annet til å følge med på dot plottet som presenteres under talen.

– Medlemmene indikerer tre hevninger i år og til neste år. Det kan komme flere, vi tror ikke det, men det er en sjanse for at det kan skje, sier Fjære.

Analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets

Foto: John Thomas Aarø

Ikke bare rosenrøde ledighetstall

Mens den offisielle arbeidsledigheten (U-3) i USA nå ligger rundt samme nivå som før finanskrisen, er den brede U-6 ledigheten høyere enn før krisen finanskrisen.

Denne ledigheten inkluderer blant annet personer som er utenfor arbeidsstyrken, men som av ulike grunner ikke har søkt på jobber de siste fire ukene, og folk som jobber deltid fordi de ikke får tak i fulltidsjobber.

Mot slutten av 2007 var denne ledigheten på 8,4 prosent, mens den per februar 2017 er på 9,20 prosent. Tilsvarende tall for U-3 er begge på 4,7 prosent.

– Dette har nok påvirket rentepolitikken, i den grad det påvirker lønnsveksten. Statistikken viser et mer nyansert ledighetsbilde, sier Fjære.

Les også

235.000 nye jobber i USA i februar

– Det viktigste er hva som skjer med lønnsveksten. Den er fortsatt moderat. Hvis den begynner å øke raskere, vil det påvirke rentepolitikken. Men så lenge inflasjonsnivået er slik det er i dag, trenger ikke renten heves raskt, sier hun.

Det at flere høytlønnede personer enn tidligere har gått ut av arbeidsstyrken er blant grunnene til den lave lønnsveksten, ifølge makroøkonomen.

Les også

Yellen: Trolig passende å heve renten i mars

Les også

Republikansk ringrev blir trolig Trumps sjeføkonom

Les også

Ingen markedsutslag etter Trump-tale til Kongressen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Janet Yellen
  2. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
  3. Rente
  4. USA

Flere artikler

  1. Yellen hever renten i USA

  2. Nav: Nedgang i ledigheten i september

  3. E24s renteråd: Dette bør du gjøre, Olsen

  4. USA rører ikke renten

  5. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen