Sjeføkonom om avgjørende Yellen-tale: – Veldig redd for å drepe oppgangen i økonomien

Sterkere utsikter for amerikansk økonomi har gjort at flere venter en renteoppgang i år. Om det skal bli tilfelle, bør Yellen kommunisere det på møtet denne uken, for å unngå at markedet blitt tatt på sengen, mener investeringsøkonom.

VENTER POSITIV TALE: Majoriteten venter at sentralbanksjef Janet Yellen vil ytre positive utsikter for amerikanske økonomi, men at hun vil holde igjen med renteoppgangen.
  • Camilla Tryggestad Visjø
  • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Det årlige sentralbankmøte i Jackson Hole regnes som ukens viktigste internasjonale begivenhet for markedene. Talen har tittelen «Feds pengepolitiske verktøykasse».

Investorer venter i spenning på om sentralbanken vil komme med indikasjoner på når de vil sette opp renten, samtidig som det ventes uttalelser om hvordan de ser for seg utviklingen i amerikansk økonomi på lang sikt.

– Yellen har store muligheter til å sende et klart og konsist signal til investorer, men problemer er at jeg tror ingen vil være overrasket om vi igjen vil se tilbake på dette som en tapt mulighet, sier senior markedsanalytiker Craig Erlam ved Oanda, i et notat, ifølge CNBC.

Nordnets investeringsøkonom Tom Hauglund mener Yellen bør kommunisere en renteheving klart i september, om de ønsker å sette opp renten i desember.

«Markedet priser inn kun 50 prosent sjanse for renteøkning i år. Om FED ønsker å heve renten i år, bør de allerede nå kommunisere det på en pen måte. Ellers vil du ende opp med en ubehagelig markedsreaksjon. Det siste du ønsker er at markedet blir tatt på sengen med en overraskende renteheving», skriver Hauglund.

Les også

Sjeføkonom tror USA-sentralbanksjef Yellen hever renten: – Har vært overraskende skuddredd

Sterke tall

USA har kunnet vise til to sterke måneder med jobbvekst.

– Hvis rapporten for august, som kommer 2. september, er solid, venter vi at sentralbanken setter opp renten i september, sier sjeføkonom Michael Gapen ved Barclays, til Marketwatch.

Fersk statistikk viste tirsdag en vekst i salget av nye boliger i USA på 12,4 prosent i juli. Dette innebærer en økning til 654.000, mens det på forhånd var ventet 580.000.
Samtidig som juli-tallet ble sluppet, revideres juni-anslaget ned med 10.000 til 582.000.
Salget i juli er ifølge Dow Jones det beste siden 2007.

Den nevnte innkjøpssjefsindeksen fra USA har tikket inn noe svakere enn ventet. Markits PMI fra industrien endte på 52,1 i august. Det var på forhånd ventet 52,7. Tilsvarende måling for juli lå på 52,9.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Ifølge estimater hentet inn fra 62 økonomer av Wall Street Journal, er sannsynligheten 20 prosent for en renteoppgang i september, skriver Marketwatch.

Sentralbanken gjennomførte på tampen av fjoråret sin første renteheving på nær ti år.

Den gang ble det indikert at fire rentehevinger ville komme i år. Foreløpig fasit er null.

– Venter til desember

Sjeføkonom i Nordea, Eric Bruce mener Yellen må finne den rette balansen i talen. Han tror det er mest sannsynlig at sentralbanken ikke ønsker å heve renten så tidlig som i september. Samtidig tror han vi får se en renteheving i løpet av året.

– Det er vanskelig balansegang. Jeg tror holdningen i Fed er at det kommer en renteheving i år, men sannsynligvis ikke i september. Da må hun forberede markedene på en renteheving i talen, men samtidig ikke gi signaler om at dette vil skje i september, sier Bruce til E24.

Likevel mener sjeføkonomen at de makroøkonomiske forholdene ligger godt til rette for en renteheving allerede i september.

– Arbeidsmarkedet er på bedringens vei, arbeidsledigheten ligger på et nær normalt nivå og lønnsveksten begynner å tikke oppover. Samtidig er de finansielle forholdene mer gunstige nå enn ved årsskiftet, med en noe svakere dollar, sier sjeføkonomen.

Han tror imidlertid at sentralbanken heller ønsker å komme med rentehevingen litt for sent enn litt for tidlig.

– Jeg tror de er engstelige for å gå for fort frem, fordi det kan skape uro i markedene. De er veldig redd for å drepe oppgangen i økonomien, fordi de ikke har så mye å gi hvis det begynner å gå dårligere, sier Bruce.

Uenighet i sentralbankstyret

DNB mener det åpenbart kan komme signaler som kan gi markedsutslag.
I forrige uke sto flere andre Fed-representanter på talerstolen og indikerte høyere styringsrente i år.

«Viktigst av disse var Dudley, som er nestleder i rentekomiteen. Han ga uttrykk for at
markedet underpriset risikoen for høyere rente og antydet at en renteheving kan komme allerede i september», skriver Camilla Sviland ved DNB Markets i en morgenrapport.

Referatet fra forrige rentemøte viste imidlertid stor splittelse innad i komiteen om når den amerikanske sentralbanken skal fortsette å heve rentenivået.

Av referatet fremgår det at ett av medlemmene, Esther George fra Kansas, ønsket en heving på 25 basispunkter allerede i juli. Like interessant er det kanskje at flere av medlemmene uttrykte bekymring for inflasjonen. Men uansett holdes døren åpen for snarlig heving.

«Et par medlemmer foretrakk å vente på mer bevis på at inflasjonen ville stige til to prosent på vedvarende basis. Enkelte andre medlemmer ventet at de økonomiske forholdene snart vil forsvare å ta et nytt steg mot å fjerne den støttende politikken», skriver sentralbanken.

Etter forrige rentemøte i USA har det kommet frem at sentralbanken ville vente å se hva konsekvensene av brexit ble, før de vurderte å heve renten.

Les også

Det amerikanske sentralbankstyret splittet om veien videre

20 prosent sannsynlighet

Det prises nå inn 20 prosent sannsynlighet for renteheving fra Fed i september, ifølge DNB.

«Dersom Yellen skulle komme med indikasjoner om en snarlig heving, vil det derfor kunne gi renteoppgang og en sterkere dollar. Vi tror imidlertid ikke det vil skje. Yellen vil trolig anerkjenne at utviklingen er positiv, men kanskje ikke så god som håpet. Arbeidsmarkedet fremstår bra, mens BNP-veksten i andre kvartal var skuffende

«De siste nøkkeltallene har også gitt blandede signaler. Inflasjonen er fortsatt under målet og Yellen, som har vært blant de «duete» medlemmene i komiteen, vil dermed trolig ikke ha det travelt med å få renten opp» skriver DNB.
Ifølge DNB vil sentralbanken være redd for å heve renten for tidlig, da det kan føre til sterkere dollar, som vil stramme til de finansielle forholdene.

«Det er dermed grunn til å vente at Yellen fortsatt vil være forsiktig. Sannsynligvis vil hun fortsatt legge fokus på nøkkeltallene fremover og at disse vil bli avgjørende for hvor raskt renten settes opp. Vi tror det kommer en renteheving i år, men først i desember.»

Dollaren har svekket seg noe den siste uken. Liten tro på renteoppgang fra Fed er en viktig årsak til dette, mener DNB.

Setter farten

Handelsbanken skrev i sin morgenrapport mandag at de ikke tror Yellen vil komme med noen klare signaler om rentesettingen fremover.

– Men vi ser en mulighet for at hun slutter opp om de relativt positive beskrivelsene av (utsiktene for) økonomien som vi har hørt i det siste; i så fall vil sannsynligheten for en heving i desember trekkes ytterligere opp, skriver banken.

Den amerikanske styringsrenten er en svært viktig størrelse for USAs og verdens økonomi. Renten sier til hvilken pris banker kan låne penger hos sentralbanken.

Siden bankene igjen låner pengene ut til bedrifter og privatpersoner, bidrar sentralbankrenten til å sette tempoet i økonomien.

Sentralbanken har kun hevet renten en gang siden før finanskrisen satt inn.

Les også

– Har vært overraskende skuddredd

Les også

BNP-veksten i USA skuffer stort

Les også

Det amerikanske sentralbankstyret splittet om veien videre

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Janet Yellen

Flere artikler

  1. – Alles øyne rettet mot Yellen i dag

  2. Økonomene tror Fed holder seg i ro en stund til

  3. Dette er det store spørsmålet før ukens store hendelse

  4. – Alt annet enn en heving vil være en sensasjon

  5. Den amerikanske sentralbanken hever renten