200 amerikanske økonomer ut mot Trump-politikk

I en fersk undersøkelse blant økonomer hos store giganter som Wells Fargo, AT&T og FedEx, gir flertallet tommelen ned for Donald Trumps innvandringspolitikk – sett fra et økonomisk perspektiv.

SIGNERTE INNREISEFORBUD: President Donald Trump avbildet da han signerte den første presidentordren med innreiseforbud 27. januar.
Publisert:

Selskapene mener en mykere, ikke en strengere, innvandringslinje vil få fart på økonomien.

Nesten halvparten (49 prosent) av de 285 spurte toppøkonomene støtter en økning i amerikansk innvandring.

27 prosent mener Trump ikke skal gjøre noen endringer i innvandringspolitikken.

Til sammen har 216 svart at de ikke tror USA må slå ned på antall personer som kommer til Amerika, skriver CNN Money.

Kun 5 prosent av økonomene som svarte i undersøkelsen mener USA bør bruke mer penger på å deportere illegale innvandrere.

Nytt forbud i dag

Mandag ettermiddag norsk tid ble det klart at Donald Trump har signert en ny presidentordre som justerer det opprinnelige forbudet.

Trump signerte presidentordren bak lukkede dører, opplyser Det hvite hus' talsmann Michael Short mandag ettermiddag.

Det reviderte forbudet omfatter de samme landene som før, unntatt Irak.

Det betyr at nye visumsøknader fra borgere fra Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen vil bli avvist i 90 dager.

I tråd med det opprinnelige forbudet settes USAs flyktningprogram på vent i 120 dager.

Men til forskjell fra før får flyktninger som allerede har fått innvilget opphold, reise til landet.

I tillegg er innreisenekten på ubestemt tid for syriske flyktninger fjernet.

– Fortsatt muslimforbud

Den amerikanske menneskerettsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) fordømmer det nye innreiseforbudet og lover ny kamp i domstolene. De mener den nye presidentordren fortsatt er et «muslimforbud».

Les også

Global børsfest etter Trump-tale

– Trump-administrasjonen har tilstått at det opprinnelige muslimforbudet er uforsvarlig. Dessverre har den erstattet det med en redusert versjon som har noen av de samme fatale manglene, sier Omar Jadwat, som er direktør for ACLUs prosjekt for innvandreres rettigheter.

Også opposisjonen i Kongressen kom raskt på banen med kritikk.

– Et utvannet forbud er fortsatt et forbud, sier Chuck Schumer, Demokratenes leder i Senatet. Den nye ordren vil møte den «samme oppoverbakken i domstolene» som det opprinnelige forbudet, sier Schumer videre.

(Saken fortsetter under bildet.)

JUSTISMINISTER: Jeff Sessions la frem den endrede innvandringsplanen mandag.

– Dette er det samme forbudet, med samme formål, drevet av den samme farlige diskrimineringen som svekker vår evne til å bekjempe terror, sier Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Representantenes hus.

Valgte bort høyesterett

Det var 27. januar Trump gjennom en presidentordre utstedte det omfattende innreiseforbudet, som rammet alle borgere fra syv overveiende muslimske land. USAs føderale domstoler satte for en knapp måned siden innreisenekten midlertidig til side.

Dommerne i ankedomstolen som opprettholdt tilsidesettelsen, gjorde det klart at de mente forbudet ved eventuell endelig rettslig behandling ville blitt vurdert til å være i strid med grunnloven.

Dommerne understreket også at forbudet påførte skade på enkeltpersoner, samtidig som forbudet ikke var nødvendig for å hindre skade på samfunnet i form av for eksempel terrorangrep, slik Trump-administrasjonen hevdet.

Administrasjonen kunne anket avgjørelsen til høyesterett, men valgte altså isteden å komme med et utvannet innreiseforbud – som de antar vil bli vanskeligere å stoppe i retten.

Les også

– Helt klart spor av Trump-trade

Les også

Kilder: Trump vil bruke 450 milliarder mer på forsvar

Les også

Slår tilbake mot valutaangrep fra Trump

Publisert: