EU-kommisjonens president: – Brexit-regningen vil bli veldig heftig

EU-kommisjonens president advarer britene mot å tro at brexit kommer billig. 

IKKE BILLIG: Storbritannias EU-exit vil koste, slår EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, fast. Her med statsminister Theresa May i Storbritannia.

Foto: Alastair Grant AP
Publisert:

Brexit-regningen er ventet å bli et av de vanskeligste punktene i forhandlingene mellom EU og Storbritannia om vilkårene for den britiske utmeldingen av EU, skriver NTB.

– Britene må forstå, og de forstår det nok allerede, at de ikke vil få dette på tilbud eller gratis, sa Juncker da han holdt tale i nasjonalforsamlingen i Belgia tirsdag.

– Heftig

Anslagene varierer sterkt, men antagelsen er at Brussel kan komme til å kreve rundt 60 milliarder euro fra Storbritannia for å dekke budsjettforpliktelser som britene selv har vært med på å vedta.

– For å si det rett ut vil regningen bli veldig heftig, sa Juncker.

Les også

Nederlandsk næringsliv skjelver i «nexit»-frykt

Ifølge EU-presidenten ligger det an til å bli svært vanskelige forhandlinger som det vil ta flere år å fullføre.

Han har blant annet uttalt at 20.000 lover må endres i Storbritannia før landet kan forlate unionen, og legger til at britene ikke har rett til å ferdigstille bilaterale handelsavtaler mens de fortsatt er en del av EU.

Behandler brexit

I Storbritannia har man startet behandlingen av lovforslaget som skal bane vei for britisk utmeldelse av EU.

Lovforslaget er allerede vedtatt med stort flertall i Underhuset, men må også godkjennes av representantene i Overhuset. Behandlingen startet mandag.

PUNDET STYRKES: Det britiske pundet styrkes noe på bekostning av den europeiske fellesvalutaen torsdag ettermiddag. For ett pund må man ut med 1,1831 euro.

Foto: InFront

Statsminister Theresa Mays konservative parti har ikke flertall i Overhuset, og det er heller ikke ventet at de vil stoppe brexit-prosessen. Overhuset kan likevel gjøre det vanskeligere for regjeringen ved å kreve tillegg til loven.

– Regjeringen brukte sitt flertall til å presse gjennom loven i Underhuset. Jeg håper den ikke vil lykkes på samme måte i Overhuset, sa tidligere Labour-statsråd Peter Mandelson, nå Lord Mandelson, til BBC søndag.

Til kamp mot brexit

Statsminister May har tidligere uttalt at Storbritannia vil utløse artikkel 50, som formelt starter utmeldingingsprosessen av EU, innen 31. mars.

Tidligere statsminister Tony Blair manet fredag i forrige uke britenetil å gjøre opprør mot beslutningen om å forlate EU.

Blair sa i en tale i London at britene som stemte for brexit, gjorde dette «uten kunnskap om de virkelige vilkårene for brexit».

Les også

– Overraskende

Les også

Nederlandsk næringsliv skjelver i «nexit»-frykt

Les også

Olsen etter Trump og brexit: – For Norge kan tapet bli stort