Storbritannia skjulte over halvparten av Mossack Fonseca-selskapene

David Cameron skal være vert for et toppmøte som tar et oppgjør med verdens skatteparadiser. Det er ironisk når britiske kronbesittelser og oversjøiske territorier utgjorde over halvparten av skatteparadisene som Mossack Fonseca-selskapene ble opprettet i, mener kritikerne.

SKATTEFRI: Denne flamingoen har neppe gjemt unna store verdier, men den spaserer på en strand på De britiske jomfruøyene, en av mange britiske oversjøiske territorier som nå er blitt skatteparadiser.

Foto: Todd Vansickle Ap
  • Johan Hammerstrøm
Publisert:

300 ledende økonomer, inklusive Thomas Piketty og Jeffrey Sachs, har signert et opprop der de ber verdens toppledere anerkjenne at det ikke finnes noen grunner til å tillate at land fungerer som skatteparadiser, skriver The Guardian.

Flere av lederne som brevet er myntet på skal møtes denne uken for å delta på et toppmøte om skatteparadiser i London.

Nå har møtet allerede kommet skjevt ut etter at flere, inkludert organisasjonen Oxfam, har påpekt at vertslandet Storbritannia først burde feie for egen dør.

Over halvparten av postboks-selskapene som ble opprettet av det omstridte advokatselskapet Mossack Fonseca befant seg i britiske oversjøiske territorier eller kronbesittelser, påpeker Oxfam.

– Skatteparadiser oppstår ikke av seg selv

Mossack Fonsecas klienter og kundelister ble avslørt i de såkalte Panama-papirene tidligere i april.

Avsløringene har ført til nytt og kraftig press for at verdenssamfunnet må gjøre noe med at store bedrifter skjuler utbyttet sitt og flytter det til skattefrie adresser.

Nå har altså 300 ledende økonomer sluttet seg til oppropet hvor de ber verdens toppledere innføre regler som skal fjerne hemmeligholdet rundt skatteparadisene.

– Skatteparadiser er ikke noe som bare oppstår av seg selv. De britiske jomfruøyene ble ikke skatteparadiser takket være egne fremstøt. Disse paradisene har oppstått på grunn av store tiltak fra store land, primært USA og Storbritannia, i samarbeid med storbanker og finansinstitusjoner, sier Jeffrey Sachs som blant annet er professor i økonomi ved Columbia University og økonomisk rådgiver for FN-sjef Ban Ki-moon.

Les også

Kilden bak Panama Papers vil bekjempe skatteparadiser

Afrika taper 133 milliarder årlig

Ifølge Oxam går Afrika glipp av om lag 133 milliarder kroner i skatteinntekter på grunn av skatteparadiser. Organisasjonen vil nå at særlig Storbritannia tar et oppgjør med alle sine oversjøiske territorier og kronbesittelser, som de to skatteparadisene Jersey og Guernsey.

EU har lovgivning på trappene som skal tvinge store multi-nasjonale selskaper til å klargjøre i hvilke land de tjener pengene sine. Et eksempel er Facebook og Google som tjener flere milliarder kroner her i Norge, men kun betaler skatt i Irland.

Her kan du lese mer om

  1. Storbritannia
  2. Panama papers

Flere artikler

  1. Cameron innrømmer å ha tjent på Panama-trust

  2. Avis: Mossack Fonseca-ansatt arrestert

  3. Razzia mot Mossack Fonsecas kontor i El Salvador

  4. Annonsørinnhold

  5. Panama-advokat om skatteskandalen: – Vi har ikke brutt loven

  6. Oxfam: 82 prosent av formuesveksten går til 1 prosent av verdens befolkning