Italias grunnlovsdomstol godkjenner deler av valgreform

Italias grunnlovsdomstol gir grønt lys til deler av landets valgreform. Det kan åpne for nyvalg.

DOMSTOLEN ÅPNER FOR NYVALG: Italias tidligere statsminister Matteo Renzi fikk det som han ville, og domstolen har gitt grønt lys til en grunnlovsreform som kan gi nyvalg allerede i 2017.
Publisert: Publisert:

Domstolen underkjenner riktignok enkelte bestemmelser i de nye valglovene, men i onsdagens kjennelse heter det at valgreformen er gyldig og kan iverksettes umiddelbart.

Domstolen har besluttet at nasjonale valg ikke skal kunne holdes i to omganger. Men dommerne opprettholder regelen om at det partiet som skulle oppnå over 40 prosent av stemmene i valg, automatisk også får et parlamentarisk flertall på 55 prosent av mandatene.

Kjennelsen kan bane vei for at det utlyses nyvalg i Italia etter at forsøk på å reformere valglovene har havnet på kollisjonskurs med landets grunnlov.

Loven som ble godkjent av grunnlovsdomstolen onsdag, omfatter underhuset, som har 630 plasser i Italias nasjonalforsamling, men ikke senatet. Hensikten med valgreformen har vært å bidra til politisk stabilitet i et parlament som stort sett har vært splittet mellom mange mindre partier.

Matteo Renzi, som gikk av som statsminister etter at han tapte en folkeavstemning om grunnlovsendringer i desember, har tatt til orde for nyvalg så snart som mulig.

Sittende statsminister Paolo Gentilonis mandat går ut først i starten av 2018.

Les også

Italias lånekostnader øker

Les også

Gentiloni bedt om å danne regjering i Italia

Les også

Renzi varsler sin avgang

Publisert:

Her kan du lese mer om