Nye brexit-dokumenter til uken

Britiske myndigheter varsler fem nye dokumenter til uken som skal klargjøre britenes posisjon på flere felter i forbindelse med EU-utmeldingen.

NYE DOKUMENTER: Brexit-minister David Davis (t.h.) og EUs sjefforhandler har ikke kommet veldig langt i utmeldelsesprosessen. Til uken kommer britene med fem nye dokumenter der de klargjør sin holdning til en rekke brexit-spørsmål.

Foto: Geert Vanden Wijngaert AP
Publisert:

Blant annet vil britene utvide adgangen for sine varer og tjenester til EUs indre marked.

Tjenesteindustrien kan med rette påstås å være den viktigste sektoren i britisk økonomi, og finansnæringen presser på for full tilgang til det europeiske markedet også etter at britene er ute av unionen.

I tillegg vil britene igjen gjøre det klart at landet ikke lenger vil anse seg for å være underlagt EU-domstolen.

Hittil har forhandlingene mellom Storbritannia og EU gått tregt, men en tredje runde er planlagt i slutten av måneden. Da vil det snart ha gått et halvt år siden brexit-prosessen formelt ble satt i gang.

Fristen for å gjennomføre utmeldelsen går ut i mars 2019. Britene stemte for å forlate EU i juni i fjor.

EU-kommisjonen har hittil ikke villet snakke om en fremtidig avtale mellom Storbritannia og unionen før det er gjort «tilstrekkelige fremskritt» på en rekke viktige områder. Disse inkluderer blant annet fremtiden til 3,2 millioner EU-borgere i Storbritannia og 1,2 millioner briter i EU, samt økonomiske forpliktelser.

EU mener Storbritannia skylder opptil 100 milliarder euro i økonomisk bidrag.

Theresa Mays regjering har så langt ikke kommet med noen klar posisjon når det gjelder den såkalte «skilsmisseregningen».

Dokumentene som kommer til uken skal dekke fem områder: varer og tjenester i markedet, konfidensialitet tilknyttet dokumenter og informasjon som utveksles med EU, sivilrettslig samarbeid, EU-domstolens jurisdiksjon og datautveksling mellom Storbritannia og EU.

Les også

Britene foreslår midlertidig EU-avtale

Les også

Bedriftene planlegger brexit-flytting: – «Alle» planlegger for en hard brexit

Les også

Han ble første i EU til å øke styringsrenten

Her kan du lese mer om