Går inn for ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon vil at det skotske folk skal få bestemme om de skal bli en del av Storbritannias brexit, eller forbli en del av EU og det indre markedet.

VIL HA VALG: Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon vil at det skotske folk skal få bestemme om de vil være en del av Brexit eller ikke.

Foto: Frank Augstein AP
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Allerede neste uke vil Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon be det skotske parlamentet om å stemme over en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet.

Uttalelsen kom på en pressekonferanse mandag.

Sturgeon uttalte at hun mener de er nødt til å handle nå, for å forsikre seg om at Skottland vil ha muligheten til å selvstendig velge sin egen fremtid mot slutten av prosessen.

Ifølge førsteministeren må folkeavstemningen avholdes på et tidspunkt der det alternativene og konsekvensene av brexit er klarere enn hva de er i dag, og til hun mente at avstemningen derfor må finne sted en gang mellom høsten 2018 og våren 2019.

– Det er viktig at Skottland har muligheten til å bestemme vår egen fremtid på et tidspunkt hvor mulighetene er klarere enn hva de er i dag, men før det er for sent til for oss å velge vår egen vei, sa Sturgeon

Stemte om uavhengighet i 2014

Skottland avholdt en folkeavstemning om uavhengighet i september 2014.

Da stemte drøyt 55 prosent nei og nærmere 45 prosent ja, men under brexit-avstemningen i fjor sommer stemte hele 62 prosent av skottene for at Storbritannia skulle forbli en del av EU.

– På godt og vondt, avhengig av ditt synspunkt, ser Storbritannias fremtid helt annerledes ut i dag enn den gjorde for to år siden, sa Sturgeon

Kritisk

Sturgeon la på ingen måte skjul på at hun har møtt sterk motstand hos britiske styresmakter i et forsøk på å komme med et kompromiss grunnet skottenes ønske om å forbli i unionen.

– Dersom vi blir oversett på et så viktig spørsmål som brexit, så vil vi alltid bli oversett - det er ikke bra i arbeidet med å bygge et sterkt Skottland, sa Sturgeon.

– Jeg må gå inn for den planen jeg mener best beskytter skotske interesser, sa hun.

Ifølge Sturgeon har ikke Teresa May flyttet seg «én inch» for å ivareta skotske interesser, og hun påpekte også at hun ikke hdde blitt rådført i brexit-spørsmål.

Førsteministeren erkjente at det ikke er uproblematisk å skulle forbli en del av EU etter brexit, men la vekt på at hun mente at de selv skulle få ta valget.

Hun fikk også spørsmål om hvorvidt usikkerheten forbundet med en folkeavstemning kunne slå negativt ut for skotske bedrifter, men avfeide det med at usikkerheten allerede ligger der som følge av brexit.

Liten effekt

Nyheten får ikke akkurat finansmarkedene til å skjelve. Faktisk styrker det britiske pundet seg noe i etterkant. Fra å måtte ut med 1,1435 euro for et pund før nyheten, må man nå ut med 1,1457 euro for et pund i interbankmarkedet.

Allerede forrige fredag uttalte flere kilder i Downing Street sier til Financial Times at det bare er et spørsmål om tid før skottene får en ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. Skottland
  3. Storbritannia
  4. EU

Flere artikler

  1. Klart for ny skotsk folkeavstemning

  2. Tror Skottland kan glemme folkeavstemning

  3. Oppgitt etter skotsk-britisk toppmøte

  4. Slår tilbake mot May: – Folkeavstemningen kommer til å skje

  5. Stemmer over ny folkeavstemning neste uke