Nedstengning kan være starten på to fastlåste år for Donald Trump

Amerikansk politikk risikerer to år med handlingslammelse, etter at Demokratene tok over flertallet i Representantenes hus. Likevel ser ikke analytikere umiddelbar grunn til bekymring. 

LÅST: President Donald Trump (t.h) vil få større vansker med å få gjennom lovgivning den neste perioden, nå som Nancy Pelcoy (t.v.) overtar som Speaker for Demokratene i Representantenes hus.
Publisert:

Første tegn på hva vi som venter er nedstengningen av deler av statsapparatet i USA, der president Donald Trump (R) nekter å godkjenne statsbudsjettet fra Kongressen, før penger til grensemuren mot Mexico legges i potten.

Påtroppende Speaker i Representantens hus, Nancy Pelosi (D), har sagt at det kan han glemme.

Les også

Ingen enighet om amerikansk «shutdown»

Resultatet er en fullstendig låsing i amerikansk politikk.

Budsjettet, i likhet med andre lovforslag i USA, utformes av Representantenes hus, før Senatet og presidenten gir tommel opp eller tommel ned.

Frem til Demokratene tok over flertallet i Representantenes hus, hadde Republikanerne full kontroll over lovgivningen.

Nå kan begge partiene bruke de neste årene på å stoppe forslag fra den andre parten.

Tviler på godt samarbeid

Knut A. Magnussen, seniorøkonom DNB, mener at utviklingen i USA kan ha betydning for verdensøkonomien.

– Anser du det som positivt eller negativt at Demokratene og Republikanerne nå deler makten om lovgivning i USA?

– Jeg tenker at det blir vanskelig å komme til enighet om en felles økonomisk politikk fremover, men at det ikke vil ha større betydning for markedene. Det har vært flere perioder hvor partiene har hatt et kammer hver i Kongressen, blant annet under Obama.

BLOKKERE: Seniorøkonom Knut A. Magnussen tviler på at USAs økonomi blir sterkt skadelidende av at Demokratene og Republikanerne kan blokkere lovforslag fra hverandre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Mye av den økonomiske veksten i USA de siste månedene tilskrives skattelettene under Trump. Demokratene har varslet at de ikke støtter flere skattekutt den kommende perioden. Hvordan påvirker dette ditt syn på utviklingen i den amerikanske økonomien?

– Når gjelder skattelettelsene på slutten av 2016, så var det et vedtak utelukkende fra Republikanerne, mens budsjettpakken som kom på begynnelsen av fjoråret var støttet av Demokratene. Demokratene er altså ikke motstandere av mer stimulerende politikk, selv om de neppe støtter flere skattekutt. Når det er sagt, så tyder ikke den siste tids utvikling på et godt et samarbeid, i hvert fall ikke mellom Demokratene og presidenten.

Les også

USA sender handelsdelegasjon til Kina

– I hvor stor grad tror du innenrikspolitiske forhold i USA vil påvirke den globale økonomien de to kommende årene?

– USA er fortsatt verdens største økonomi, så det er klart at det innenlandske der har betydning for verdensøkonomien. Men så lenge den økonomiske veksten ikke bremser kraftig opp, så har nok dette begrenset effekt på verdensøkonomien.

LÅST: Barack Obama (D) fikk to år med flertall for Demokratene i begge Kongressens kammer, før Republikanerne tok over flertallet i Representantenes hus i 2010. Det flertallet beholdt de frem til valget i 2018. Flertallet i Senatet tok Republikanerne i 2014.

Frykter svakere krisehåndtering

USA er mindre rustet til å møte økonomiske kriser når Demokratene og Republikanerne må dele makten, mener Leif-Rune Rein, som er sjefstrateg i Nordea.

– Anser du det som positivt eller negativt at Demokratene og Republikanerne nå deler makten om lovgivning i USA?

– Normalt sett pleier ikke dette å ha fryktelig mye å si for den økonomiske veksten. Men politisk støy kan påvirke markedene på kort sikt, men normalt sett er det andre drivere, som selskapenes inntjening og underliggende vekst, som påvirker økonomiens langsiktige utvikling.

– Mye av den økonomiske veksten i USA de siste månedene tilskrives skattelettene under Trump. Demokratene har varslet at de ikke støtter flere skattekutt i den kommende perioden. Hvordan påvirker dette ditt syn på utviklingen i den amerikanske økonomien?

Les på E24+

Fire grunner til at det kan gå galt i 2019

– Vi forventer ikke noen større tiltak. Om det skulle komme investeringer i infrastruktur eller lignende, så er det en positiv overraskelse. Det vi forventer er at den finanspolitiske stimulien ebber ut, slik at vi får klart svakere økonomisk vekst de to neste årene enn i Trumps første halvdel av presidentperioden.

– I hvor stor grad tror du innenrikspolitiske forhold i USA vil påvirke den globale økonomien de to kommende årene?

– Om det blir en krise så er styringsmuligheten mye svakere nå enn den var når Republikanerne hadde Representantenes hus, Senatet og presidenten. USA er verdens største økonomi, så klart at innenrikspolitikken deres påvirker verdensøkonomien.

Frykter budsjettunderskuddet

Maktdelingen mellom Demokratene og Republikanerne er godt nytt for det økende budsjettunderskuddet i USA, mener sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.

– Anser du det som positivt eller negativt at Demokratene og Republikanerne nå deler makten om lovgivning i USA?

– Dersom republikanerne hadde beholdt kontroll over begge kamrene, så ville vi sannsynligvis fått ytterligere finanspolitiske stimulanser, som ville gjort statsfinansene enda mindre bærekraftige. Budsjettunderskuddet har steget betraktelig under Trump, som gjør at myndighetene får mindre kapasitet til å gjøre grep.

Les også

Kommentar: Trumps reaksjon avgjør mellomvalgets betydning for aksjemarkedet

– I hvor stor grad tror du innenrikspolitiske forhold i USA vil påvirke den globale økonomien de to kommende årene?

– Ser vi på dagens nedstengning av deler av offentlig sektor, så har de historisk sett gitt små økonomiske ringvirkninger. Men dersom det høye konfliktnivået vedvarer, så vil dette begynne å gå ut over tilliten amerikanske bedrifter og husholdninger har til den politiske styringen. Vi kan da se at forbrukerne blir mer forsiktige, fordi det økonomiske og politiske klimaet blir mindre transparent og forutsigbart.

Publisert:

Her kan du lese mer om