Voldsomt valutafall etter Pakistans IMF-bønn

Den pakistanske rupien falt kraftig tirsdag. Landet stiller seg nå i rekken av fremvoksende økonomier som sliter med store valutasvekkelser. 

SØKER HJELP: Pakistan sliter med dyp gjeld og svekkede valutareserver. Nå har landet bedt Det internasjonale pengefondet om hjelp.
 • Johan Nordstrøm
 • Eirik Amb Nysveen
 • Nina Tuv
Publisert:

Pakistans finansdepartement sa mandag at den nye regjeringen har besluttet at finansminister Asad Umar vil be Det internasjonale pengefondet om nødlån for å møte landets forpliktelser, skriver The Wall Street Journal.

– Etter å ha evaluert den nåværende situasjonen med ledende økonomer, har regjeringen besluttet å ta kontakt med IMF, sier landets finansdepartement i en uttalelse.

Etter dette svekket den pakistanske rupien seg med hele 7 prosent mot amerikanske dollar tirsdag, ifølge Financial Times. Siden desember i fjor har valutaen svekket seg 25 prosent mot dollar.

Kunngjøringen understreker hvor alvorlige landets økonomiske problemer er. Pakistan har et voksende handelsunderskudd og krympende valutareserver.

Pakistans situasjon bygger også opp under de stadig voksende bekymringene for fremvoksende økonomiers helse, og følger valutakrisene i Argentina og Tyrkia.

Les også

IMF gir Argentina ekstra lån

Trenger hjelp

Ifølge Wall Street Journal må Pakistan få på plass om lag 12 milliarder dollar for å dekke ventede import- og gjeldsforpliktelser.

Men det er ikke sikkert IMF må bistå med alle 12 milliardene, da landet sier at de også er i samtaler med allierte.

Ifølge Financial Times planlegger Pakistan å be om lån på mellom 6 og 7 milliarder dollar fra IMF. Sist gang landet måtte be om nødlån, i 2013, fikk de omtrent tilsvarende beløp.

Frem til nå har statsminister Imran Khan forsøkt å unngå å måtte gå til IMF ved å nettopp sikre lån fra andre land. Dette markerer dermed at situasjonen er forverret.

Les også

Indias plan for å styrke valutaen: Skal begrense importen av «ikke-essensielle varer»

Pakistan sier ikke noe om hvilke allierte de har bedt om økonomisk hjelp, men det antas å være snakk om Kina, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Kina er allerede en betydelig långiver til Pakistan, og noen mener nettopp Kina har noe av skylden for krisen i Pakistan.

I dyp gjeld til Kina

Kina har de siste årene startet en massiv utbygging av infrastruktur både innenfor og utenfor sine egne landegrenser. Dette for å øke sin innflytelse og minke USAs, ifølge The Wall Street Journal.

Kinas initiativ involverer hele 70 land og har blitt sammenlignet med Marshall-hjelpen USA tilbød etter andre verdenskrig. Målet er å åpne nye handelsruter og generere vekst kinesiske virksomheter.

I 2015 lanserte de programmet i Pakistan, hvor de investerer 62 milliarder dollar.

Måten de har gjort dette på er å utstede lån til prosjekter som ofte har som betingelse at kinesiske utbyggere får gjøre jobben. Pakistan er nå en av mange land som sliter med opphopning av kinesisk gjeld.

Les også

Argentinas president kunngjør nye sparetiltak og mer skatt

Både Kina og Pakistan nekter for at dette har skylden for den kritiske situasjonen Pakistan nå befinner seg i. USA på sin side beskylder Kina for å sette opp «gjeldsfeller», og er imot at IMF skal låne landet penger som skal brukes til å betale ned kinesiske gjeld, skriver Reuters.

Den nye regjeringen med statsminister Khan i spissen jobber nå med å skalere ned det kinesiske programmet uten å gjøre Kina misfornøyd. At Pakistan nå søker hjelp fra IMF er flaut for Kina, mener eksperter.

Kina har også lånt milliarder av dollar til Pakistan for å lette presset på valutareservene, som brukes til å forsøke å forsvare den fallende rupien.

Aksjemarkedet reagerte positivt


Hovedindeksen i Pakistan, som har falt kraftig siden 1. oktober, steg nesten 3 prosent på nyheten om at det nå skal søkes hjelp fra IMF.


– At de går til IMF en er positiv trigger fordi det vil fjerne de underliggende årsakene til bekymringene, som er at myndighetenes mål vil svekke seg videre, sier Suleman Miniya i meglerhuset Shajar Capital til Reuters.


I året som endte ved utgangen av juni var Pakistans handelsunderskudd på 18 milliarder dollar, opp 43 prosent, og underskuddet på statsbudsjettet økte til 6,6 prosent.
At rupien har svekket seg så voldsomt i kjølvannet av IMF-kunngjøringen, kan ha årsak i at sentralbanken har besluttet å ikke blande seg lenger, mener flere aksjemeglere Reuters har snakket med.
Sjeføkonom i IMF, Maurice Obstfeld, sa under møtet på Bali tirsdag at rupien var «for rigid og overvurdert».
Pakistans sentralbank har som offisielt standpunkt å la valutaen flyte fritt, men er likevel kjent for å gripe inn i valutamarkedet titt og ofte for å beskytte rupien.


Ifølge Reuters vil pengefondet antagelig kreve relativt smertefulle strukturelle reformer i Pakistan hvis de skal gå med på nødhjelpen.
Dette krasjer med den politiske agendaen til den nye statsministeren, som har lovet å bygge opp en islamsk velferdsstat i landet.

Les også

Kinas nye silkevei

Les også

IMF nedjusterer forventninger til den økonomiske veksten globalt

Les også

– USA er «handelsbøller» som bruker skremselstaktikk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Pakistan
 2. IMF
 3. Kina

Flere artikler

 1. Skal begrense importen av «ikke-essensielle varer»

 2. – De fleste har lært av Asia-krisen

 3. Pakistan får 52 milliarder kroner fra IMF

 4. USA kan annonsere nye toller på Kina-varer i dag

 5. Kan bli første året med negativ vekst for fremvoksende økonomier: Investorene trekker ut penger raskere enn under finanskrisen