Tyrkiske markeder skjelver etter Erdogan-grep

Den tyrkiske presidenten bytter ut sentrale personer for å utvide egen kontroll over økonomien. Markedene skremmes av endringene. 

MER MAKT: Etter å ha blitt sverget inn mandag har presidenten fått utvidet makt, som betyr at han også får mer innflytelse over landets økonomi.

Foto: Adem Altan AFP
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert: Publisert:

Den nylig gjenvalgte tyrkiske presidenten tar sterkere kontroll over sentralbanken og økonomiske komiteer.

** Mandag utnevnte Recep Tayyip Erdogan svigersønnen til finansminister, og tyrkisk lire så dermed sitt største fall mot dollaren siden kuppforsøket i 2016.

** Tirsdag innførte Erdogan nye regler som lar ham selv utnevne sentralbanksjef, i tillegg til komiteen som setter styringsrenten i landet, skriver Wall Street Journal.

– Det er en reell risiko for at dette utvikler seg til å bli en ordentlig valutakrise, sier Paul McManara, en porteføljeforvalter ved GAM Holding til Wall Street Journal.

Tyrkia er et av utviklingslandene som har høyest gjeld i utlandet, skriver avisen.

Når en valuta svekkes, betyr det at det blir dyrere å veksle til andre valutaer. En svakere valuta gjør denne gjelden tøffere å håndtere, skriver avisen.

– Det er så mange røde flagg som vi forbinder med tidligere økonomiske kriser, sier McNamara.

LES OGSÅ (for abonnenter): De villeste valutaene i verden

– Trodde Erdogan hadde lært

Tidligere har sentralbanksjefen og andre sentrale stillinger i utformingen av tyrkisk økonomi blitt utnevnt av regjeringen for en periode på fem år.

Nå skal alle utnevnes av presidenten for fire år av gangen.

– Jeg trodde Erdogan hadde lært konsekvensene av å tulle med markedet, sier økonom i Globalsource Partners, Atilla Yesilada, til Bloomberg.

Grepet er et ledd i Erdogans valgkampløfte om at han skal spille en viktigere rolle i utformingen av den økonomiske politikken i landet.

Det er uklart om de nye reglene påvirker den sittende sentralbanksjefen Murat Cetinkaya, som etter planen skal sitte frem til 2021, skriver WSJ.

Les også: Erdogan tatt i ed

Lira-stup

Tyrkisk lira falt nesten fire prosent mot dollar etter at Erdogan ga finansministerstillingen til sin svigersønn, Berat Albayrak.

Valutaen har falt 20 prosent mot dollaren så langt i år, skriver Bloomberg.

Renten (yield) på tyrkiske statsobligasjoner med ti års løpetid har steget 0,77 prosentpoeng til rekordhøye 17,84 prosent, skriver nyhetsbyrået.

Den tyrkiske hovedindeksen gikk ned over to prosent tirsdag.

SVIGERSØNN: Den tyrkiske presidenten utnevnte sin egen svigersønn til finansminister mandag.

Foto: Ozan Kose AFP

Vil overstyre sentralbanken

Den tyrkiske presidenten har tidligere gått til angrep mot sentralbanken i landet for å holde styringsrenten for høy. Selv har han i valgkampen tatt til orde for at renten må senkes.

Tyrkias økonomiske vekst var høyere en den kinesiske i fjor og sentralbanken har økt rentene med 5 prosentpoeng siden april, ifølge Bloomberg.

Les også

Tyrkisk lira faller til rekordlave nivåer

VG skrev i mai at den tyrkiske sentralbanken motsatte seg Erdogan ved å øke styringsrenten, i et forsøk på å bedre lirekursen. Inflasjonen var da på over ti prosent.

Ifølge VG hadde Erdogan lenge prøvd å hindre sentralbanksjefen i å sette opp renten. Presidenten mente den høye renten førte til en svakere lire. Visestatsminister Bekir Bozdag mente at den svake kursen skyldtes et komplott fra utlandet, som skulle hindre Erdogan å vinne presidentvalget.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tyrkia
  2. Valuta

Flere artikler

  1. – Den tyrkiske sentralbanken er uavhengig

  2. Tyrkiske energiselskaper rammet av kraftig valutafall: – Tjener ikke nok til å betale avdrag

  3. Den tyrkiske sentralbanken med ny handlingsplan for å stoppe lira-fallet

  4. Annonsørinnhold

  5. Erdogan: – Valutakrisen er et angrep på folket

  6. Frykter investorflukt fra Tyrkia