– Hvilket tall som står på seddelen betyr ingenting

Hverken økonomer eller andre eksperter tror en ny valuta kan løfte landet fra den dype økonomiske krisen Venezuela befinner seg i.

NY VALUTA: President i Venezuela, Nicolas Maduro, holdt fredag opp nypressede sedler i det han annonserte at en ny utgave av landets valuta skal utstedes. Valutaen skal knyttes opp mot den statlige kryptovalutaen petro, som igjen er knyttet opp mot landets oljereserver.
Publisert: Publisert:

For å få kontroll på den eksplosive inflasjonen i Venezuela annonserte landets president, Nicolás Maduro, at det mandag vil bli utstedt en ny valuta hvor man kutter fem nuller av dagens utgave av boliveren.

På engelsk heter den nye valutaen en «sovereign bolívar», og den suverene boliveren tilsvarer 100.000 av den gamle utgaven.

Det spesielle er at den nye bolivaren er knyttet til landets kryptovaluta, kalt petro, som igjen er knyttet til Venezuelas oljereserver.

Valutaekspert og økonom i Nordea, Joachim Bernhardsen tror ikke dette betyr snarlig bedring for inflasjonen i landet.

– Om det står 500 eller 500.000 på seddelen betyr ingenting, det er hva ting koster som betyr noe, sier han og fortsetter:

– Men det gjør jo livet litt enklere for folk flest, ettersom man ikke trenger å fylle bæreposter med kontanter når man skal på butikken.

Maduro forklarte i en tale fredag kveld at en Petro, som er verdt rundt 60 dollar basert på oljeprisen, vil tilsvare 3.600 suverene bolivarer. Det betyr at landet devaluerer valutaen med 96 prosent.

Les også

Verdens laveste bensinpris skal økes: – Et uttrykk for at økonomien er skakkjørt

Hamstrer mat

Det har vært lange køer i matbutikkene etter at Maduro annonserte valutaplanene fredag kveld, skriver Washington Post.

Folk hamstrer mat og forsyninger i usikkerhet på hvordan den nye valutaen vil påvirke økonomien.

FORTSATT ØKENDE INFLASJON: Økonom Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror ikke den nye bolivaren vil gjøre situasjonen bedre i Venezuela. Han tror inflasjonen vil fortsette å stige.

Bernhardsen tror det kan oppstå noe kaotiske tilstander under utskiftningen, men at den nye valutaen sakte men sikkert vil komme i hendene på folk flest.

Myndighetene har innført faste priser på en rekke forbruksvarer, men Nordea-økonomen tror ikke det vil hjelpe.

– Å kutte noen nuller på bolivaren virker kortsiktig. Det vil raskt utvikle seg svartebørser og skyggemarkeder.

Til tross for at andre land har bundet valutaen sin opp mot fysiske verdier og råvarer tidligere, slik som gull, mener Bernhardsen at markdet ikke uten videre vil godta at petroen er knyttet mot oljeprisen.

– Man må kapitalkontroll som hindrer for mye spekulasjon i valutaen, samt gjøre store endringer i pengepolitikken. Jeg kan ikke se for meg at dette kan gjøre situasjonen annerledes for Venezuela.

– Svindel

Steven Hanke, økonomiprofessor ved Johns Hopkins universitet i USA, kaller Petroen en svindel på Twitter.

– Å knytte den nye valutaen til petro er svindel […] Utseendet endres, men i virkeligheten er det ingenting som endres.

IMF har anslått at inflasjonen i det mellomamerikanske landet vil nå en million prosent i løpet av 2018.

Landets budsjettunderskudd er på 20 prosent av BNP, mens utenlandsgjelden er kommet opp i 150 milliarder dollar, og flere millioner venezuelanere har rømt fra landet.

– Dette er problemer som stikker langt dypere enn hva som står på seddelen, sier Nordeas Bernhardsen.

Les også

Venezuela vurderer å øke oljeproduksjonen: – Ren fantasi, sier oljeanalytiker

Teknisk tvilsomt

Det har også rådet stor usikkerhet knyttet til om kryptovalutaen petro vil fungere slik som myndighetene har beskrevet den.

Professor ved forskningsinstituttet Vestlandsforskning, Svein Ølnes, som underviser landets første studieprogram for bitcoin og blokkjeder har liten tro på prosjektet.

SKEPTISK: Seniorøkonom og ekspert på bictoin og blockchain-teknologi Torbjørn Bull Jenssen fra Menon Economics mener det må mer enn en statlig kryptovaluta til for å bedre situasjonen i Venezuela.

– Et vanstyre blir ikke bedre om det overføres til blokkjede. Dette er ikke annet en et fåfengt forsøk. Tilliten til regimet er lik null og korrupsjonen er høy. Da blir det umulig å stole at Petroen fungerer som den skal.

Bitcoin-ekspert ved Menon Economics, Torbjørn Bull Jensen så på planene, et såkalt «white paper», for petroen da den ble annonsert i februar.

– Det tekniske har ikke vært veldig overbevisende så langt. Men skulle man vurdere det tekniske alene, tror jeg regimet skulle fått det til, sier Jensen og understreker:

– Å utstede en valuta på en åpen blokkjede kan skape transparens om hvor mange enheter som finnes, men dette løser ikke problemet med mangel på tillit til myndighetene.

Målet med petroen har vært å unngå amerikanske sanksjoner mot landet, men Jensen er skeptisk til om det vil fungere.

Les også

Verdens laveste bensinpris skal økes: – Et uttrykk for at økonomien er skakkjørt

Les også

Analytiker tror ikke Tyrkias omfattende innstramminger er nok: – Hovedgrepet som må til høyere renter

Les også

Tror kronen vil være svak tross rentehopp

Publisert:

Her kan du lese mer om