Polske myndigheter vil lokke arbeidsutvandrerne hjem

Landets økonomi suser fremover, og det begynner å bli mangel på arbeidskraft. Nå håper polske myndigheter at brexit kan hjelpe dem med å få polakkene hjem igjen. 

VIL HA DEM HJEM: Polske myndigheter håper brexit vil føre med seg at polakker i Storbritannia reiser hjem igjen. Polsk økonomi ser sterk vekst, og behovet for arbeidskraft øker.
 • Nina Tuv
Publisert:

Omtrent 1 million polakker er bosatt i Storbritannia.

Til sammenligning er antallet nordmenn i landet på rundt 16.000, ifølge det britiske Office for National Statistics.

Da Polen entret EU i 2004 mistet landet rundt 5 prosent av befolkningen sin til arbeidsutvandring. Brorparten av utflytterne bosatte seg i Storbritannia og Tyskland.

Nå går økonomien i landet imidlertid stadig bedre, og mangelen på kvalifisert arbeidskraft øker i takt med veksten.

Regjeringen i landet ønsker dessuten at Polen skal gå fra å være et produksjonsland til å satse mer på forskning og utvikling, samt å gjøre det enklere for unge entreprenører å starte opp nye bedrifter, ifølge SVT.

Håpet er at brexit skal bringe polakkene tilbake til hjemlandet.

Også fra Norge flytter stadig flere polske arbeidere hjem til moderlandet.

Økonomi i vekst

Arbeidsledigheten i Polen er nå helt nede i 4,4 prosent av arbeidsstyrken, ifølge Eurostat.

Det er langt lavere enn gjennomsnittet i EU, som ligger på 7,3 prosent. Samtidig øker både lønninger, velstand og forbruk.

Les også

Ny pakkereiselov: Dette betyr endringene for deg som forbruker

Mangelen på arbeidskraft har gjort at omtrent en million ukrainske borgere har migrert til Polen, hovedsakelig for å jobbe i byggebransjen og jordbruket. De har fått særskilt arbeidstillatelse for dette, og ifølge SVT vil regjeringen også begynne å lokke til seg hviterussere. Det er spesielt i byggebransjen og i næringslivet at det er stort behov for kvalifisert arbeidskraft.

Polen har tidligere fått sterk kritikk fra EU for å vegre seg mot å ta imot flyktninger. Denne kritikken har mildnet litt nå, noe grunnet Polens vilje til å åpne dørene for ukrainere – selv om de i all hovedsak kommer for bedre jobbmuligheter etter at det brøt ut strid i Ukraina i 2014.

I 2018 er det ventet at den polske økonomien vil vokse med 4,2 prosent, og deretter 3,6 prosent i 2019. Landet ligger dessuten på annenplass i EU når det gjelder å lokke til seg investorer.

Stadig færre polakker i Norge

Det kan også se ut til at stadig flere polakker som har reist til Norge for å få jobb, nå vender hjem igjen.

I 2016 var det rett i underkant av 100.000 polske innvandrere i landet.

Nettoinnvandringen har sunket kraftig siden 2012, fra over 9000 personer i året til 4700 personer i 2015, i følge Statistisk sentralbyrå. Det er fordi svært mange flytter ut igjen.

På den andre siden er det rundt 300 små og mellomstore norske bedrifter i Polen, og landet er på topp 10 av Norges viktigste handelspartnere. For eksempel bearbeides mye av norsk sjømat i Polen før den eksporteres videre.

Kan miste EU-midler

Les også

Tesla: Ulykkesbilen kjørte på autopilot før kollisjonen

Les også

Dette er nytt i skattemeldingen: – Skatteetaten har fjernet den viktigste posten

Usikkert utfall av brexit


Storbritannia trer offisielt ut av EU den 29. mars 2019. De to partene har omsider kommet til enighet om en overgangsavtale som skal gjelde ut 2020. Denne innebærer blant annet at britene må implementere alle EU-regler ut denne perioden, selv om de ikke kan påvirke noen avgjørelser i unionen.
Britiske myndigheter har også fått på plass en avtale som sikrer at EU-borgere enkelt kan bli værende i Storbritannia etter brexit.
Spørsmålet beror antagelig heller på hvordan det vil gå med økonomien og tilgangen på jobber etter at britene skiller lag med EU.
Samtidig foreligger det et spørsmål om arbeidsvelferd, og i hvilken grad EU-borgere skal ha tilgang på det i Storbritannia etter overgangsperioden. Det er dermed usikkert hvor attraktivt det blir for polakker og andre EU-borgere å jobbe i landet etter brexit.

Les også

Dette vet vi ett år før brexit

Les også

EU og Storbritannia er enige om overgangsavtalen

Les også

EU-presidenten til Theresa May: – Frihandelsavtale eneste løsning

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Polen
 2. Brexit
 3. Arbeidsliv
 4. Storbritannia

Flere artikler

 1. Venter tøffere kamp om utenlandske arbeidere

 2. Hemmelig britisk regjeringsdokument: 3,8 mill. EU-borgere får bli etter brexit

 3. Britisk bensinpanikk: Fryser lov for å fylle tomme pumper

 4. Britene eksporterer mer til EU

 5. Betalt innhold

  Tre av fire oljebedrifter i Rogaland tror på vekst