Brasils nasjonalforsamling stemmer over korrupsjonsanklager mot presidenten

Underhuset i Brasils nasjonalforsamling skal onsdag stemme over hvorvidt korrupsjonsanklagene mot president Michel Temer skal behandles i høyesterett.

KAN BLI SUSPENDERT: Brasils president Michel Temer risikerer å bli suspendert når underhuset i nasjonalforsamlingen avgjør hvorvidt korrupsjonsanklagene mot ham skal oversendes til høyesterett.

Foto: Eraldo Peres AP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Korrupsjonsanklagene dreier seg om at presidenten skal ha mottatt 100 millioner kroner i bestikkelser i løpet av ni måneder. De er del av en omfattende korrupsjonsskandale som er rullet opp av brasiliansk politi de siste årene.

I avstemningen i underhuset må minst 342 av de 513 representantene stemme for korrupsjonsanklagene. Blir det avgjort at anklagene skal oversendes til l høyesterett, blir han umiddelbart suspendert i 180 dager mens det reises sak mot ham.

Trolig nok støttespillere

Analytikere tror imidlertid at presidenten har nok støttespillere blant representantene i underhuset til at anklagene ikke sendes videre.

– Fem av de store partiene har allerede vedtatt å støtte presidenten, og det alene utgjør over 200 stemmer, sier en kilde til nyhetsbyrået AFP.

Les også

Lula dømt til fengsel i ni år i Brasil

Statsviter Yuri Kasahara ved Høgskolen i Oslo og Akershus anslo at presidenten hadde 65 prosents sjanse for å unngå rettssak da NTB snakket med ham i juni i forbindelse med at presidenten formelt hadde blitt anklaget for korrupsjon.

Ifølge en meningsmåling fra juni utført av Instituto IBOPE syns bare 5 prosent av de spurte at Temer gjør en god jobb som president, mens 70 prosent mener at han gjør en dårlig eller forferdelig jobb.

Opposisjonen vil boikotte

Opposisjonen har truet med å ikke møte opp til avstemningen, som trenger minst 342 representanter for å være gyldig. Hvis avstemmingen blir utsatt, betyr det at saken vil fortsette å henge over Temer.

– Hver dag kommer det fram ny informasjon i andre korrupsjonssaker som omhandler regjeringen. Jo mer av dette som blir kjent blant velgere og i nasjonalforsamlingen, jo større sjanse har vi for å få stemmene vi trenger for å fjerne Temer, sier representant Paul Pimento fra Dilma Rousseffs brasilianske arbeiderparti (PT).

81 prosent av brasilianere mener at representantene burde akseptere anklagene, ifølge en meningsmåling fra mandag, skriver The Guardian.

Temer er under etterforskning fra flere hold og kan risikere at prosessen i nasjonalforsamlingen gjentas flere ganger.

Les også

Temer slår tilbake etter korrupsjonspåstander

Risikerer 12 års fengsel

Presidenten selv betegner anklagene mot ham som fiksjon, men det legges stadig fram nye beviser for at han har mottatt bestikkelser for å hjelpe bedrifter.

Den mest konkrete anklagen så langt er at Temer skal ha mottatt omkring 1,2 millioner kroner fra sjefen for kjøttindustrigiganten JBS, Joesley Batista. Batista har inngått en avtale med påtalemyndigheten og har gitt dem sterke beviser mot presidenten i form av lydopptak.

Riksadvokat Rodrigo Janot framholder at Temer har vist forakt for embetet og bør betale erstatning. Det er første gang at en sittende president er anklaget for korrupsjon.

For nesten nøyaktig ett år siden ble Temers forgjenger Dilma Rousseff fradømt embetet etter anklager om at hun hadde forsøkt å skjule underskudd på statsbudsjettet. Temer, som da var visepresident, støttet kravet om riksrett.

(©NTB)

Les også

Korrupsjonsanklaget president til Norge for å diskutere investeringer

Les også

Politiet: Bevis for at Temer mottok bestikkelser

Les også

Temer slår tilbake etter korrupsjonspåstander

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brasil
  2. Korrupsjon

Flere artikler

  1. Temer slapp unna korrupsjonstiltale

  2. Politiet: Bevis for at Temer mottok bestikkelser

  3. Lula dømt til fengsel i ni år i Brasil

  4. Annonsørinnhold

  5. Avsatt riksadvokat flykter fra Venezuela

  6. Mistenkelige innskudd på kontoen til Bolsonaros sønn