Våpensalget har skutt i været i USA

Om du trodde det siste årenes skytetragedier har fått amerikanerne til å snu ryggen til våpenprodusentene, må du tro om igjen.

VÅPENLAND: USA, her fra en våpenbutikk i Roseburg.

Lucy Nicholson
  • Karl Wig
Publisert:

Tvert imot hamstres skytevåpen som aldri før – og store amerikanske våpenprodusenter har styrket seg kraftig på børsen:

** Smith & Wesson er opp over 80 prosent så langt i 2015

** Konkurrent Sturm Ruger er opp nær 70 prosent så langt i år

Sistnevnte omsetter nå våpen for over en halv milliard dollar i året. Det er nær en fordobling fra 2010. Smith & Wesson er i rute til å dra inn 600 millioner dollar i våpensalg i år, noe som på sin side vil være en oppgang på 50 prosent fra 2010.

Den siste tiden er det særlig salget av håndvåpen som har fått en oppsving, skriver CNN Money, som står bak våpengjennomgangen.

Les også

Intense budsjettforhandlinger i USA igjen

Oppsving etter Hillary-refs

Aksjene til våpenprodusentene gikk kun forsiktig tilbake i sluten av forrige uke etter den tragiske skolemassakren i Oregon 1. oktober, hvor ti personer ble drept og syv skadet.

Men mandag har aksjene bykset opp igjen med nærmere tre prosent.

Det skjer til tross for at demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton fredag tok til motmæle mot våpenkulturen, og etterlyste grep for strengere våpenkontroll.

– Hva er det som feiler oss som gjør at vi ikke kan stå opp mot NRA [den nasjonale organisasjonen for våpeneiere i USA, red. anm.] og våpenlobbyen og våpenprodusendene, sa Clinton under sin valgkampturné i Florida.

Muligens tok den jevne amerikaner heller til seg motappellen fra Donald Trump, som søndag uttalte at «hvis du hadde hatt et par lærere med våpen i det rommet, ville du ha ligget helvetes mye bedre an».

Les også

Trump mener paven tar feil om klimaendringene

– Skoleskytinger gir dessverre salgsboom

En gjennomgang av organisasjonen «Everytown for Gun Safety», som ble omtalt av VG i forrige uke, viser at det siden desember 2012 har vært ikke mindre enn 142 skyteepisoder på amerikanske skoler.

Mens man i resten av verden tenderer mot å trekke en viss sammenheng mellom tilgjengeligheten av våpen og slike tragiske episoder, har de et litt annet syn på det i USA.

– Når vi ser at det blir mer og mer skoleskyting, er selvfølgelig tilgangen på våpen en del av årsaken, sa våpenekspert Leif Magne Lervik til VG.

Før han forutså salgsboomen våpenprodusentene nå igjen har fått:

– Det første som dessverre skjer etter slike skoleskytingsepisoder er at butikkhyllene blir tømt for våpen. Vi vet at det fører til at flere vil gå bevæpnet, fordi de ønsker å beskytte seg.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Oljefondet halverte eierposten i våpenaksjer

  2. USAs eldste våpenprodusent ber om konkursbeskyttelse

  3. Enorm pengebruk i USAs presidentvalg: – Uheldig

  4. Annonsørinnhold

  5. Skandinavisk start på demokratisk debatt

  6. Republikanske rikinger gir Trump en kald skulder